slano kopovo

Slano Kopovo je slatina nedaleko od mesta Novi Bečej, u Banatu. Interesantno je jer su slatine u Srbiji prilično retka pojava, tako da ova svakako predstavlja nesvakidašnji prizor, pomalo neočekivan usred vojvođanskog pejzaža.

Slano Kopovo je plitko slano jezero mlečnobele boje, koje preko leta presuši i pretvori se u ispucalu pustaru prekrivenu solju. Ako želite da vidite jezero, poželjno je da se tamo pojavite pre letnjih meseci.

Smatra se da je Slano Kopovo nastalo od jednog meandra reke Tise, koja je u nekom trenutku promenila svoj tok. Ovo mesto je sada poznato po velikom broju ptica koje tu svraćaju tokom svojih migracija - obično se navodi cifra od oko 200 vrsta ptica. Kažu da se tokom jeseni tu mogu videti desetine hiljada ždralova, što još nismo videli, ali ćemo prvom prilikom otići.

slano-kopovo-02

Kako stići do Slanog Kopova?

Ako krenete putem iz Novog Bečeja za Novo Miloševo, ugledaćete sa vaše desne strane veliku tablu sa mapom na kojoj piše "Slano Kopovo". Od table počinje zemljani put, sa koga ćete, posle nekoliko stotina metara, ugledati slatinu u daljini, sa vaše leve strane.

Peške je potrebno 20ak minuta od glavnog puta.

Do Novog Bečeja možete stići autobusom iz Novog Sada.