Planina Besna Kobila

Planina Besna Kobila nalazi se u južnom delu Srbije, nedaleko od Vranja, u okviru planinskog masiva koji obuhvata plaine Dukat, Bele Vode, Doganica, Gloška planina, Miljevska planina, Vardenik, Koćura, itd.
besna kobila
Najviši vrh Besne Kobile zove se isto kao i sama planina, Besna Kobila, i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.922 metra. Sa ovog vrha, po lepom danu, pruža se neverovatan pogled - lokalci kažu da se nekad vidi čak i daleka Šar-planina, Olimp, Vlasinsko jezero, Kopaonik...

Malena sela uglavnom su skrivena u dolinama između planinskih vrhova. Na planini postoji mnoštvo zemljanih puteva pogodnih za šetnju, a visoki pašnjaci, jelove šume i čuvene berbe borovnica čine ovu planinu jednim od najlepših i najneobičnijih mesta u Srbiji.


Istorija Besne kobile

Ovaj deo Srbije najduže je ostao pod turskom vlašću - sve do 31. januara 1878, kada je, na svetog Anastasa, Vranje osvojila srpska vojska. Turci su se uglavnom naseljavali po gradovima, a u selima je oduvek živelo srpsko stanovništvo, tako da nema tragova otomanske kulture i vladavine.

Kasnije je ovaj planinski masiv bio povod čestim borbama između Srba, Turaka i Bugara, a jedno vreme je baš preko Besne Kobile prolazila granica između Srbije i Bugarske. Kasnije je granica pomerena dalje na istok, a ceo planinski masiv pripao je Srbiji.

Legenda kaže da je tu nekada živela prelepa devojka koja se zvala Feja, koja je jednog dana odlučila da uzjaše konja da malo obiđe okolinu, međutim pogrešila je pa je uzjahala kobilu. A kobili se to baš i nije previše svidelo, pa je zbacila Feju koja je pala i slomila nogu, i otada ostala kriva, i tako je nastalo selo Kriva Feja, najveće selo na planini. Kobila je otrčala dalje, pusta i besna, i tako ostade naziv planini Besna Kobila.


Kako stići do Besne Kobile?

Da bi ste saznali kako da stignete u Vranje, pogledajte sekciju "kako stići" istoimene destinacije. Od Vranja je veoma jednostavno stići do Besne Kobile.

Sve što treba da uradite jeste da odete na autobusku stanicu "Jedinstvo", koja je glavna buska stanica u Vranju, i uhvatite autobus za selo po imenu Kriva Feja, koje se nalazi na Besnoj Kobili, na nekih 1.250 metara nadmorske visine. Do Krive Feje saobraćaju dva do tri autobusa dnevno, u zavisnosti da li je radni dan ili vikend, i karta košta oko 1 evro.

besna kobila

Kada stignete u Krivu Feju, imate nekih 5 kilometara kolskim putem do planinarskog doma, koji se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1.480 metara. Čim izađete iz autobusa u Krivoj Feji, pored jedine kafane u selu, krenete širokim zemljanim putem uzbrdo, a kada posle nekih 40ak minuta hoda dođete do račvanja, upamtite da je vaš put onaj koji se odvaja u levo. Posle još 20ak minuta, sa svoje desne strane videćete ogromnu kuću - planinarski dom.

Za detaljan red vožnje autobusa na relaciji Vranje - Kriva Feja, najbolje pozovite autobusku stanicu Vranje.

Autobuska stanica Vranje - tel. 017 / 21 201


Šta videti na Besnoj Kobili?

Besna Kobila je, sa svojih 1.922 mnv, jedna od najviših planina u Srbiji, a, kako joj samo ime kaže, ne spada u pitome planine. Sneg se ovde zadržava i po 9 meseci godišnje, a seljaci pamte da se dešavalo da padne i polovinom Jula meseca. Najbolje vreme za obilazak planine je, svakako, leto.

Niži delovi su prekriveni listopadnim šumama, a na većim nadmorskim visinama preovladavaju zimzelene šume - uglavnom jelove. Iznad njih su zeleni pašnjaci obrasli kratkom travom, žbunićima borovnice, i neverovatnom količinom raznovrsnog planinskog cveća.

besna-kobila-brda

Ono što najviše fascinira, jeste pogled koji se pruža sa vrhova planine, a koji seže čak i do daleke Šar-planine, Rile u Bugarskoj, Kopaonika, pa čak i do Olimpa u Grčkoj. Od gore se takođe vidi i Vlasinsko jezero, Vranje, kao i mnogobrojni gradovi u Srbiji.

Na planini postoji više sela, a seljaci uglavnom gaje krave i ovce, šetajući se sa svojim stadima preko livada i kroz šumarke. Do najvišeg vrha vodi širok kolski put, a vrh je od planinarskog doma udaljen oko 5 kilometara, tokom kojih treba da savladate oko 500 metara visinske razlike. Na vrhu se nalazi aktivan TV toranj.


Dodatne informacije

Putopis, uz dosta fotki, o različitim zanimljivostima Vranja i Besne Kobile:

Vranje i Besna Kobila