manastir pinosava

Manastir Pinosava nalazi se u ataru sela Kusadak, u blizini malog jezera, nedaleko od Smederevske Palanke, 60km od Beograda i 15km od Mladenovca. Veruje se da je crkva na tom mestu postojala još u vreme Despotovine, i da su u njoj despoti pričešćivali vojsku. Na temeljma pomenute crkve je 1733. sagrađena nova, koja je služila za sva okolna sela, jer su Turci popalili sve ostale crkve, a ova se izvukla jer se nalazila izvan naselja, skrivena u šumi.

U crkvi manastira Pinosava se čuva zlatni putir za "otkup grehova" koji je pripadao Vujici Vulićeviću, vinovniku Karađorđeve smrti. Njegovi sinovi su 1844. poklonili putir crkvi.

Pored crkve nalazi se zanimljivo staro groblje, manastirski konak i, stotinak metara dalje, na velikoj livadi, ogroman hrast, za koji narod veruje da je Karađorđe pod njim pričešćivao vojsku.

Unutrašnjost crkve je veoma zanimljiva, a posebno je interesantan ikonostas sa drvenim vratancima. Na samoj obali jezera nalazi se lovački dom "Kusadak".

Kada smo posetili manastir imao je samo jednog monaha, koji živi u konaku pored crkve. Crkva je inače zaključana, pa je potrebno zamoliti monaha da je otključa. Monah se zove otac Serafim, bio je učenik upokojenog Oca Tadeja.

Kako stići do manastira Pinosava?

Kusadak je železničko selo, što znači da dobar deo njegovih stanovnika radi na železnici, ali i da se u selu nalazi velika železnička stanica, tako da je do njega najlakše stići vozom iz Beograda ili Smederevske Palanke.

Od železničke stanice je do centra sela potrebno 20-30 minuta hoda, a odatle do manastira i jezera ima bar još 45 minuta hoda, jer se nalaze u šumi izvan sela. Telefon manastira je 026/352-501.