Što skuplji aparat - to bolje fotografije, zar ne? Nažalost, tehnika može da obezbedi samo tehnički kvalitetnije fotografije, i tu njena moć prestaje. Fotoaparat od hiljadu evra, čak i ako ste napamet naučili uputstvo za upotrebu, i dalje ne garantuje da vam fotografije neće biti dosadne, glupe i nemaštovite. Možda će samo biti oštrije i življih boja, pa će njihova besmislenost biti još očiglednija.

Za putovanja su zgodniji manji digitalni aparati. U zavisnosti od vaših potreba, možete se opredeliti za kompaktni ili poluprofesionalni fotoaparat.

Zašto je mali fotoaparat bolji od velikog?

Fotoaparat koji staje u džep ima veliku prednost nad glomaznim fotoaparatom za koji je potrebna posebna torba. Dok vi izvadite aparat iz torbe, stavite odgovarajući objektiv, nanišanite, podesite sve parametre, od onog što ste želeli da fotografišete ostaće možda samo tačka na horizontu.

Mali, jednostavan fotoaparat omogućava vam da brzo reagujete i uhvatite gomilu prizora koji neće beskrajno čekati.

pomorandze kairo

Fotografije snimljene kompaktnim aparatom Canon Powershot A710s

Ukoliko fotografišete ljude, mali aparat i tu ima ogromnu prednost nad velikim. Nikome nije prijatno kada mu u lice upere divovsku skalameriju. Čovekova instinktivna reakcija je da se uplaši, skloni i sakrije u mišju rupu.

Mali aparat je često neprimetan - izvučete ga iz džepa, fotografišete, vratite ga u džep, niko nije ništa primetio (ako i jeste, svakako da deluje mnogo bezazlenije i bezbolnije od profesionalnog aparata.)

Osim toga, mali fotoaparati su daleko jeftiniji, što je na putovanjima veoma bitno. Često putujemo po zemljama u kojima ni nekoliko godišnjih plata nije dovoljno za fotografsku skalameriju koju vučemo u torbi. I onda tim ljudima mašemo pred nosom nečim čiju vrednost oni ne mogu ni da izračunaju, ali im je jasno da je, za njihove standarde, ogromna. Neko bi možda rekao i da to nije pristojno, ali da se ne upuštamo sad u to šta je pristojno a šta ne, dovoljno je reći da to nije pametno.

Kada u torbi vuglite nešto što vredi hiljadu evra, to može da preuzme kontrolu nad vama i vašim putovanjem. Ne možete da zafrljačite ranac bilo gde, tamo ga zaboravite i prepustite se putovanju. Uvek morate da ga pipkate, proveravate, vezujete sebi za nogu i šta sve ne.

Putovanje treba da bude prijatno. Svakako ne treba da bude neprestana
briga o tome da li će nam neko ukrasti fotoaparat.

amfore fruska gora

Fotografije snimljene kompaktnim aparatom Canon Powershot A710s

Skup fotoaparat sa sobom implicitno povlači i izvesnu odgovornost. Prema fotoaparatu, naravno. Ako imamo mali fotoaparat u džepu, fotografisaćemo kada vidimo nešto zanimljivo, kada nam dođe inspiracija, kada smo raspoloženi za to. Možda čak i ne fotografišemo ništa, ako ne budemo raspoloženi. Međutim, ako smo na svoj aparat potrošili brdo para i onda ga još dovukli sa sobom, postoji velika šansa da ćemo osećati prisilu da fotografišemo, pa makar nam se to i ne radilo. Sreću se na putovanjima ljudi kod kojih je ovo postalo toliko izraženo, da su u jednom trenutku rešili da ubuduće putuju bez ikakvog fotoaparata. Tek tada su mogli da počnu da posmatraju svet kroz koji putuju ne kao opsesivni lovci na dobru fotografiju, nego kao ljudska bića koja se kreću kroz jedan živ, stvaran svet.

Ukratko, manji digitalni fotoaparat je bolji jer je lakši za transport (staje u džep), jednostavniji za korišćenje (neće vam prizor pobeći dok sve izvadite i podesite), manje je napadan (pa će ljudima biti manje neprijatno kada ga uperite u njih), nema veliku vrednost (pa ne morate stalno da brinete o njemu) i niste dali velike pare za njega, pa ne osećate odgovornost da morate da fotografišete najbesmislenije stvari.

Naravno, ukoliko ste profesionalni fotograf, ukoliko planirate da organizujete izložbe ili prodajete fotografije, onda za vas ovo ne važi. Takođe ne važi ukoliko jednostavno volite da se igrate komplikovanim gedžetima. Ovo su samo smernice za putnika sa umerenim fotografskim ambicijama.

Kompaktni ili poluprofesionalni fotoaparat?

Kompaktni fotoaparati danas mogu da vam obezbede izvrsne fotografije. Ovaj aparat je idealan za vas ukoliko ne želite previše da se bakćete podešavanjima, parametrima i uopšte tehničkim aspektima fotografisanja. Naravno, ukoliko želite da ovim aparatom napravite pristojne fotografije, potrebno je da poznajete osnove fotografije, tj da znate šta je ekspozicija, blenda, brzina zatvarača itd.

kocijas, kanjiza ptica ibis

Fotografije snimljene kompaktnim aparatom Canon Powershot A710s

Gornjih šest fotografija u ovom članku (kliknite da biste ih videli uvećane) snimljeno je kompaktnim džepnim fotoaparatom Canon Powershot A710s, koji je težak 250 grama. Taj aparat izgleda manje-više ovako:

canon powershot

Ne kažemo da je potrebno da kupite baš ovaj aparat - to je zapravo jedini koji smo u trenutku pisanja imali pri ruci da nam posluži kao primer - ali kažemo da verovatno nije neophodno da kupite ništa mnogo skuplje i naprednije od toga.

Poluprofesionalni fotoaparat vam je potreban ukoliko biste želeli da se bavite fotografijom kao ozbiljni amateri. On je i dalje značajno jeftiniji od profesionalnog DSLR aparata (za 300-400 evra možete da kupite veoma dobar), a omogućava vam eksperimentisanje sa stvarima kao što su dubinska oštrina, osvetljenje itd. Osim toga, iako zahteva posebnu torbu, i dalje je dosta kompaktniji i lakši za nošenje, a i za upotrebu.

hotan, patke ujguri jak
pas i macka slepi pevaju ispred dzamije, alepo propovednik, damask

Gornjih šest fotografija snimljeno je poluprofesionalnim aparatom Fuji Finepix S6500 fd, koji je težak 660 grama i izgleda ovako:

fuji finepix

Za detaljnije informacije o tome šta je šta, pogledajte naš tekst koji opisuje vrste digitalnih fotoaparata.