novi sad map

Autostop za Beograd

Preporučuje se autostopiranje starim putem, iz Petrovaradina. Izgleda da se tamo kraće čeka, a sem toga stop na autoputu je kažnjiv i ako naiđe milicija može se lako desiti da ispadne skuplja dara nego mera.

Starim putem: Otići u Petrovaradin autobusom 3 ili 9 koji polaze iz centra grada, ići do poslednje stanice i tu na okretnici autostopirati.

Druga taktika, takođe starim putem: Ne ići na poslednju stanicu u Petrovaradinu (okretnica), već izaći na pretposlednjoj gde postoji stajalište za autobus tj. proširenje i tu počinje uzbrdica, pa ljudi ne jure toliko... kao kod okretnice.

U slučaju, a to je često, da vas povezu samo do Sremskih Karlovaca, najbolje je izaći preko puta železničke stanice. Tu je stajalište za autobus dovoljno široko. Ukoliko imate vremena a idete u najmanju ruku do Beograda, prioritet neka vam budu BG tablice jer sa RU tablama teško da možete stići dalje od Inđije, eventualno Pazove.

Autoputem: Autobusom broj 5 (stanica ispred Uspenske crkve, koja je odmah pored pozorišta) otići do poslednje stanice i nastaviti pravo. Na nekih 200m počinje autoput koji vidite na slici dole. Pravo se ide za Temerin i Bečej, desno za Beograd.

novi sad motorway highway
Na ovom mestu postavljen je nadvožnjak, tako da put izgleda drugačije nego na fotografiji.
Ukoliko imate svežu fotografiju, molimo vas da nam pošaljete.

Autostop za Suboticu:

1. Autobuska linija broj 1 iz samog centra grada, u pravcu Klise. Izaći na poslednjoj stanici. Sada ste na Sentandrejskom putu. Nastavite peske, samo pravo, 15ak minuta, do ukrštanja sa autoputem. Tu skrenuti levo i stopirati za Suboticu

2. Isto to, samo produžiti još 200 metara napred, ispod nadvožnjaka. Leti je bolje jer vas štiti od sunca, a u ostalim dobima vas štiti od kiše. Takođe, dalje ste od policije (koja zna često da bude na raskrsnici kod autoputa, blizu poslednje stanice linije 1).

Autostop za Bečej

Autobuska linija broj 5 iz centra grada, siđete na poslednjoj stanici, ili autobus broj 32 (prigradska linija, za Temerin, siđete kod Rodić megamarketa). Nalazite se na Temerinskom putu. Takođe nastavite malo peške, prođete ukrštanje sa auto-putem, i tu ima dobro mesto za autostopiranje.

Autostop za Zrenjanin

Busem broj 5 prema Klisi ili brojem 21 za Šangaj ići do "Hladnjače" (pitati vozača), što je 4. stanica od centra ako idete busem broj 5, odnosno 6. stanica od železničke ako idete busem broj 21. To je kod raskrsnice Temerinske i Partizanske ulice.
Odatle pravo, nekih 200m, dok put ne počne da skreće i penje se na most (tu automobili usporavaju), i obavezno znak ZR, pošto odavde može da se stopira i za BG... Mesto se može prepoznati i po tome što tu stoje prostitutke.

Autostop za Irig, Rumu, Sremsku Mitrovicu, Šabac

1.Uzeti gradski autobus br. 72-Paragovo (red vožnje www.gspns.co.yu ) otići do poslednje stanice gde postoji zemljano proširenje na putu i tu stopirati.

2. Uzeti autobus 71, 73, 74, 76, 77, 78, 79, 81, 84 i otići do centra Sr.Kamenice ( ako plaćate kartu obavezno naglasite da idete samo do Kamenice). Kad siđete u centru, videćete veliku lepu stariju žutu kuću (na njoj stoji tabla "Nacionalni park Fruška Gora"). Kod te kuće skrenuti levo u ulicu Ive Lole Ribara i pešačiti do ukrštanja sa većim putem (to je put NS-Irig). Tu ima 2-3 km, pa nije bas ugodno.
*svi autobusi idu od železničke stanice, pa Bulevarom Oslobodjenja...

