Crkva Pokajnica

Na oko 7 kilometara južno od Velike Plane, prema Markovcu i Lapovu, u ataru Starog Sela, nalazi se crkva Pokajnica, jedna od najlepših očuvanih crkava-brvnara u Srbiji.

crkva pokajnicaAutobusom se od Beograda lako stiže do Velike Plane, a odatle do manastira možete stici lokalnim autobusom za selo za Radovanje-Kupusina.

(ili recite samo do Pokajnice ili hotela "Plana" - autobusi idu iz Velike Plane više puta dnevno), auto-stopom ili, u krajnjem slucaju, pešice (nije baš blizu, najmanje 2 sata).

Za detaljnije informacije: Autobuska stanica Velika plana, tel. 026 / 522-028.

Do Pokajnice se kolima stiže auto-putem iz Beograda do Velike Plane, pa kroz grad, prateci putokaz pravo putem prema Markovcu. Pored manastira se nalazi i hotel "Plana" (tel. 026/ 521-406, 521-416).

Crkva Pokajnica podignuta je na mestu gde je, na dosta dramatičan način, ubijen vožd Karađorđe Petrović. Četiri godine posle propasti Prvog srpskog ustanka, Karađorđe se vraća iz emigracije i tadašnji knjaz Miloš Obrenović, strahujuci za svoj položaj i vlast, želi njegovo smaknuće. Jedina pogodna osoba koja je mogla da priđe Karađorđu, koji je kod svih budio strahopoštovanje, bio je njegov kum, Vujica Vuličević, koji zajedno sa ubicom Nikolom Novakovićem, dolazi na zakazani sastanak sa voždom u Radovanjski lug 25. jula 1817. godine. Sutradan u zoru, Karađorđe je mučki ubijen sekirom, dok je spavao, a njegova glava poslata je sultanu u Carigrad, kao dokaz.

U znak pokajanja, Vujica Vuličević 1818. godine podiže crkvu-brvnaru Pokajnicu, u blizini mesta gde je ubijen njegov kum. Ubicu Nikolu Novakovića su na groblju u Opariću ubili seljaci i na njegov grob navalili veliku stenu i prokleli ga ostavivši ga bez obeležja.

Crkva Pokajnica sagrađena je isključivo od hrastovine i predstavlja remek delo narodne umetnosti. Posvećena je Prenosu moštiju svetog Nikole. Ikonostas je rad zografa Konstantina iz XIX veka, a crkvica je puna raznih predmeta rađenih u drvetu i kovanom gvoždu. Kompleks manastira sadrži još i konake i drveni zvonik.