Zlatibor

Planina Zlatibor nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, nekih 217 kilometara udaljena od Beograda. Najviši vrh Zlatibora je Tornik, sa svojih 1.496 metara.

Visoravan Palisad, na 1.000 metara nadmorske visine, predstavlja mesto na kom je nastao turistički centar, sa mnogobrojnim hotelima, bungalovima, prodavnicama, autobuskom stanicom, pijacom, restoranima... Ovaj deo planine ispresecan je označenim pešačkim stazama, koje prolaze naizmenično kroz livade i borove šumarke.

Debljina snežnog pokrivača na Zlatiboru iznosi do 60 cm, pa je planina pogodna za zimske sportove.

 

Istorija Zlatibora

Veruje se da naziv "Zlatibor" planina duguje žuto - belim borovima, boje zlata, koji su nekada rasli na ovoj planini, a od kojih je danas, kažu, preostao jedan jedini primerak, u selu Negbini.

Zlatibor je bio naseljen još u veoma davnoj prošlosti. Prvi poznati stanovnici planine bilo su pripadnici ilirskog plemena Partini. Od njihove kulture ostali su fragmenti grnčarije dekorisane šarama utisnutim noktom u glinu, koji se mogu videti u muzejskoj zbirci biblioteke u Čajetini.

Kasnije, početkom nove ere, planinu naseljavaju Rimljani, koji grade utvrđenja i puteve. Većina rimskih nadgobnih spomenika iz II i III veka n.e pronađena je u Kremanskom kraju.

Negde u VIII ili IX veku ovde dolaze Sloveni, a 1180. godine ovaj kraj postaje deo srednjevekovne srpske države, pod upravom Stefana Nemanje.

U XVI veku najznačajnihi kulturni centar ove regije bio je manastir Rujno, koji na žalost više ne postoji, a u kome je postojala jedna od prvih srpskih štamparija. Nedavno su u Stublu na Uvcu pronađeni ostaci manastira Uvac, gde su 1995. godine ponovo sagrađeni i osveštani crkva i konak.


Kako stići do Zlatibora?

Detaljna mapa Zlatibora - kliknite OVDE

Do Zlatibora vodi magistralni asfaltni put koji kreće od Beograda i ide preko Podgorice ka moru.

Od Beograda do Zlatibora dnevno saobraća 5 autobusa, ali gotovo svi autobusi, koji prolaze ovim putem, staju na Zlatiboru.

Za detaljnije informacije: Autobuska stanica Zlatibor, tel. 031 / 845 - 103 i 031 / 841 - 646.

Vozom se može stići do Užica (pogledati sekciju "Užice") odakle do Zlatibora saobraća 15 autobusa dnevno. Užice je od Zlatibora udaljeno 24 kilometra.

 

Šta videti na Zlatiboru?

Zlatibor spada u prilično pitome planine, sa blagim padinama, travnatim livadama i borovim šumarcima, ispresecanim mrežom označenih pešačkih staza, tako da je pešačenje jedna od najčešćih aktivnosti posetilaca (šetnja do Čigote, kanjona Rzava, Gradine, Crnog Vrha, Ribničkog jezera...)

Centar Zlatibora predstavlja turističko naselje "Zlatibor", gde se nalazi najveći broj hotela, apartmana, restorana... tu je takođe i veštačko jezerce četvrtastog oblika, kao i pijaca na kojoj možete da kupite čuveni zlatiborski kajmak, sir, kao i razne proizvode domaće radinosti (preporučujemo vunene čarape!)

Etno-selo Sirogojno (031 / 802 - 583) svakako predstavlja jednu od najvećih atrakcija. U pitanju je rekonstrukcija tipičnog planinskog sela iz XIX veka, uključujući kuće, mlekaru, pekaru, staju, salaš, ambar.... U selu se nalazi nekoliko radionica koje se bave grnčarstvom, tesanjem, tkanjem, rezbarenjem drveta, i proizvode tradicionalne predmete za upotrebu na selu.

Stopića pećina se nalazi na severoistočnoj strani Zlatibora. Udaljena je 30 km od Užica i 19 km od magistralnog pravca Begrad-Podgorica. Put Užice-Sirogojno ide iznad same pecine. Pecina je dugačka 1.691 metar, i se sastoji od pet celina: "Svetla dvorana", "Tamna dvorana", "Velika sala sa kadama", "Kanal sa kadama" i "Rečni kanal". Turistički deo pećine nije bogat pećinskim nakitom, ali ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao sto su: prostrani ulaz, dugure-otvori na tavanici, siparska kupa "Pseće groblje", vodopad "Izvor života" i, pre svih, niz bigrenih kada koje se ubrajaju u najveće i najdublje (preko 7 metara) od svih pećina u Srbiji. Kade su periodično poplavljene, a neke od njih su postale jezera.