Autostop iz Beograda za Rumuniju

Sto se tiče kilometraže, ona iznosi oko 80km. A stiže se za nekih sat i tridesetak minuta. Put je iznenađujuće dobar. Na putu do Vršca prolazi se kroz Pančevo, najpre. Ima dva puta do Pančeva, stari i novi. Kažu da je novi malo duži.

Posle malo smoga, lude vožnje i još luđih vozača u Pančevu dolazi se u Banatsko Novo Selo. Obzirom da postoji samo jedan glavni put kroz sva sela do Vršca, mislim da nema potrebe da navodim mesta za stopiranje.

Prvo što ćete ugledati u Vršcu je naravno Hemofarm. Sa desne strane je ogromna fabrika.

Za Vas koji samo prolazite kroz Vršac radi posete Rumuniji, najbolje je da pri ulasku u grad nastavite pravo, prođete ispod nadvožnjaka, zatim pored gradske pekare, i na par metara odatle videćete već prve znake civilizacije, kuće, prodavnice, kafiće... Idite samo pravo, pravo, pravo ulicama 2. Oktobra, Dvorskom i Dositejevom, kada udarite u žutu zgradu skrenite levo. Verovatno ćete videti tablu koja pokazuje gde je šta. To je otprilike centar grada. Dugačka ulica koja vodi bukvalno do granice sa Rumunijom zove se Miloša Obilića. Negde na pola puta sa leve strane se nalazi vršačko jezero. Odatle otprilike počinje industrijska zona, i na samo 10-ak km je granica.

Ljudi u Vršcu su prilično fini, tako da ne bi trebalo da bude problema oko stopiranja, ali za svaki slučaj, treba imati 'back up' plan. Na početku ulice Miloša Obilića, odmah preko puta pijace se nalazi gomila taxista, koji će biti više nego spremni da Vas odvedu na željenu lokaciju po prilično razumnoj ceni. To su privatni taxisti koji ne rade po taximetru, što će reći, cenkanje je dopušteno. (zaboravih da pomenem, u istoj ulici, isto preko puta pijace se nalazi rumunski konzulat, za svaki slučaj).

Gradski prevoz u Vršcu ide samo jednom linijom u jednom pravcu, ili ti, u krug. Čudno, znam!! Najbliža stanica pri ulasku u grad je ispred železničke stanice. Kad prođete pored Hemofarma i ispod nadvožnjaka nemojte nastaviti pravo prema centru, već skrenite desno. Na stotinak metara ćete videti stanicu. Gradski autobus ide skroz do autobuske stanice (odnosno do par kilometara ispred granice). Cena karte je simboličnih 15,oo.

Ako Vam se baš ne da da ustopirate bilo kakav prevoz, takođe u Miloša Obilića, preko puta jezera se nalazi glavna autobuska stanica. Autobus za Temišvar polazi u 14:00 pod uslovom da putujete samo četvrtkom i subotom, karta košta 500,oo.

Ako je neko za vožnju vozom, polazak je svakog dana u 18:35, a cena do Temišvara je oko 650, oo.

*Broj autobuske stanice je 013/832900 , Stepe Stepanovića 9

*Broj zelezničke stanice je 013/834422 , Bulevar Oslobođenja 4

Kada stignete do granice to je već jasno. Temišvar se nalazi na istoj udaljenosti kao i Beograd, dakle 80-ak km.

Autostop iz Novog Sada

Za Vas koji stopirate iz Novog Sada, odnosno Zrenjanina, a idete u Rumuniju, prilaz Vršcu je sa potpuno druge strane. Kada prođete Lazarevo, Sutjesku, Sečanj, Konak, Boku, Hajdučicu, Veliku Gredu, Plandište i Margitu stižete u VŠ. Dug je to put, oko 140km. Kad pređete prugu idite samo pravo do jezera. Kod jezera levo i to je to! Tu je autobuska stanica i na 10-ak kilometara granica.

---

Ako imate svežiju informaciju ili komentar, kliknite ovde

Za pitanja i diskusiju o autostopu, posetite forum