kanjon uvca

Kanjon Uvca nalazi se između Sjenice i Nove Varoši, između planina Javor i Zlatar. Kanjon Uvca poznat je po svojim uklještenim meandrima, koje je reka usekla u krečnjačku stenu. Meandri Uvca postoje na tri mesta u kanjonu, a najatraktivniji se nalaze uzvodno od ušća reke Veljušnice, u oblasti po imenu Lopiža. Do njih je najlakše stići kolskim putem iz Sjenice<

Osim meandara, kanjon Uvca poznat je i po tome što se u njemu gnezdi beloglavi sup, jedna vrsta lešinara impozantne veličine, koja je pre dve decenije skoro izumrla. U kanjonu danas živi oko tri stotine primeraka beloglavog supa.

Uvačko i Zlatarsko jezero, koje pravi reka Uvac, koriste se za ribolov i kupanje, a pored njih postoji mnoštvo vikendica od kojih se mnoge izdaju, pa pronalaženje smeštaja nije problem.

Istorija kanjona Uvca

Kanjon Uvca nastao je rečnom erozijom vertikalnog tipa. Korito reke nekada je bilo na većoj visini nego što je danas. Zbog ubrzane vertikalne erozije, rečno korito počelo je da se spušta, ali nije bilo dovoljno vremena da se ono ispravi dejstvom vode. Tako je reka mogla da probije put samo kroz najmekše delove stena, dok su oni tvrđi ostali kakvi su bili, formirajući izuzetno duboke meandre.

Na uvačkim jezerima je pre oko dve decenije bilo samo sedam beloglavih supova. Onda je 1994. osnovano udruženje Fond za zaštitu ptica grabljivica Beloglavi Sup, sa ciljem da se spreči definitivno izumiranje ove ptice u Srbiji. Danas u kanjonu Uvca živi oko tri stotine jedinki, što predstavlja najveću koloniju beloglavog supa na Balkanu, i jednu od značajnijih u Evropi.

Kako stići do kanjona Uvca?

Do najatraktivnijeg dela kanjona Uvca stiže se putem koji vodi iz Sjenice. Do Sjenice se može stići autobusom iz Nove Varoši, a postoji i direktan autobus iz Beograda.

Iz Beograda se može otići do Prijepolja vozom koji tamo stiže rano ujutru. Zatim se iz Prijepolja može sesti u autobus ili taksi za Novu Varoš, a odatle se autobusom ili autostopom prebaciti do Sjenice.

Kada krenete od Sjenice putem prema Ivanjici (ukoliko nemate kola, možete uzeti i taksi), nekoliko kilometara po izlasku iz Sjenice naići ćete na krševit predeo. Put dalje vodi preko mosta, do čistine. Sa leve strane nalazi se jedna usamljena kuća, iza koje se odvaja zemljani put, preko mosta u brdo (tu bi trebalo da je i žuta tabla koja označava rezervat). Nakon 3-4 kilometara ovim zemljanim putem (držite levo i bolje idite peške ukoliko nemate terensko vozilo), stiže se do kampa na obali Uvačkog jezera. Od kampa samo pratite nizvodno Uvac i stazicu koju su rendžeri lepo sredili (usput su napravljene klupe i mostići preko potoka) i stići ćete do vidikovaca sa kojih se pruža fantastičan pogled na meandre.

Idealan metod za dolazak do meandara je terensko vozilo, ali ako ste bas entuzijasta, postoji šansa da se okolnim zemljanim putem stigne i običnim automobilom (svakako se pre polaska konsultujte sa čuvarima rezervata). Kanjon Uvca može se obići i čamcem, koji se može iznajmiti na licu mesta. Brigu o čamcima (i celom rezervatu) vodi rendžerska služba.

Meandri Uvca mogu se obići na jednodnevnom izletu iz Sjenice.

Šta videti u kanjonu Uvca?

Kanjon Uvca poznat je pre svega po svojim neverovatnim meandrima. Sa obe strane kanjona postoji nekoliko vidikovaca odakle puca odličan pogled na meandre.

Okolina kanjona je uglavnom kamenita i obrasla niskom travom, sa povremenim pašnjacima i šumarcima. Na desnoj obali nalazi se nekoliko manjih sela raštrkanog tipa u neposrednoj blizini meandara, kao i brdo Molitva, jedan od najboljih vidikovaca. Drugi vidikovac nalazi se u blizini Devojačke stene, visoke stenovite formacije o kojoj postoji legenda da se sa nje jedna devojka bacila zbog nesrećne ljubavi.

