jezero medjes satrinacko

Jezero Međeš, poznato i pod nazivom Šatrinačko jezero, nalazi se u Sremu, oko dva kilometra od sela Šatrinci. Nastalo je akumulacijom vode posle podizanja brane na potoku Međeš.

Jezero Međeš odlično je za kupanje, leti je voda prilično topla, a postoji i jedna veća uređena plaža, nasuta šljunkom, do koje se stiže kroz dvorište kafane. Plaža je prepuna lokalaca, a cene u kafani nisu posebno druželjubive.

Jezero Međeš (Medjes), a.k.a. Šatrinačko jezero, a neki ga zovu i Šatrinovačko

Što se tiče glavne plaže, šljunak je samo na obali, a u vodi su ogromne betonske ploče, dosta neuredno nabacane jedna na drugu i izuzetno klizave, tako da je ulazak u vodu prava mala avantura. Ponegde se pod vodom mogu napipati i prilično oštre, a nije daleko od pameti pretpostaviti da su i zarđale, armature koje vire iz tog betona. Pošto se ne vide, potrebno je biti izuzetno obazriv pri ulasku i izlasku.

Kada se ta prepreka savlada, odmah počinje duboka voda koja je fantastična za plivanje. Pored jezera se nalazi i teren za odbojku, a u blizini je i nekoliko krošnji koje nude zaklon od sunca.

Desno od glavne plaže nalazi se jedna manja plaža, odakle je takođe moguće ući u vodu.

Kako stići do jezera Međeš?

Čisto orijentacije radi, jezero Međeš nalazi se negde u sredini trougla čija tu temena Irig, Ruma i Inđija. Uglavnom nije ucrtano na mapama. Ako pitate lokalce, valja znati da se naziva i Šatrinačko jezero.

Iz Novog Sada se do jezera može stići starim putem za Beograd, preko Banstola, desno kod putokaza za manastir Krušedol, zatim putem pored manastira (ogromna nova crvena manastir-kapija ostaje sa leve strane), onda na račvanju puta levo (inače odoste za Iriški Venac), pa zatim desno (levi krak odveo bi vas u selo Krušedol). Druga varijanta za dolazak do jezera je preko Iriga.

Iz pravca Beograda, zgodna putanja je Stara Pazova, Golubinci, Putinci, Žarkovac, Mali Radinci i konačno - Šatrinci.