ecka stari toranj za vodu

Selo Ečka nalazi se 6 kilometara od Zrenjanina, na putu za Beograd. Autobus koji ide iz Zrenjanina za Titel staje tačno ispred zamka, a autobus koji ide za Beograd staje kod groblja, odakle se do zamka stiže peške za nekih dvadesetak minuta. Telefoni zamka (koji je sada hotel) su 023/ 881 - 013 i 023/ 881 - 226.

Dvorac Ečka je zapravo ogromna jednospratna kuća crvenkaste boje, podignuta 1820. godine. Podigao ga je vlastelin Lazar Agošton, da mu služi kao vlastelinski dvorac. Okružen je prostranim parkom, a u blizini se nalazi i starinski toranj za vodu koji izgleda kao tvrđavica. U parku se nalazi nekoliko starinskih spomenika, kao i dugačka ruševna građevina koja je nekada služila kao štala, a koja je zanimljiva ako želite da se promuvate po napuštenim hodnicima, podrumima, ili pentrate trošnim stepenicama.

Odmah pored dvorca nalazi se katolička crkva iz 1864. godine, zadužbina Lazara Lukača. Slike na zidovima crkve prikazuju Hristove muke, i delo su Jozefa Gijgnera. Tri velike ikone: Krštenje Hristovo, Sv. Elizabeta i Judita dela su holandskog slikara Van der Vennea.

U samom selu Ečka nalazi se pravoslavna crkva Sv. Nikole, sa drvenim tornjem, podignuta 1711. godine, koja predstavlja najstariju crkvu na ovom podneblju. Crkva je sagrađena od naboja i pokrivena je šindrom. Ikonostas iz 1886. godine rad je nepoznatog umetnika.

O nastanku imena "Ečka" postoji zanimljiva legenda. Ona kaže da je Atila Bič Božiji imao ćerku koja se zvala Ečka, pa je po njoj i ovo mesto dobilo ime.

U selu se takođe nalazi i rumunska pravoslavna crkva iz 1850. godine, žute boje, u neoklasičnom stilu.

Na slici je prikazan stari toranj za vodu.