Manastir Crna Reka

Južno od Novog Pazara, kada se krene putem za mesto Banje na Kosovu, nalazi se manastir Crna Rijeka (ili, ako više volite, manastir Crna Reka). Ukoliko dolazite kolima, prođite kroz selo Ribariće tako da vam jezero ostane sa leve, a džamija sa desne strane, i nastavite uzbrdo makadamom sve dok ne stignete do manastirskog konaka.creka1

Do Ribarića možete stići i autobusom iz Novog Pazara. Kada stignete u Ribariće, pređite most i krenite uzbrdo makadamom - posle sat vremena hoda stićićete do novog manastirskog konaka koji je u izgradnji, zatim ćete proći pored stare česme koja će vam ostati sa leve strane, i ubrzo stižete do samog manastira.

Manastir se nalazi u sistemu pećina, na četiri nivoa, smeštenom u unutrašnjosti strme litice do koje se dolazi kada se pređe uzak drveni mostić iznad provalije. Nekoliko zasvođenih terasica izgleda kao da visi na vertikalnoj steni, ali crkva je zapravo unutra, u jednoj ogromnoj pećini.

creka2 Provalija ispred manastira zapravo je kanjon reke koja se nekada zvala Bela, a koju je, po legendi, sveta Joanikija prekrstila u Crnu, jer je tu tražila svoga brata i nije ga mogla naći. Manastir se u pisanim dokumentima prvi put pominje u XIII veku, a pećinsku crkvu oslikao je čuveni zograf Longin, u XVI veku. Freske su dosta dobro očuvane.

U crkvi se čuvaju mošti Svetog Petra Koriškog, kojima se pripisuju čudotvorne moći isceljenja raznih bolesti i telesnih nedostataka. Ispod kivota nalazi se prostirka na koju bolesnik može da legne. U ovoj crkvi je izvesno vreme boravio podvižnik Sveti Joanikije Devički.

Novi konak je u izgradnji, tako da još nije funkcionalan, ali se u starom konaku može noćiti, uz blagoslov igumana.