Beloglavi sup, druga velika atrakcija Uvca, često se vidi kako krstari nebom u okolini Uvačkog jezera i meandara. Za ovo nije potrebna nikakva posebna sreća niti traganje - ukoliko provedete nekoliko sati u kanjonu Uvca, gotovo je neizbežno da vidite beloglavog supa. Ukoliko ste zaljubljenik u posmatranje ptica i želite da potražite gnezda beloglavog supa, zgodno je da ponesete dvogled.

Meandri Uvca počinju par kilometra iza Uvačkog jezera (poznatog među lokalnim stanovništvom i kao Sjeničko jezero), koje je leti odlično za kupanje, i koje predstavlja jedno od retkih mesta u kanjonu na kojima možete sići do vode. Tu se nalazi i viseći most, koji omogućava prelazak na drugu stranu kanjona.

Za detaljan i informativan obilazak, najbolje se javite rendžerskoj službi rezervata Uvac, pa ih pitajte da li mogu da vam pomognu da se organizujete i eventualno vas provedu po kanjonu, ukoliko ne želite da ga istražujete sami.

Za više detalja posetite zvanični sajt rezervata Uvac ili se raspitajte na licu mesta, u Sjenici, u lovačkom domu "Lane".

Takođe pogledajte i zvaničan sajt Fonda za zaštitu ptica grabljivica.

Ljudi iz Parka prirode u Novoj Varoši organizuju ture za obilazak kanjona Uvca. Rendžeri redovno u čamcima patroliraju jezerom, tako da možete upasti kod njih u čamac. Ostavite im neki dinar za pivo.

Blizu brane nalazi se hranilište beloglavih supova, koje izgleda spektakularno kada im rendžeri donesu hranu. Pored zgrade hidroelektrane nalazi se kavez za ptice na rehabilitaciji, koji se takođe može posetiti sa rendžerima. Ako želite da zateknete rendžere, najbolje je doći na branu u jutarnjim časovima (oko 8 ujutru; ako je čamac tamo, čekajte, ako nije, zakasnili ste).

Takođe je zanimljivo videti Jerinin grad, do koga se dolazi preko vode. Nalazi se u sredini gornjeg kanjona. Tu je i Ušački pećinski sistem koji izlazi skroz na drugu stranu brda, u selo Lopiže. Kroz pećine se može proći pešice, sa šlemom ali bez speleološke opreme, samo sa dobrom rasvetom. Ceo sistem dug je skoro 6 km (molimo ne lomite i ne uzimajte nikakve suvenire iz pećine!). Ako vas zanima Ušački pećinski sistem, pogledajte naš putopis sa detaljnim uputstvima za prolazak.

U kanjonu, naročito u donjem delu, ima dosta poskoka, pa treba biti pažljiv pri skakutanju po stenama.

U Sjenici obavezno otići na jagnjeće ćevape u centru grada.

Gde spavati u kanjonu Uvca?

Pošto je za kanjon Uvca potreban ceo jedan dan, a polazna tačka je Sjenica, sve su šanse da ćete u Sjenici morati da provedete jednu, a možda i dve noći. Kada stignete u grad, raspitajte se za lovački dom "Lane". U lovačkom domu trenutno ne postoji mogućnost smeštaja, ali oni mogu da vas upute na povoljan i udoban privatan smeštaj.

Pored Zlatarskog jezera postoji veći broj vikendica, u kojima je takođe moguće prespavati (osim zimi, kada je za to suviše hladno - osim ako ste zaista avanturistički nastrojeni). Ukoliko želite da iznajmite vikendicu, najbolje pročešljajte internet, mnoge se reklamiraju po raznim forumima. Na gornjem, Uvačkom jezeru je gradnja zabranjena. Vikendice su postojale i tamo, ali dobili smo informaciju da su srušene.

Malo pre početka meandara, na obali Uvačkog jezera, postoji zvaničan kamp, u kome je moguće postaviti šator.

U selu Akmačići postoji porodica koja ima fin bungalov, u komespavanje košta oko 5 evra po osobi, i po obroku oko 2-3 evra ako klopate kod njih (klopa je neviđeno dobra i ima je u neograničenim količinama). Drveni bungalov je na sprat i ima ukupno 3 sobe, u koje se ukupno može smestiti do 15ak ljudi. To se nalazi na putu od Nove Varoši ka Ivanjici, ako idete preko Javora, nedaleko od gornje brane. Kuća je skoro na samoj litici, i do jezera se stiže za gotovo pola sata. Do gore treba oko dva sata.