Palić

Palić, 7 km dugačko jezero i istoimeni turistički centar, bio je mondensko letovalište i banja već prekretnicom XIX i XX veka.

palićLice Palića je konstantno menjano, unapređivano i modernizovano mada je izbeglo iskušenje industrijalizacije.

Palić se nalazi na samom severu Srbije. Od najbližeg većeg mesta, Subotice, udaljen je 8 km i danas predstavlja idealno mesto za odmor ne samo Subotičana nego i gostiju iz raznih delova Srbije.

Proslava 1.maja na Paliću tradicionalno okupi oko 100 hiljada posetilaca iz cele Srbije.

Na Paliću se može uživati u hladovini stoletnog drveća, kupati u termalnom bazenu ili se prepustiti uživanju u hrani i piću sa ovog podneblja. 

 

Istorija Palića

Još se krajem XVIII veka znalo da jezerska voda i mulj imaju lekovita svojstva. Gradski lekari Subotice su 1837. predložili da se na obali izgradi Kupatilo.

Godine 1845. pored Kupališne zgrade, koja se sastojala od nekoliko kabina, izgrađena je gostionica, Donja trščara. To je bio temelj budućeg Kupališta i Banje. Osim na lečenje (prvenstveno koštanih i kožnih obolenja) posetoci su na Palić dolazili i zbog izuzetno bogate ponude zabave.

Zlatno doba Kupališta i Banje Palić počinje 1880-ih, nakon otvaranja pruge Budimpešta-Zemun 1883. godine i tramvajske linije do Subotice 1897. Broj posetilaca kupališta i banje Palić je rastao sve do početka I Svetskog rata.

Posle I Svetskog rata, tada već u sastavu Jugoslavije, na istočnoj obali Palića je izgrađen Veliki (Muški) štrand, najveći objekat te vrste u tadašnjoj Jugoslaviji.

Posle II Svetskog rata nastavljeno je sa ulepšavanjem Palića. Godine 1950. u borovoj šumi izgrađena je moderna Letnja pozornica od netesanog kamena na kojoj su gostovali mnogi umetnici. Iste godine otvoren je ZOO vrt.

Šesdesetih godina XX veka izgrađen je Sportski centar sa terenima za fudbal, odbojku, košarku, rukomet. Na istočnoj obali je podignuto Vikend naselje gde su mnoge subotičke firme izgradile odmarališta za svoje radnike.

Godine 1978. iskopana je prva bušotina termomineralne vode na Paliću a 1984. je otvoren Termalni bazen.

U  maniru starih vila 2000. godine je izgrađen moderan hotel a nakon toga je adaptirano nekoliko starih palićkih vila i pretvoreno u luksuzne male hotele. Palić je ustoličen kao kvalitetna i poznata turistička destinacija i od 2007. godine ima usvojen Plan razvoja Palića - Master plan.

 

Kako stići do Palića?

Do Palića se može stići automobilom iz pravca Beograda, Novog Sada ili Budimpešte autoputem E-75. Od izlaza "Subotica-sever" Palić je udaljen 3km.

Subotica je konstantno povezana direktnim autobuskim linijama iz pravca Niša, Beograda, Novog Sada, Sombora, Zrenjanina, Segedina, Budimpešte...

Železničkom prugom Palić je povezan sa Suboticom koja je veliko železničko čvorište. Na svakih četrdeset minuta ka Paliću iz pravca Subotice saobraća linija GSP-a broj 6, a postoji lepo izgrađena i osvetljena staza za pešake i bicikliste, tako da toplo preporučujemo laganu šetnju do Palića.

Autobuska stanica Subotica tel.: 024/555-566; železnička stanica Subotica tel.: 024/555-606; železnička stanica Palić tel.: 024/754-039.

Palić možete posetiti i turističkim vozom "Romantika". Za detalje pogledajte ovde.

 

Šta videti na Paliću?

Svakako posetite Zoo vrt, a posle predlažemo šetnju oko jezera.

Prođite kroz svečani ulaz, majstorski izrezbarenu kapiju – Palićki Vodotoranj i kročite u park koji se prostire na 19 hektara...