Manastir Kalenić

Manastir Kalenić jedan je od najlepših manastira moravskog stila. Ime je dobio po dugačkoj Kalenićkoj reci koja protiče južnom stranom brdovitog Levaca i uliva se u Veliku Moravu. Nalazi se blizu Trstenika, na kraju lokalnog puta preko Velike Drenove i Oparića. manastir kalenic

Ako idete autobusom, potrebno je da stignete do Jagodine (od Beograda busevi svaki cas, a tu su i svi vozovi koji idu za Niš i dalje za jug). U Jagodini pronadite stari hotel "Palas", jer odande krece lokalni bus kojim možete stići do Kalenića. Za ovaj bus ne postoji redovan red vožnje, pa bi se trebalo pre puta raspitati kad ide.

S obzirom da je manastir usred šumadijskih brda, na dosta zabačenom mestu, nije baš jako jednostavno stći do tamo. Ako idete kolima, najbolji put do Kalenića je preko Kragujevca, pa lokalnim putevima kroz sela Rekovac, Belušić, Oparić, Prevešt, pa Kalenić. Možete se uputiti i putem od Kruševca, preko Varvarina, a ako ste raspoloženi za avanturu (i imate izdržljiva i visoka kola (tipa Lada)), možete ići putem od Trstenika, preko Ljubostinje, pa makadamom preko brda kroz šumu (negde oko 10 km), do Oparića, pa u Kalenić. Do Kragujevca i Kruševca od Beograda vode auto-put i odlični magistralni putevi.

Manastir Kalenić je između 1413. i 1417. godine podigao protodovijar Bogdan, čija je dužnost bila da vodi finansije despota Stefana Lazarevića. U toku XVII i XVIII veka bio je više puta pustošen i obnavljan. Manastir je uživao veliki ugled, pa su 1815. godine iz Srema tu prenete mošti Stefana Prvovenčanog, gde su bile sve do 1839. godine kad su smeštene u "carsku lavru Studenicu".

kalenic prozori

Manastirska crkva
je posvećena Vavedenju. Ima osmostranu kupolu i trihonosnu osnovu, a nalazi se na postolju, pa deluje izduženije. Fasade su, tipično za moravski stil, rađene naizmeničnim ređanjem kamena i opeke, i bogato su ukrašene, tako da Manastir Kalenić predstavlja jedan od najdekorativnijih manastira, sa mnoštvom reljefa, bifora, rozeta...

Živopis potiče iz 1413. godine, freske su dela majstora i zauzimaju posebno mesto u slikarstvu moravske škole.

KALENIĆ (Vasko Popa)

Otkuda moje oči
Na licu tvome
Anđele brate

Boje sviću
Na ivici zaborava

Tuđe senke ne daju
Munju tvoga mača
U korice da vratim

Boje zru
Na lakoj grani vremena

Otkuda tvoj inat lepi
U uglu usana mojih
Anđele brate

Boje gore
Mladošću u mojoj krvi
                kalenic rozeta