Zemun

Zemun je varoš na obali Dunava, udaljen od centra Beograda oko 7 km.

Do Zemuna možete stići autobusom broj 84 ili 704e (polasci sa Zelenog venca). Sa prigradske stanice Vukov Spomenik (Ruzveltova bb) polaze vozovi za ZemunGardoš svakih sat vremena od 5 ujutru do ponoći.

Ovo područje je bilo naseljeno još u doba neolita, a prvi pomeni organizovanog naselja potiču iz III veka p.n.e, kad je keltsko pleme Skordiska ovde osnovalo grad Taurunum.

Ime Zemun pojavljuje se dolaskom Slovena, po zemunicama u kojima su živeli stanovnici ovog naselja. Godine 1717. Zemun ulazi u sastav Habzburške monarhije i postaje značajno utvrđenje prema Turskoj, a zahvaljujući svom pogodnom pograničnom položaju, ubrzano se razvija.

Nakon Drugog svetskog rata, širenjem Beograda, Zemun je postao sastavni deo prestonice, opština u sastavu Beograda.

Najstariji objekat u Zemunu predstavlja tvrđava, koja se spominje još u IX veku. Danas su očuvani delovi iz XV veka, a najznačajnija je Milenijumska kula (Kula Sibinjanin Janka, poznatija kao Gardoš) iz 1896. godine. Kula se nalazi na vrhu jednog brežuljka, a zidana je od crvene opeke i vidi se iz daleka.

Pored tvrđave tu su i barokne crkve: Nikolajevska (iz 1731. godine, sa bogato izrezbarenim ikonostasom) i Bogorodična, iz 1780. godine.

Da biste osetili pravu atmosferu ove varošice, svakako je neophodno prošetati i Glavnom ulicom, punom lepih, starinskih kuća. Možda najpoznatija od njih je Spritina kuća, podignuta 1853. godine u stilu neogotike, za potrebe bogate cincarske porodice Spirta. Danas je u njoj smešten Zavičajni muzej Zemuna (Glavna 9, tel. 011/ 617-752), gde možete videti stalnu postavku koja prikazuje prošlost Zemuna, od neolita do danas.