Kuća pletara u Neštinu

Neštin je selo u zapadnom delu Fruške Gore, u blizini Dunava, nedaleko od granice sa Hrvatskom.

U Neštin se može stići putem koji vodi iz Novog Sada, uz Dunav, preko Beočina, Čerevića, Banoštra i Suseka. Takođe se može doći iz pravca Sremske Mitrovice, putem koji ide kroz sela Kuzmin i Erdevik, ili iz Bačke Palanke, u kom slučaju je potrebno preći u Hrvatsku i vratiti se (granični prelaz nalazi se u neposrednoj blizini Neština; ako se opredelite za ovu varijantu, ne zaboravite pasoš).

U ulici Koče Popovića br. 34 u Neštinu nalazi se starinska seoska kuća poznata kao "pletara". Ime duguje posebnoj tehnici gradnje, jer su zidovi pravljeni od kombinacije zemlje i pletenog pruća. Temelj je od lomljenog kamena, a krov je pokriven trskom. Kuća se nalazi na livadici, nedaleko od centra sela.

stara kuća pletara, neštin

Stara kuća pletara u Neštinu ima prostran trem sa izrezbarenim drvenim stubovima, koji se pruža duž jednog dužeg i jednog kraćeg zida (sa ulice). Na spratu postoji tavan i terasa, a u prizemlju su dve sobe i kuhinja. U kuhinji se nalazi otvoreno ognjište koje se može videti kroz zadnji prozor. Ispod kuće je podrum. Kuća je zaključana, ali se zavirivanjem kroz prozore može naslutiti kako izgleda unutrašnjost.

Vlasništvo nad kućom ima Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada. Restaurirana je između 1990. i 1992. godine, ali restauracija nije dovršena.

Nismo uspeli da pronađemo podatak kada je tačno neštinska kuća pletara podignuta, osim da je ovaj tip kuće bio karakterističan za Srem u 18. veku.