Kovačica

Kovačica je selo u južnom Banatu. Kovačica je veliko selo, sa skoro sedam hiljada stanovnika. Naseljeno je mahom slovačkim življem, koje se ovde naselilo krajem 18. veka. Kovačica je poznata svojoj naivnoj umetnosti. Mnogi naivni umetnici iz Kovačice stekli su svetsku slavu. 

naivna-umetnost-kovacica

Veliki broj ovih dela može se videti u galeriji naivne umetnosti u Kovačici (Dom kulture 3. oktobar, Masarikova 65, tel. 013/ 661 - 157) u kojoj je 37 autora predstavljeno sa ukupno 458 slika. Galerija je osnovana 1953. godine. U centru sela nalazi se velika crkva zidana u baroknom stilu, okružena parkom, a nedaleko od nje nalazi se i galerija.

kov03Najpoznatiji naivni umetnici iz Kovačice su Zuzana Halupova, Martin Jonaš, Elžbeta Čižikova i Jan Sokol.

Kovačica se nalazi 30ak kilometara od Pančeva, i 50ak km od Beograda.

 

Do Kovačice postoji direktna autobuska linija iz Novog Sada. Takođe je moguće doći autobusom iz Zrenjanina ili Pančeva.

Sama zgrada galerije nalazi se u prijatnom ambijentu, okružena kućicama - ateljeima obraslim u bršljan, u kojima možete videti umetnike kako slikaju, i porazgovarati sa njima.


Kako stići do Kovačice?

Evo podataka o stizanju do Kovačice, preuzetih sa zvaničnog sajta opštine Kovačica, koji možete videti na adresi www.kovacica.org

  • Autobusom
  • Iz Beograda direktno do Kovačice saobraćaju autobusi i kombi-prevozi sa Dunav stanice, svakog radnog dana (i subotom) u periodu od 12:30 do 18:30. Van ovog perioda, do Kovačice se može doći sa presedanjem u Pančevu.
  • Iz Pančeva, sa glavne autobuske stanice, autobusi preduzeća ATP Pančevo saobraćaju svakodnevno i povezuju naselja opštine Kovačice sa Pančevom i ostalim opštinama južnog Banata.
  • Automobilom, biciklom, motociklom...
  • Iz Beograda krenite putem prema Pančevu, ulazite Pančevo (starim putem) i kod hotela Tamiš u Pančevu, skrenite levo - tu postoji turistički znak za Galeriju naivne umetnosti u Kovačici. Nastavite putem sve do raskrsnice, gde se odvajaju putevi za Opovo i Kovačicu - ovde skrenite desno. Prolazite kroz naselje Skrobara i na sledećoj raskrsnici skrećete levo. Kada prođete prelaz preko železničke pruge, ušli ste na teritoriju opštine Kovačica. Prvo naselje na koje nailazite je Crepaja. Pratite put. Posle nekoliko kilometara nailazite na raskrsnicu gde se odvaja lokalni put za Debeljaču - za Kovačicu nastavite pravo. Kovačica će biti pred vama za samo nekoliko minuta.
  • Iz Zrenjanina krenite magistralnim putem M-24.1 prema Beogradu. Kada prođete pored naselja Ečka, dolazite do raskrsnice gde se za Pančevo skreće levo a za Beograd nastavlja pravo. Iako je put za Pančevo kategorisan kao M-24, magistralni put, preporučujemo da nastavite putem M-24.1 prema Beogradu. Proćićete kroz naselje Stajićevo i raskrsnicu - nastavite pravo. Posle nadvožnjaka, postoji znak za Pančevo i Kovačicu - levo, i ovde skrenite levo. Proćićete kroz naselje Farkaždin i posle mosta na Tamišu, ući na teritoriju opštine Kovačica. Prolazite pored naselja Idvor i pratite put do Kovačice.
  • Iz pravca Alibunara vozite preko sledećih naselja: Seleuš, Ilandža, Dobrica. Posle naselja Dobrica dolazite do raskrsnice, tu skrenite levo za Kovačicu. Opština Kovačica počinje naseljem Samoš. Pratite put kroz naselje Padina, skrenite desno u centru Padine (kod semafora) i nastavite pravo putem prema Kovačici.
  • Vozom
  • Kovačica, i još tri naselja opštine (Crepaja, Debeljača i Uzdin), se nalaze na regionalnoj železničkoj pruzi Pančevo-Zrenjanin-Kikinda, odnosno Pančevo-Novi Sad (sa presedanjem u Orlovatu).