Autostop za Kelebiju – granični prelaz

Nađite mađarski konzulat, nalazi se u samom centru, preko puta bioskopa, a na stotinak metara od pekare ‘Lipa' , možete ga prepoznati i po redu za vize ispred, i art-nuvo , ako se ne varam arhitekturi – kako bilo, svaki upitan Subotičanin će znati gde je i sa radošću vas uputiti do istog. Uhvatite autobus broj 1 ka Kelebiji i vozite se do kraja, tj. do Kelebije. nije zgoreg za svaki slučaj pitati vozača gde je najbolje sići za autostopiranje, pošto su sećanje, i da se opravdam, autobuske linije po Srbiji, nestalne stvari. Trebalo bi da vas autobus istovari na glavnom putu negde na kilometar i po od granice. Pokušajte stop, ako ne, nije to mnogo pešačenja.
Granicu pređite peške, i stopirajte na stotinak metara od samog prelaza na mestu gde počinje široki put i stoji ogromna oznaka o vozilima i propisima, ne možete promašiti. To je takođe mesto gde se priključuju kamioni koji stižu s desne strane, a tu im je nekakvo odmorište. Uz malo sreće, prvi sledeći kamion će biti za Budimpeštu, a možda i dalje. Ako vam neko ponudi neku kraću vožnju, ne prihvatajte je ukoliko će vas ostaviti na autoputu (mapa je nezamenjiva za ovakva objašnjavanja), jer je stopiranje na autoputu u Mađarskoj zabranjeno i komplikovano. Umesto toga, ako ne uhvatite u dogledno vreme vožnju do Budimpešte, tražite kraće stop-ture na putu 5 (autoput je M5), na kojem je autostop dozvoljen. Ovo pogotovo važi na povratku iz Budimpešte.

Druga opcija koju je predložio ilegalac: Do prelaza na Kelebiji može se stići i autobusom sa brojem 1.

Autostop za Novi Sad, Beograd

Preko puta hotela Patria, odmah pred nadvožnjakom, nalazi se autobuska stanica autobusa broj 6. Uhvatite ga u onom smeru koji će vas odvesti ispod nadvožnjaka i ka Paliću. Vozite se do poslednje stanice i pitajte okolne ljude za autoput ka Novom Sadu (nalazićete se u vikend naselju, nadomak samog jezera). Od stanice do autoputa ima nekih petnaestak minuta pešačenja, a okolni ljudi su dosta česti za sretanje i vrlo spremni da pomognu.

Druga opcija koju je predložio ilegalac: Doći do glavne autobuske stanice, pa onda polako peške do fabrike čokolade "Pionir" (ne može se omašiti jer fabrika čokolade ispušta prijatne mirise raznih vrsta slatkisa), i posle do benzinske pumpe "Mol". Sve ovo je u istoj ulici. Kod benzinske pumpe "Mol", posle semafora, postoji savršeno mesto za stop. Inače, to je put koji vodi do uključenja na auto-put Subotica-Beograd. Verovatno ćete ustopirati nekoga ko je krenuo za Novi Sad ili Beograd.

---

Ako imate svežiju informaciju ili komentar, kliknite ovde

Za pitanja i diskusiju o autostopu, posetite forum