Niko tačno ne zna šta se mota po glavama ljudi koji sede po ambasadama, niti zašto za neke zemlje nisu potrebne vize, za neke jesu, zašto su službenici nekada ljubazni i predusretljivi, a nekad zli. U svakom slučaju, treba imati u vidu da različite ambasade (iste zemlje) imaju različite polise. Ako ambasada Liliputa u Srbiji traži od vas gomilu papira, moguće je da će u budimpeštanskoj ambasadi Liliputa za istu vizu biti potreban samo pasoš. Nije baš sigurna varijanta, ali se više puta pokazala vrlo korisnom.

Ukoliko neka zemlja nema ambasadu u BG, vizu možete zatraziti od ambasade u nekoj drugoj zemlji, koja vam je usput, a za neke zemlje vizu je moguće kupiti na granici ili na aerodromu. Generalno, da li će ambasada Liliputa postojati u Beogradu, zavisi od toga da li Srbija ima ikakve odnose sa Liliputom.

Viza se može dobiti u konzulatu, ambasadi, ili, ređe, po prispeću u dotičnu zemlju. Za neke zemlje potrebna je gomila papira, potvrda, formulara i sličnih koještarija, dok su za druge dovoljni pasoš i par fotografija. Poneka zemlja daće vam gratis vizu, kod nekih su cene umerene, a neke će vas bogami pošteno odrati. Tehnološki razvijene zemlje, koje sebe nazivaju civilizovanim, imaju neprijatan običaj da odbijaju zahteve za vizu, a da ne pominjemo još ako ste student - onda je gotovo izvesno da ćete dići neku zgradu u vazduh. Na sreću, većina zemalja sveta izgleda još nije čula za studente iz Srbije i njihove rušilačke umove :)

Srpski pasoš dosta loše prolazi u određenom delu sveta koji sebe smatra povlašćenim. Ali ukoliko malo pogledate sekciju ovog sajta koja se odnosi na vize, videćete da su vam gotovo cela Azija, Afrika, Južna i Srednja Amerika širom otvorene. Mnogi deprimirano pričaju kako srpski pasoš ništa ne valja, kako se sa njim nigde ne može putovati. To nije sasvim tačno. Sa srpskim pasošem možete da putujete gde god vam padne na pamet, dokle god to isključuje grupicu tehnološki superiornih zemalja koja nikoga ne pušta unutra. Najveći deo planete i dalje je potpuno dostupan i otvoren putnicima iz Srbije.

---

Za pitanja i diskusiju, posetite forum