baba pusta

Baba pusta, dvorac plemića Karolja Fernbaha, nalazi se 9 kilometara od sela Aleksa Šantić, u Bačkoj, nedaleko od granice sa Mađarskom, i od svih vojvođanskih dvoraca možda najviše podseća na dvorce u Transilvaniji. Zidan je 1907. godine, a projektovao ga je mađarski arhitekta Hikisch Reszo.

Dvorac je okružen zapuštenim parkom i gomilom sasvim oronulih pomoćnih zgrada, u koje se uselila sirotinja. U samom dvorcu niko ne živi. Dvorcu, inače nedostaje pola krova, a odvučeno je i više kubnih metara građevinskog materijala. Sam enterijer je uništen na jedan zaista impresivan način.

Dvorac Baba Pusta idealan je za lutanje prostranim odajama, pentranje stepenicama, zavlačenje u podrum, obilazak ogromnog parka-džungle.

U prizemlju dvorca nalazi se mala kapela. Uprkos tome što je veoma predano uništena, izgrebana, oguljena, razbijena itd, na zidovima se još uvek mogu videti slike nekih svetaca i anđela.

Kako stići do Baba Puste?

Možda najbolji način za stizanje u dvorac Baba Pusta jeste da vozom odete do sela Aleksa Šantić. Od železničke stanice do izlaza iz sela treba vam oko pola sata peške. Odatle put nastavlja kroz njive, i za oko sat i po pešačenja (9 kilometara) stiže se u kompleks Baba Pusta, u čijem se centru nalazi ruinirani dvorac.