Žagubica i vrelo Mlave

vrelo mlave

Žagubica se nalazi u Homoljskom kraju, koji je sa svih strana ograničen planinskim vencima - Homoljskim planinama (940 m) na severu, Beljanicom (1336 m) na jugu, Crnim Vrhom (1027 m) na istoku i Gornjačkom Planinom (825 m) na zapadu. Sama Žagubica je na nadmorskoj visini od 315 metara. Ovo mesto prvi put se pominje 1467. godine, kada se zvala Jabukovica.

Na samo 4 km od Žagubice, u ataru sela Suvi Do, nalazi se Trška crkva, za koju se ne zna tačno kada je sazidana, ali se veruje da potiče iz perioda između 9. i 12. veka. Sagrađena je u stilu Raške škole.

trska crkvaVrelo mlave nalazi se u samoj Žagubici, ispod severnih obronaka planine Beljanice, i predstavlja malo jezero odakle izvire reka Mlava. Nalazi se u prirodnom amifiteatru, koji se u pravcu zapada otvara u kratku dolinu kojom otiče voda. Vrelo Mlave ima nekih tridesetak metara u prečniku, a voda, usled velike dubine, ima tamnozelenu boju. Ronilačke ekipe spustile su se do dubine od oko 70 metara, ali nisu dospeli do dna vrela, tako da je dubina ovog jezerceta i danas nepoznata.

Žagubica je udaljena 162 kilometra od Beograda, i 48 km od Bora. Do nje se može stići redovnom autobuskom linijom iz Beograda, Bora ili Despotovca.

Do Bora se može stići autobusom iz Beograda. Iz Beograda za Bor dnevno ide bar 5 autobusa.

U blizini Žagubice nalazi se i čuveni Buk - vodopad, kao i manastir Gornjak.