Autostop za Beograd

nis nish highway autoput gornja vrezina

Tri su opcije: linije Komren, Somborska i Donja Vrežina.
1. Komren hvatate sa glavne autobuske stanice, tj. sa autobuskog stajališta odmah pored prigradske autobuske stanice u krugu Glavne. Preko puta stajališta je pekara Branković, tek orijentacije radi. Komrenom idete do poslednje stanice, gde silazite i nastavljate u pravcu istog Bulevara koji posle otprilike 50-100 metara prolazi ispod nadvožnjaka. Upravo taj nadvožnjak je autoput.
Somborska i Donja Vrežina se hvataju iz centra, tj. kad ste na glavnom trgu (Trg Pobede, Trg Kralja Milana, kod konja) pređete ulicu, odete 15m naniže i to je ta stanica, primeti se lako jer je uvek gužva.
2. Somborskom idete do one autobuske stanice koja je odmah iznad crkve Sv. Pantelejmona. Dakle, kad osetite da autobus ide uzbrdo, gledajte sa desne strane i kad vidite veliko crkveno dvorište i betonsku ogradu, zvonik i crkvu, silazite na toj stanici. Odatle idete uzbrdo, bez ikakvog skretanja, samo pravo. Ulica se zove Borska. Kad naiđete na pružni prelaz, idete još pravo i još 100-ak metara vas deli od autoputa.
3. Donjom Vrežinom idete do poslednje stanice. Odatle idete još oko 150-200 metara niz taj put (Knjaževačka ulica) i čim dođete do novoizgrađenih skladišta/stovarišta, autoput je sa leve strane, pregazite par livada i tu ste.

nis map

Autostop za Skoplje

Sa centralnog trga, hvatate Novo Selo. Stanica je ona sa strane trga, dakle pored McDonaldsa i preko puta Maxi-ja, a ne preko ulice (da ne biste otišli čak do Niške Banje, gde ide isti autobus ali u drugom smeru). Idete istim busom sve dok sa desne strane ne uočite Kazneno-popravni dom (tzv. zatvor J ), posle kog bi trebalo negde da siđete, i na pravom ste mestu (za autostopiranje). Novo Selo se zove i Naselje 9.maj, kako je obeleženo na mapi.

nis map

Autostop za Sofiju, Istanbul

Cilj je izaći na tu deonicu autoputa Niš-Sofija (mada autoput prelazi u standardnu magistralu već iza Niša). Za to koristite isti metod kao i kada idete za Beograd. Dakle, Komren, Somborska/Pantelej ili Donja Vrežina.
Ako, međutim, želite da stopirate domaća vozila, onda je mnogo veća verovatnoća za to ako stopirate iz Donje Vrežine, ali već u Knjaževačkoj, jer ona prelazi u magistralu za Zaječar ali se i pripaja autoputu za Sofiju, tako da taj izlaz koristi oko 40% Nišlija koji idu do Bele Palanke, Pirota, Dimitrovgrada, ili već gde. Opet, autostopiranje iz Niške Banje obećava lokalna, a i strana vozila koja idu u istom pravcu, u još većem broju, jer kao što se vidi na mapi, put iz Niša u tom smeru izlazi baš ispod Niške Banje. Da bi tu stopirali, iz centra uhvatite Nišku Banju, idite sve dok autobus ne skrene desno i pređe preko pruge. Tu bi trebalo da bude autobuska stanica, pretposlednja pre centra Niške Banje (gde vi ne idete niti prolazite), a ispred stanice benzinska pumpa. Tu siđite. Nalazite se na raskrsnici, brzo ćete skapirati gde sve vodi, pošto ima znakova, pa čitajte.

Autostop za Knjaževac, Zaječar, Bor

Donjom Vrežinom do poslednje stanice, pa stopirajte na licu mesta. U suštini, vozila idu putem još nekih 7-8 km gde se nalazi petlja koja jedan krak puta pripaja za Sofiju, a drugi odvaja za Zaječar. Možete i nekako da odstopirate do te petlje pa na njoj stopirate za vaš smer, jer je tu jasnije ko gde ide.

Autostop za Prokuplje, Kuršumliju

Novo Selo, do poslednje stanice (nije obeležena na mapi), pa pravac ka Prokuplju, ništa teško.

*napomena: Komren je vrlo verovatno ista linija sa linijom naselje Ratko Jović tako da, ako vidite tu tablu, to je to, isto.

Autostop za Belu Palanku - Pirot - Dimitrovgrad

To u neku ruku komplikuje stop ako polazite iz Niša (grada), jer je mesto na kome počinjete autostop sada ono staro, na ulazu u Sićevačku klisuru, kod sela Prosek. Drugim rečima, do tamo nema gradskog prevoza. Dolazi se najlakše ako uhvatite bus do Niške Banje, i siđete na pretposlednjoj stanici, to je ona odmah kad bus pređe prugu.
Od stanice, pratite stari put za Pirot koji ide uz prugu. Tu ima 2 puta, koji su u početku paralelna pa da se ne bi zeznuli, bolje pitajte nekoga koji od njih ide do Proseka i do klisure (pravi put je onaj koji ide „ispred“ železnicke stanice Niška Banja, a ne iza! Prolazi se i pored starog hipodroma).
Od te stanice, pa do ukrštanja sa obilaznicom oko Niša (tu i počinje selo Prosek a i klisura) ima oko 3 – 3,5 km. Mada, bar polovina vozila koja ide u tom smeru nastavlja kroz klisuru, pa možete odmah da stopirate, u hodu.
Kada se nađete pred Prosekom, trebalo bi da je to idealno mesto za stop, zbog ograničenja brzine i velike krivine pred ulaz u klisuru. Postoji i veliki parking gde obično ima dosta kamiona koji nastavljaju za Sofiju i Tursku. Ovde se spajaju autoput iz Beograda i put kojim se ide iz Niša, pa bi trebalo da ima dovoljno vozila.
Put kroz klisuru je idealan , na dalje takodje.

Kod Bele Palanke, izlazite čim je vidite, na petlji ispred varošice. Oko Bele Palanke ima 3 petlje, ta je prva i najbolja je za stop za dalje. Postoji i parking za turske šlepere, mada ne očekujte mnogo kamiona

Prema Pirotu treba da je lako, i ima još oko 27 km do tunela iza koga počinje grad. Oko Pirota, put je u lošem stanju

Od Dimitrovgrada do granice može da se dođe pešice, mada nije ne znam kako blizu kako izgleda. Možda nekih 30-40 minuta pešačenja.

---

Ako imate svežiju informaciju ili komentar, kliknite ovde

Za pitanja i diskusiju o autostopu, posetite forum