Jun '87, ekspertiza, i u hodniku jedno devojče koje nema pojma gde su ga stavili. Zašto su je stavili zna, ali nema pojma gde je i šta je skrivila da je strpaju u samicu u kojoj će ostati čitava tri meseca, a dva duže od žene koja je na duši nosila svirepo ubistvo!

Na ekspertizi, osmišljenoj da bude blok gde će se veštačiti ubice, narkomani i alkoholičari, društvo šaroliko: Aleksandar Plješivac zvani Roni, momak koji je kao pitomac prve godine VA iskasapio devojku koju je poznavao pola sata. Prelep, prezgodan, deluje mnogo stariji, koeficijent intelegencije za MENSU, talentovan muzičar, slikar. Dobio je 12 godina a do samog kraja suđenja nikome nije hteo da prizna da se seća. Iskasapio je na Kalemegdanu. Poznati košakaš Crvene Zvezde u sobi pored, ubio je ženu u nastupu ljubomore. Sa njim u sobi ludak koji tvrdi da topi metal pogledom i svake noći mu izlaze "mali, zeleni" iz kible (to vam je ona rupa koja predstavlja toalet, lavabo i još po nešto). Vesna Zatezalo, narkomanka, ćerka Simeona Zatezala, poznatog iz dešavanja studenata '68, nakon čega je postao Titov miljenik i jedno vreme čak i gradonačelnik Beograda. Vesni to nikada nisu opraštale sudije miljenice režima te je tako i završila u CZ-u zbog zloupotrebe službenog položaja (radila u banci u kojoj su neki džeparoši - narkomani realizovali ukradene čekove). Umrla je malo posle rehabilitacije na putu iz Milana ka Beogradu.

Jedna grupna narkomanska soba, i čika Velja sa čak dve svoje samice. Slobodno se šetao hodnicima, umesto stražara obavljao poslove, dodavao iz sobe u sobu sitne potrepštine i to debelo naplaćivao. Umeo je da bude i zloban poprilično. Na primer, njegov prijem košarkaša, koji mu je odmah bio nesimpatičan. Umesto odgovarajućeg kreveta, napravio mu je produžetak za noge od fijoke i smejao se slatko svojoj zlobi, a na sve to mu dao usrano ćebe koje je par minuta pre toga zasrao onaj sa malim zelenim iz kible. Smrdelo je na fekalije ali ovaj mučenik u svoj svojoj muci (tog dana se desilo ubistvo) nije ni osećao smrad.

--
Napisala po sećanju: Adam Petrović