sopotnica vodopadSopotnica i Jadovnik

  Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.

Ova planina neveselog imena u sebi krije brojne zanimljivosti: vodopadi, netaknuta priroda, stoletne bukve, stare vodenice i izvrsna hrana samo su neki od razloga da odvojite nekoliko dana i posvetite ih istraživanju ovog skrivenog kutka naše zemlje.

Sopotnica je zapravo malo selo, koje je dospelo u žižu turizma zbog svojih vodopada. Međutim, osim Sopotnice, planina Jadovnik krije i druga interesantna mesta koja vredi obići i istražiti.

Zbog obilja mogućnosti za smeštaj, Sopotnica vam može poslužiti kao baza za istraživanje Jadovnika.

 

 

Kako stići do Sopotnice?

Ukoliko od Prijepolja krenete putem za Crnu Goru, posle nekoliko kilometara primetićete znak za skretanje levo, ka selu Sopotnica.

Druga varijanta je da produžite ka Podgorici, i onda skrenete kod putokaza za mesto Lučice. Nedavno izgrađen asfaltni put vodi do same Sopotnice, tako da tamo lako možete stići svojim vozilom; ukoliko ga nemate, na raspolaganju vam je lokalni autobus ili taksi iz Prijepolja.

Dok se penjete vijugavim putem ka selu Sopotnica, primetićete kako doline i oblaci ostaju ispod vas, i ubrzo ćete se naći među gustim šumama i prostranim zelenim livadama prošaranim seoskim kućama i velikim plastovima sena. Na jednoj padini primetićete nekoliko starih, sada renoviranih, vodenica, koje predstavljaju jednu od znamenitosti Jadovnika.

Selo Sopotnica predstavlja idealnu bazu za istraživanje okoline. Nalazi se na istoimenoj reci, za koju se veruje da je dobila ime po sopotu, zvuku koji voda proizvodi slivajući se niz brežuljke i krčeći sebi put nadole. Sve zanimljivosti nalaze se u neposrednoj blizini sela i lako su dostupne peške, tokom lagane šetnje.

sopotnica i jadovnik

 

Šta videti u Sopotnici?

Prijepolje je samo po sebi interesantan gradić, koji svakako zavređuje bar nekoliko sati jadovnik-bukveobilaska. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se manastir Mileševa.

Malo dalje od manastira nalazi se selo Hisardžik, sa starom kamenom džamijom i ostacima tvrđave iz 13. veka, koja dominira okolinom sa vrha visokog brda.

U samom mestu Sopotnica najveća atrakcija su vodopadi, na koje ćete neprestano nailaziti tokom šetnji kroz okolne bukove šume. Tu je i više starih vodenica, koje su nekada služile kao mlinovi.

Ljubitelji planinarenja mogu da se okušaju u osvajanju najvišeg vrha Jadovnika, koji se zove Katunić i visok je 1.733. metra, a za one avanturistički nastrojene tu je kanjon reke Mileševke, kao i mogućnost splavarenja Limom.

Padine Jadovnika prošarane su brojnim planinarskim stazama različitih nagiba i dužina, tako da lako možete pronaći šetnju skrojenu prema svojoj vlastitoj kondiciji, potrebama i interesovanjima.

 

Gde spavati u Sopotnici?

S obzirom da Jadovnik i Sopotnica polako ali sigurno dolaze u žižu turizma, smeštaj je kvalitetan i lako dostupan. Ukoliko želite da prespavate u samom Prijepolju, na raspolaganju vam stoje hoteli "Park" i "Mileševa", kao i motel "Grbo". reka limNaravno, pravi doživljaj je noćenje u samom selu, gde smeštaj možete potražiti u planinarskom domu, koji se nalazi odmah pored škole, kao i u nekom od brojnih seoskih domaćinstava uređenih za turističke svrhe. Možete potražiti porodice Janušević, Tmušić, Ljujić ili Vulović - dovoljno je da se raspitate po selu i brzo ćete ih pronaći. Prenoćište u ovakvoj varijanti košta oko 450 dinara.

Ukoliko volite da svoje  putešestvije isplanirate unapred, možete se obratiti nekoj od porodica koje na planini nude smeštaj i hranu. Evo njihovih brojeva telefona:

Domaćinstvo Branka Ljujića, 033 714 989, 064 115 4772
Domaćinstvo Radivoja Ljujića, 064 39 46 447
Domaćinstvo Slaviše Janjuševića, 033 714 988, 064 19 18 253
Domaćinstvo Predraga Tmušića, 064 19 33 578
Domaćinstvo Dragoša Vulovića, 033 715 356, 063 73 90 800

Tu je i planinarski dom, 064 158 83 77

 

Hrana u Sopotnici

Jedna od nesumnjivih atrakcija boravka na selu jeste i zdrava, ukusna i obilna hrana. Ovi krajevi poznati su po siru i kajmaku, vrućim pogačama i odličnim jabukama i kruškama, od kojih se pravi rakija. Sve ovo možete kupiti u pomenutim seoskim domaćinstvima, po veoma pristupačnim cenama - kompletan doručak košta 250, a ručak i večera po 300 dinara.

U standardnu ponudu uključene su pite sa sirom i kajmakom, krompir čorba, kačamak, pasulj s mesom, gulaš i brojna druga domaća jela.