RaskaRaška

Raška je gradić od 10.000 stanovnika, smešten na ušću reka Ibar i Raška, između velikih planina Golije i Kopaonika. U okolini grada nalaze se brojni srednjovekovni manastiri, kao i planine (nešto od toga je obrađeno u posebnim sekcijama sajta.) Postoji mnoštvo malih motela u kojima se može jeftino prenoćiti, pa je možete koristiti kao bazu za dalje istraživanje.

 

Istorija Raške

Grad Raška osnovan je 17. septembra 1845. godine, ukazom koji je potpisao knez Aleksandar Karađorđević. U neposrednoj blizini nalazila se državna granica sa turskom, pa je Raška bila grad trgovaca koji su trgovali između Srbije i Turske.

Predlog za osnivanje Raške podneo je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ilija Garašanin, 1. septembra 1845. godine. Na sednici od 6. septembra Sovjet Kneževine doneo je odluku o formiranju ove varoši, a Garašaninov predlog sadržao je i plan grada sa pratećim zdanjima koji je napravio carinik Nikola Alković.

Raška je bila koncipirana kao gradska sredina, u kojoj se, odmah po nastavku, razvijaju školstvo, sudstvo, zanatstvo, rudarstvo, itd. U jednom periodu, tokom Prvog svetskog rata, od 31. oktobra do 15. novembra 1915. godine ovde su odsedali kralj i tadašnja srpska vlada.

 

Kako stići do Raške?

Između Novog Pazara i Raške saobraća 8 autobusa dnevno. U principu, svi autobusi koji idu od Beograda do Novog Pazara prolaze kroz Rašku. Jednom dnevno postoji čak i direktna linija iz Novog Sada.

Za detaljnije informacije: Autobuska stanica Raška: tel. 036 / 736 - 173

Iz Beograda za Rašku možete stići  i vozom iz Beograda, za detaljnije informacije: Železnička stanica Raška: tel. 036 / 736-008 ili www.zeleznicesrbije.com

 

Šta videti u Raškoj?

U samoj Raškoj i nema nešto posebno da se vidi, sem čistog vazduha i jeftine klope i pića. No, u njenoj okolini nalaze se mnoge interesantnoće - manastiri Stara Pavlica iz 12. veka, Nova Pavlica iz 1381. i manastir Nikoljača iz 1425. godine nalaze se na samo 5 km udaljenosti, zatim Gradac iz 1189. godine na 15 km, a u blizini su i čuveni Studenica, Sopoćani i Đurđevi stupovi. U komšiluku je i Kopaonik, lociran na samo 25 km od odatle.