3. Može se stopirati i od Mišeluka, ali je problematično stići do tamo, vozila idu dosta brzo, malo je proširenja na putu ali put ima po dve trake u svakom pravcu pa vozila imaju gde da se zaustave. Elem, do tamo se stiže tako sto se siđe na prvoj stanici na Sremskoj obali (čim se pređe most i tunel, istim onim autobusima) vrati na put koji vodi od tunela, i tim putem ide pravo do kraja, što je oko 1 km, i opet kraće nego od centra Kamenice. Na kraju ima malo skretanje, i priključenje na put NS-Irig.

4. Stopirati malo dalje od autobuske stanice ispred mosta na Bulevaru Oslobodjenja. (posle raskrsnice sa ulicom Narodnog Fronta) ali tu je po željno da imate neki natpis kuda idete pošto tuda vozila idu za Kamenicu, Rumu, Irig itd... ali se tek posle tunela posle mosta razdvajaju svako na svoju stranu.

novi sad map

Autostop za Bačku Palanku:

Izlazak na put prema Bačkoj Palanci, a time i graničnom prelazu Ilok (Vinkovci, Vukovar, Osijek) je komplikovan, pošto je razdaljina u tom pravcu od centra Novog Sada do izlaza oko 15 km (skoro 20).
Za hardcore stopere i ekologe koji ne žele da se voze gradskim autobusom objašnjenje kako stići je sledeće:

1. Od centra grada proći od Katedrale prema Srpskom Narodnom Pozorištu, ući u Jevrejsku ulicu , i tim pravcem hodati dok ne izađete iz grada, što ce reći oko 15 km :) Sa stopiranjem možete početi već kod Autobuskog depoa (tu je i rasadnik) na oko 7 km od centra, na mestu gde sa desne strane ulice prestaje visokogradnja, pošto je to zvanični izlaz iz grada, i tuda vec sigurno prolaze vozila koja idu za BP i Hrvatsku tim putem. Ulica je široka , pa ima mesta za zaustavljanje.

2. od Zelezničke stanice poći Bulevarom do Raskrsnice sa Futoškom ulicom ( treći semafor desno, ogromna raskrsnica sa jako frekventnim saobraćajem). Odatle opet onih 15 km...

novi sad map

Za one druge:

3. Autobusom 54 do okretnice u Futogu (pitajte u autobusu) ili 56 jednu stanicu dalje od okretnice ( ako plaćate , platite do okretnice, pošto je jeftinije ). U Futogu postojii pumpa blizu centra na glavnom putu, pa mozete tamo uloviti neko vozilo sa tablama koje nisu Novosadske...
*autobusi voze od Zelezničke stanice

4. Za one koji hoce da probaju da stopiraju od rasadnika tu je autobus 7 koji ide bulevarom Oslobodjenja (hvatati u pravcu Zelezničke stanice). Pretposlednja stanica je Autobuski depo / Rasadnik. Tuda prolaze i autobusi 52, 53 i 55, svi sa Z.S. . Njih hvatati u pravcu od Z.S.
*ovim autobusima se moze i dalje, s tim da treba sici pre nego sto skrenu
*napomena: u mestu je najbolje stopirati dok ste jos uvek na ulici sa 2 trake posto ima mesta za zaustavljanje, a ona prestaje malo pre centra Futoga.

Autostop za Odžake i Sombor:

Od železničke/autobuske stanice krenuti na desno (kad ste im okrenuti leđima), ići 5 minuta dok ne dođete do raskrsnice sa Rumenačkom ulicom (drugi semafor posle autobuske/železničke; takođe, druga stanica gradskih buseva u tom pravcu: 7,10 i 14).
Tu skrenuti opet desno, preći još 100 metara, do sledećeg semafora (videćete veliki objekat desno - Merkur) i posle toga, iza stajališta buseva 5 i 14, stopirati.

---

Ako imate svežiju informaciju ili komentar, kliknite ovde

Za pitanja i diskusiju o autostopu, posetite forum