Ukoliko smo fotografisali u uslovima nedovoljnog osvetljenja, ili velikog kontrasta - na primer, jedan deo zgrade je u senci, dok je drugi obasjan suncem - može se dogoditi da cela fotografija, ili jedan njen deo, bude previše tamna.

Srećom, Fotošop nam omogućava da otklonimo taj problem.

Slučaj 1: Cela fotografija je suviše tamna ili svetla

Koristi se alatka Brightness/Contrast.
 
Image -> Adjustments -> Brightness/Contrast

Dobijamo ovakav prozor:

fotografija je suviše svetla ili tamna

Ukoliko povećamo osvetljenost (brightness), slika automatski gubi na kontrastu. Zato je potrebno da povećamo i kontrast (contrast).

dzungla i osvetljenost

Alatka brightness/contrast je najjednostavnija u paleti alata koje možemo da koristimo ukoliko fotografija nije adekvatno osvetljena. Međutim, njen nedostatak je što ravnomerno povećava osvetljenost svetlih i tamnih površina, tako da svetle često postanu isuviše svetle. Zato je tu druga alatka, koja rešava ovaj problem.

Slučaj 2: Deo fotografije je suviše taman ili svetao

Koristimo alatku Shadows / Highlights.

Image -> Adjustments -> Shadows / Highlights

Dobijamo ovakav prozor:

fotošop shadows/highlights

Shadows osvetljava ono što se na fotografiji nalazi u senci.

Highlights potamnjuje ono što je na fotografiji najviše osvetljeno.

Na primer, fotografija u početku izgleda ovako:

pretamna fotografija

Vidimo da je ulica jako tamna, dok je zgrada suviše svetla. Ukoliko bismo koristili alatku Brightness/Contrast, koja je neselektivna, posvetljavanjem bismo postigli da ulica postane svetlija, ali bi zgrada postala potpuno bela od osvetljenosti, što ne želimo. Zbog toga nam je potrebna alatka koja će posvetliti ulicu, ali neće dirati zgradu. Takva alatka je Shadows / Highlights.

Kada smo pomerili "Shadows" klizač, fotografija izgleda kao na slici ispod. Odjednom vidimo pločnik, šetače, drveće na ulici, donje delove zgrada - sve ono što je na gornjoj fotografiji bilo skriveno u mračnom delu.

sređena fotografija

Ukoliko smatramo da je zgrada isuviše svetla, za to koristimo "Highlights", tako da fotografija onda izgleda ovako:

previše posvetljena slika

Zgrada sad jeste tamnija, međutim, nebo je postalo isuviše zasićeno plavo, a cela fotografija deluje pomalo neprirodno. Tu je i aura koja se javlja na ivicama na kojima se sreću svetle i tamne površine, a koju ne želimo. To je zbog toga što i ova alatka ima svoja ograničenja i neželjene efekte. Ovi problemi se dalje rešavaju korišćenjem drugih, naprednijih alatki.

Međutim, za početak je i ovo dovoljno. Ukoliko uporedimo prvu i poslednju verziju fotografije, uočićemo drastičnu razliku u kvalitetu.

Evo još jednog primera za korišćenje alatke Shadows/Highlights:

Na slici ispod, listići su suviše tamni, pa se na njima ne vide nikakvi detalji. Međutim, ne smemo da osvetlimo celu fotografiju, zato što bi onda nebo i sneg postali potpuno beli, preeksponirani, a to nikako ne želimo. Potrebno nam je da osvetlimo listiće, ali da ostatak fotografije ne postane svetliji nego što jeste.

tamna fotografija

Posle upotrebe alatke shadows/highlights, listovi nam otkrivaju ono što dosad nismo videli - teksturu, žilice, pa čak i boju. Sve su ove informacije već postojale na fotografiji, samo se nisu videle. Sada to izgleda ovako:

posvetljena slika

Prvo smo sa "Shadows" izvukli najtamniji deo slike (listovi i smeđa ograda), a zatim smo sa "Highlights" potamnili najsvetliji deo (preeksponirano belo nebo).

Ovi alati neće vam pomoći da od loše fotografije napravite dobru, ali će vam pomoći da izvučete potencijal koji neka fotografija već poseduje u sebi.