Topola i Oplenac

Topola je gradić u srcu Šumadije, koji broji nekih 7.000 stanovnika.

Na brežuljku po imenu Oplenac, visine 345 metara, nalazi se crkva Svetog Đorđa, monumentalno zdanje od belog mermera sa krovom u vidu pet kupola, zadužbina kralja Petra I Karađorđevića.

U okviru zadužbinskog kompleksa može se videti i crkva Bogorodice, koju je sagradio sam Karađorđe, zatim kuća kralja Petra I, u kojoj je živeo dok je nadgledao radove na izgradnji crkve, stara kasarna, i restaurirani Karađorđev konak sa kulom.

Oplenac


Istorija Topole i Oplenca

Topola je gradić u centru Šumadije koji je stekao slavu u doba Prvog srpskog ustanka. Stara Topola nalazila se u predelu reke Kamenice, gde su sada zaseoci, a današnji grad je zapravo počeo kada se Đorđe Petrović naselio na zapadnom podnožju brda Oplenac.

Đorđe Petrović, poznatiji kao Karađorđe (nadimak potiče od turske reči "kara" = crni, dakle Crni Đorđe, jer je nanosio velike prOplenac, mozaikobleme Turcima), bio je vođa Prvog srpskog ustanka, Srpski vožd i rodonačelnik kasnije krajevske loze Karađorđevića.

Kada je Karađorđe postao vožd, načinio je od Topole svoje sedište, a u periodu između 1811. i 1813. godine sagradio je utvrđen grad sa trospratnim kulama, dva konaka i crkvom sv. Bogorodice. Po propasti Karađorđeve Srbije, Turci su 1813. srušili i zapalili njegov grad, koji je obnovljen tek 1843. godine zaslugom kneza Aleksandra Karađorđevića, Karađorđevog sina.

Grad ponovo biva teško oštećen tokom Topolske bune 1877. godine protiv Obrenovića, i tek po dolasku kralja Petra prvog na presto, počinje gradnja ogromne crkve Sv. Đorđa, vile i zadužbinskog doma. Radovi su završeni tek za vladavine Aleksandra drugog.

Ovo naselje nekada je bilo poznato pod imenom Kamenica, a ime Topola duguje sledećoj okolnosti: Na raskršću puteva, gde su se račvali pravci ka Beogradu, Kragujevcu, Rudniku i Šapcu, postojalo je, nekad, ogromno drvo topole, koje je bilo najpoznatije odmorište svih karavana i putnika koji su tuda prolazili. Tako je čitava varoš dobila ime Topola.


Kako stići do Topole?

Topola se nalazi na magistralnom putu Beograd-Kragujevac, tako da dotle možete lako stići kolima ili autobusom. Autobusi polaze iz Beograda i Kragujevca i idu veoma često, ima preko 10 polazaka dnevno.

Za detalje možete pozvati autobusku stanicu u Topoli: 034 / 811-425, od 05-22h.


Šta videti u Topoli?

Uz crkvu Svete Bogorodice, Karađorđev konak i školu, koji su danas još sačuvani od nekad većeg Karađorđevog grada, na brdu Oplenac, odmah uz grad, dominira zadužbina porodice Karađorđević, monumentalna crkva Sv. Đorđa, sa pet kupola, izgrađena od belog mermera.

Oplenačka crkva
ima osnovu u obliku krsta, a unutrašnji zidovi prekriveni su freskama i mozaicima. Posebnu vrednost imaju medaljoni u mozaiku na kojima su predstavljeni likovi srpskih svetitelja. Ukupna površina od 3.500 kvadratnih metara sadrži 725 slikanih kompoziija sa 1.500 figura. Mozaik predstavlja vernu reprodukciju najznačajnijih fresaka srpskog srednjevekovnog slikarstva.

U crkvi se nalaze sarkofazi kralja Petra I i Karađorđa Petrovića, a pod crkvom je izgrađena i kripta, u kojoj je sahranjeno 17 članova ove slavne srpske kraljevske porodice.

oplenac, freske

Pored crkve nalazi se Petrova kuća, rezidencija kralja Petra za vreme boravka na Oplencu. Ova kuća zidana je 1910. godine, a u većim od šest prostorija danas su smešteni likovna galerija i kraljevski muzej poklona i relikvija. Zadužbinskom kompleksu pripadaju i vile kralja Aleksandra i kraljice Marije i čuveni kraljevski vinogradi sa vinskim podrumom.

Zanimljiv objekat predstavlja i zgrada stare kasarne, jednospratna građevina pokrivena ćeramidom, sa gornjim tremom nalik na orijentalni doksat, sa kog se pruža odličan pogled na Topolu i Oplenac. U prizemlju je nekada bila konjušnica, a iznad nje prostrana sala za oficire.

U živopisnom klancu Nikoljskog potoka, na istočnim padinama planine Rudnik, u selu Satornji 15 km udaljenom od Topole, nalazi se manastir Nikolje, sagrađen u prvoj polovini XV veka.