Belo nebo je veoma čest problem kod digitalnih fotoaparata. Do njega dolazi zbog toga što sa neba stiže daleko više svetlosti nego sa predmeta u našoj okolini. Belo nebo je problem koji se može delimično rešiti.

Ukoliko nebo nije čista bela površina, dakle apsolutno preeksponirana, možemo ga učiniti tamnijim i izražajnijim korišćenjem gore opisane alatke Shadows/Highlights. Treba da smanjimo vrednost "Highligts", kako bi nebo (najsvetliji deo slike) postalo tamnije, a da to ne utiče na tamne delove slike. To je detaljnije opisano u tekstu Fotografija je suviše tamna ili svetla.

Ako je nebo potpuno belo, alatkom Shadows/Highlights iz njega ne možemo ništa izvući, jer taj deo fotografije ne sadrži nikakvu informaciju.

Opcija A: Koristimo alatku Exposure.

Image -> Adjustments -> Exposure

Dobijamo prozor koji izgleda ovako:

ekspozicija

Da sad ne ulazimo u detalje ove relativno složene alatke, usredsredićemo se samo na prvi klizač, iznad kog piše "Exposure". Ukoliko ste pročitali tekst o tome šta je to ekspozicija, jasno vam je u čemu je problem sa ovom fotografijom.

nebo je belo!

Blagim pomeranjem klizača "Exposure" ulevo postižemo da cela fotografija postane blago tamnija, a nebo dobija jednu blagu nijansu sivkaste.

preeksponirano nebo

Ovo rešenje je (hiljadama milja) daleko od idealnog, ali barem omogućava da nebo ne bude potpuno šljašteće belo.


Opcija B: Varamo!

Druga opcija je čista prevara, ali ćemo vam ipak reći kako to da uradite. Ako vas neko pita, ovo niste čuli od nas.

1) U vertikalnom meniju sa leve strane ekrana odaberemo Magic Wand Tool, ili čarobni štapić.

2) Zatim njim kliknemo na naše belo nebo, tako da ono postane selektovano.

3) U dnu istog vertikalnog menija kliknemo na kvadrat koji je u prvom planu, i stavimo da bude veoma veoma bledo siv.

4) Zatim kliknemo na kvadrat koji je u drugom planu, i stavimo da bude veoma bledo plav.

5) Negde na polovini visine istog vertikalnog menija kliknemo na Paint Bucket Tool, i držimo pritisnuto dugme miša dok se ne pojavi opcija da odaberemo Gradient Tool.

6) Preko belog neba (koje je i dalje selektovano) razvučemo taj Gradient Tool. Onda pomoću alatke Shadows/Highlights malo posvetlimo prednji plan, i dobijemo nešto što izgleda ovako:

belo nebo sa gradijentom

Faktički, docrtali smo nebo na fotografiji na kojoj ga nije bilo. To možda nije sasvim fotografski korektno i, istini za volju, deluje pomalo veštački (posebno kada znate šta ste uradili), ali barem izgleda malo bolje.

Da bi se ovom tehnikom postigao maksimalan efekat, potrebno je nešto naprednije poznavanje Fotošopa.

U principu, ako je nebo zaista potpuno belo, ta fotografija nikada neće moći da izgleda dobro, ma šta joj mi uradili (osim ako smo hipsteri, pa smatramo da je dobro da fotografija ima ogromne preeksponirane površine).

Ako vidimo da će nebo ispasti potpuno belo, bolje je da malo smanjimo ekspoziciju i dobijemo isuviše tamnu fotografiju, a zatim je posvetlimo korišćenjem tehnika opisanih u članku Fotografija je isuviše tamna ili svetla. Tamna fotografija i dalje sadrži neke informacije, dok bele površine ne sadrže ništa, i od njih se malo šta može napraviti.