sarganska osmica

Šarganska osmica predstavlja starinsku prugu uskog koloseka, čija je gradnja završena 1925. godine.

Posle dugog perioda neaktivnosti, pruga je konačno restaurirana i ponovo stavljena u promet 1995. godine.

Danas služi kao turistička atrakcija, zbog starinskog izgleda vagona sa drvenim klupama i furunama na loženje, kao i zbog predivnih, divljih predela planine Tare kroz koje pruga prolazi dok se, vijugajući u obliku osmice, penje na jedan od planinskih vrhova.

Istorija Šarganske osmice

Izgradnju pruge započela je Sarajevska direkcija, 1. marta 1921. godine. Iste godine delovi pruge su, zbog slabog napretka gradnje, dodeljeni različitim preduzećima. Rok završetka radova bio je 1924. godina. No, prvi voz je ovuda prošao 25. januara 1925. godine. Izgrađeno je više propusta, mostova, potpornih zidova i tunela, od kojih je samo šarganski dug 1.666 metara.

Osnovna ideja sastojala se u tome da, pošto voz ne može da savlada strme uspone, treba nekako napraviti prugu koja će se, i pored toga, popeti do vrha planine. To je izvršeno jedinstvenom realizacijom u obliku osmice, koja je obavijena oko cele planine i lagano se uspinje ka vrhu.

Granični tunel sa Vardištem, ispod brda Balvan, predstavljao je granicu Srbije i Austro-ugarske monarhije. Tunel je u portalu imao skulpturu srpskog vojnika kako gazi krunu monarhije, a na izlazu je bilo napisano ime tadašnjeg vladara Aleksandra I, pored kojeg su bili postavljeni simboli radnika i seljaka: srp i čekić.

Kako stići do Šarganske osmice?

Selo Mokra Gora, koje je ujedno i početna stanica Šarganske osmice, povezano je auto putem sa Užicem i Bajinom Baštom, tako da se kolima može stići iz oba ova pravca.

Autobusom možete do sela Mokra Gora stići iz Užica.

Za detaljnije informacije: Autobuska stanica Užice tel. 031/ 521 - 765.

Šarganska osmica - šta videti?

Šarganska osmica, pruga koja se lagano uspinje uz planinu krivudajući u obliku broja osam, svakako pruža neke od najlepših prizora u Srbiji. Voz staje na nekoliko mesta, a jedna od stanica napravljena je u obliku drvene terasice sa koje se pruža pogled na sela u dolini.

Stanične zgrade rekonstruisane su tako da imaju isti oblik kao i davne 1925. godine, a na jednoj stanici napravljen je čitav mali turistički kompleks, sa restoranom, vodopadom, i veoma dugačkim, strmim stepenikom kojim se možete popeti, kroz šumu, do naredne stanice.

Informacije i rezervacije mogu se obaviti na telefone: 031 / 513 - 564 i 064 / 810 - 64 - 29. Korisne informacije možete naći i na sajtu železnica.

Početna stanica voza je selo Mokra Gora, koje je veoma živopisno i interesantno za obilazak. Kuće su stare, od drveta, sa kosim krovovima, ofarbane u različite boje tako da mnoge izgledaju kao iz bajke. U donjem delu sela nalazi se drvena crkvica Sv. proroka Ilije, i parohijski dom sa prostranim dvorištem.

Na brdu Mećavnik, odmah iznad motela i železničke stanice, na svega desetak minuta hoda, nalazi se etno-selo pod pokroviteljstvom Emira Kusturice, napravljeno od drveta, u starinskom stilu, da služi kao škola režije, kao i za održavanje različitih izložbi. Glavni seoski trg popločan je drvetom, a na samom kraju ovog "sela" nalazi se neobična drvena crkva posvećena sv. Savi. U jednoj od kuća mogu se kupiti tradicionalni suveniri po paprenim cenama.