zasavicaZasavica

Zasavica predstavlja močvarno područje u Mačvi, nedaleko od Sremske Mitrovice. Sastoji se od reke Zasavica i njene pritoke, potoka Batar, koji su zajedno dugi oko 33 kilometra. Močvara na mahove prelazi u delove poplavljenih šuma i livada, a preko kanala Boaz povezana je i sa rekom Savom.

U rezervatu Zastavica postoji centar za posetioce, drvena građevina sa visokim tornjem, okružena močvarom i pašnjacima. U centru postoje dve sobe sa ukupno sedam ležajeva, a ispred nje nalazi se drveni dok za koji su privezani čamci.

Zasavicu možete obilaziti peške, čamcem ili turističkim brodićem, a pruža i odlične mogućnosti za ribolov. Pošto je u pitanju plitka stajaća voda, najbolje je da iznajmite drveni čamac sa motkom za odgurivanje, i sami lično istražite močvaru i okolne rukavce.

 

zasavicaIstorija Zasavice

Veruje se da je ovaj deo Mačve bio naseljen već oko 3.000 godina pre n. e, kada su stanovnici ovde kopali kanale i koristili močvarnu vodu za navodnjavanje okolnih polja. To je vremenom dovelo do promene toka Drine i Save i nastanka rečnih meandara, čemu Zasavica, koja je nekad bila deo toka reke Drine, duguje svoj današnji izgled.

Za ovaj deo Srbije vezane su brojne legende o zmajevima, koji se pominju još i u keltskim predanjima, po kojima su ova moćna stvorenja bila stanovnici močvare.

Zasavica je 1997. godine stavljena pod zaštitu države kao zaštićeno prirodno dobro prvog reda.

 

Kako stići do Zasavice?

Zasavica se nalazi 12 kilometara jugozapadno od Sremske Mitrovice, odmah na izlazu iz sela Zasavica. Selo ima 836 stanovnika.zasavica-lokvanji Kada uđete u selo Zasavica iz pravca Sremske Mitrovice, potrebno je da prođete do kraja glavne, veoma dugačke ulice. Negde na kraju skrenete levo, i tu se nalazi ulaz u rezervat prirode Zasavica.

Iz Sremske Mitrovice krenete putem ka Mačvanskoj Mitrovici, i samo pratite table sa oznakama. U jednom trenutku potrebno je skrenuti putem koji se odvaja na desno, i zatim proći kroz selo. S obzirom na udaljenost, peške je od Sremske Mitrovice do Zasavice potrebno oko dva sata. Nemamo informaciju da li postoji redovna autobuska linija za selo Zasavica.

 

Šta videti u Zasavici?

Zasavica se sastoji od rečnog rukavca, močvare i prostrane livade. Centar za posetioce dominira livadom i nalazi se u neposrednoj blizini vode. U pitanju je drvena građevina sa tornjem visine 18 metara, odakle se pruža fantastičan pogled na okolinu.

zasavica

Zasavica je mesto na kome možete uživati u netaknutoj prirodi, miru i tišini. Ribolov je dozvoljen, ali je potrebno platiti dozvolu (cene pogledati na zvaničnom sajtu rezervata Zasavica).

Za neke veoma sitne pare možete da iznajmite drveni čamac sa motkom za odgurivanje, i sami istražite vodena prostranstva Zasavice. Kako je u pitanju plitka stajaća voda, obilazak čamcem je lak i bezbedan, i ne zahteva nikakvu posebnu veštinu.

Rezervat Zasavica veoma je bogat florom, od kojih su najuočljivije različite vrste lokvanja sa belim i žutim cvetovima. U Zasavici postoji više od 600 različitih biljnih vrsta.

Od životinjskog sveta verovatno najinteresantniji jeste dabar, koji je nedavno vraćen u ove krajeve, iz kojih je davno iščezao. Projekat vraćanja dabrova u Zasavicu dobro napreduje, i sada već postoji više porodica, a neke od njih proširile su se i van granica rezervata. U zasavici se gaje i svinje mangulice, a tamo možete videti i podolsko goveče, koje izgledom podseća na kravu sa izuzetno dugačkim rogovima.

Objekat pored centra za posetioce naziva se "Bircuz kod dabra", gde posetiocima na raspolaganju stoje roštilj, talandara ili kotlić za samostalnu pripremu hrane.

Zasavica je otvorena preko cele godine, 24 časa dnevno. Posetioce dočekuje čuvar, koji je stalno prisutan.

 

Gde spavati u Zasavici?

U okviru kompleksa Zasavica postoje sobe za posetioce. Noćenje košta oko 1.000 dinara po osobi, ali za najaktuelnije cene i detalje najbolje pozovite sami:

Za turističke informacije možete se javiti na telefon 022 / 613 - 466, ili mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pogledate i zvaničan sajt rezervata Zasavica.

zasavica-vizitorski-centar