rosomacki-lonci

Rosomački lonci ili kanjon Rosomače

Rosomački lonci je jedan od naziva za kanjon Rosomače, reke koja se nalazi u istočnoj Srbiji, na Staroj planini, nedaleko od sela Slavinja, oko 30 km od Pirota. Rosomača pravi neobičan kanjon slojevitih ivica, u kome se nalazi više proširenja sa virovima koja podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je kanjon i dobio ime. Kanjon se još naziva i Rosomačko grlo.

Iako je prolazak kroz sam kanjon moguć u letnjim mesecima, ukoliko ste voljni da rizikujete borbu sa rečnom strujom i klizavim stenama, a povremeno i da zaplivate, najbolji pogled na kanjon Rosomački lonci pruža se sa leve ivice kanjona. Teren je veoma prohodan i sastoji se od kamenitih zaravni sa niskom travom i sitnim žbunjem, pa je kretanje veoma jednostavno.

Slavinja, Visočka Ržana i ostala okolna sela veoma su živopisna i interesantna za obilazak.

 

Kako stići?

Selo Slavinja nalazi se tridesetak kilometara istočno od Pirota. Ono je polazna tačka za istraživanje kanjona Rosomački lonci.

Autobus saobraća na relaciji Pirot - Rsovci - Visočka Ržana - Jelovica - Brlog - Dojkinci. Ide svakog dana osim ponedeljkom i sredom. Kreće iz Pirota u 16.00, a iz Dojkinaca se vraća u 18.00. Cena je oko 200 dinara u jednom pravcu.

Pošto su autobuski redovi vožnje podložni promenama, predlažemo da ovo za svaki slučaj proverite kod Pirotske turističke organizacije (010/320-838, 010/320-839).

Od Dojkinaca do Slavinje imate još 13 km putem koji prolazi kroz sela Brlog i Vrelo - dakle oko 2,5 sata hoda. Ne posedujemo podatak da li postoji direktan autobus na relaciji Pirot - Slavinja.

selo slavinja

Kada se nađete u samom centru Slavinje, ako ste okrenuti onako kako ste ušli u selo, ulica sa vaše leve strane vodi do reke Rosomača. Pratite tu ulicu do samog kraja, a zatim se spustite do velike livade pored reke. Potrebno je da pređete tu livadu i da pratite reku, koja će vas odvesti do samog kanjona Rosomački lonci. Za to treba oko 30 minuta hoda od Slavinje.

Pored reke postoji stazica, koja prolazi kroz šumarke i nekoliko livada, ali je veoma lako izgubiti je. Najsigurniji način da stignete do ulaza u kanjon jeste da idete uz reku, pazeći da se nikada previše ne udaljite od nje. Ona izlazi iz kanjona, tako da ne možete promašiti.

Neposredno pred ulazak u kanjon nalazi se proplanak na kome je stara vodenica. To je idealno mesto za kampovanje. Odatle do kanjona imate još pedesetak metara.

 

Šta videti?

Glavna atrakcija i najverovatnije razlog vašeg dolaska jeste kanjon Rosomače, poznat i kao Rosomački lonci, Slavinjski lonci, Rosomačko grlo ili Rosomačko ždrelo. Kada na način opisan u sekciji "kako stići" dođete do ulaza u kanjon, potrebno je da se ispentrate na njegovu levu ivicu (ako ste licem okrenuti ka ulazu u kanjon, to je sa vaše desne strane). Stene su takve da je penjanje veoma jednostavno, i nije potrebna nikakva posebna veština niti kondicija. Popećete se za tri minuta.

Kada izađete gore, naći ćete se na stepenastoj travnatoj zaravni, koja predstavlja ivicu kanjona. Njom možete ići sve do mesta gde kanjon počinje. Sa ove ivice pruža se odličan pogled na slojevite litice od crvenkastog kamena. Do početka kanjona stići ćete za dvadesetak minuta. Ukoliko nastavite dalje, stižete do šumarka kroz koji je možda moguće spustiti se u sam kanjon, ali mi ovo nismo pokušavali. Takođe je moguće popeti se i hodati i desnom ivicom kanjona, ali ona je slabije prohodna.

rosomacko grlo

Na levoj ivici, odmah čim se popnete, ako krenete desno u pravcu normalnom na pravac pružanja kanjona, stići ćete do male pećine iz koje izvire čista voda.

Voda iz Rosomače je dobra za piće, barem sudeći po našim želucima, tako da nije potrebno nositi zalihe.

kanjon rosomace

Kako god da stignete do sela Slavinja - kolima ili autobusom - gledajte da tamo stignete za dana, kako biste pronašli put do stare vodenice i postavili kamp. Narednog jutra možete obići kanjon i krenuti nazad. Pošto najverovatnije nećete želeti da prolazite kroz sam kanjon, ceo obilazak je jednostavan i traje prilično kratko.

U selu Slavinja interesantna je stara crkva Svetog Đorđa, podignuta u XVI veku. Živopis je iz 1844. Crkva je u izuzetno lošem stanju. Ključ se nalazi kod nekog od meštana, tako da ćete morati da se raspitate i zamolite nekoga da vam otključa. U selu živi oko četrdesetak ljudi.

slavinja crkva

Četiri kilometara od Slavinje, u pravcu Pirota, nalazi se selo Visočka Ržana. Ono je dosta veće, ima više mogućnosti za privatan smeštaj, a i veoma je interesantno, sa starinskim kamenim kućama. Sama Slavinja nalazi se 9 km od granice sa Bugarskom.

freske, crkva u selu slavinja

 

crkva slavinjaGde spavati?

U nekoliko kuća u Slavinji moguć je privatan smeštaj, ali ljudi koji izdaju sobe i kuće ne žive tamo preko cele godine. Zato je bolje raspitati se u turističkoj organizaciji Pirot (010/320-838, 010/320-839).

Na samo 4 km pre sela Slavinja, ako dolazite iz Pirota, nalazi se selo Visočka Ržana. Ovo selo je dosta veće, pa nudi i više mogućnosti za smeštaj.

U sekciji "Šta videti" opisali smo odlično mesto za kampovanje, pored stare vodenice, na samom ulasku u kanjon Rosomački lonci.

Cene privatnog smeštaja u selima kreću se oko 500-600 dinara po osobi. Ukoliko smeštaj nalazite preko turističke organizacije, moguće je da će biti malo skuplji.

Sajt TO Pirot: http://www.topirot.com