datum: 31. jul - 8. avgust 2006.
ruta:
Tallinn - Kohtla - Kuremäe - Mustvee - Tallinn

 

putopis iz Estonije

Oduvek su me privlačile neke destinacije koje većini prosečnih ljudi sa ovih prostora nisu ni poznate, a čak i da jesu ne bi im nikada na pamet palo da tamo otputuju.

Možda je jedan od razloga to što ne volim preterano horde japanskih turista koji škljocaju svojim nabudženim fotoaparatima na sve što naiđu, a možda je u pitanju i moj avanturistički duh koji me (ne)svesno nagoni da otkrijem ono što mi se čini nedovoljno otkrivenim.

 

Pitate se verovatno otkud baš ja u Estoniji. Da živimo u nekoj normalnoj zemlji ne verujem da bi mi neko postavio to pitanje, no pošto je situacija takva kakva je, najlakši način da se otputuje u tako neku „egzotičnu“ zemlju kao što je Estonija je preko studentskih organizacija. Udruženje studenata elektronike Evrope svoj ogranak ima, za divno čudo, i u Estoniji. Naše drage kolege Estonci organizuju svoj IT letnji kamp već treću godinu za redom. Nisam ni sekunde oklevao i odmah sam se prijavio. Inače, letnji kamp se pored predavanja i prezentacija sastoji i od veoma bogatog kulturno-istorijskog programa kojim Estonci žele da približe sebe nama, stranim studentima. Činjenica je da veoma malo, odnosno skoro ništa, ne znamo o toj severnoj zemlji i ljudima koji u njoj žive.

Estonci su imalu veoma burnu prošlost, često su osvajani i pokoravani od svih mogućih okolnih naroda. Estonijom su vladali Nemci, Danci, Šveđani, Poljaci i naravno Rusi. U Sovjetskom Savezu ostaje do njegovog raspada i postaje nezavisna država 1991. U Evropsku Uniju ulazi 2004.

U Estoniju sam doputovao iz Nemačke, tačnije iz Berlina. Ono što me je još pre poletanja iznenadilo je to što je avion bio krcat. Estonija je postala interesantna destinacija mnogim turistima iz zapadne Evrope, što se može zaključiti iz svakodnevnih letova za Talin. Pored neizbežnih Nemaca, bilo je i dosta Francuza, čak i Amerikanaca...

Let iznad Baltičkog mora mi je u početku bio nezanimljiv zbog gustih oblaka od kojih se ništa nije moglo videti, ali kako smo se približavali cilju oblaci su nestajali. Pružao se prelep pogled na Estoniju i Letoniju. Jasno se video zaliv Riga, dva najveća estonska ostrva Saaremaa i Hiiumaa, mnoštvo manjih ostrva i estonsko kopno. Ubrzo nakon toga sleteli smo u Talin.

putopis iz Estonije

Talin, glavni grad Estonije, broji nešto više od 400.000 stanovnika. Nekih 70% stanovnika su etnički Estonci, ostatak čine uglavnom Rusi i ostale nacionalne manjine. Na ulicama se čuje čas estonski, čas ruski, na prodavnicama natpisi čas na estonskom, čas na ruskom. Inače, estonski jezik spada u ugro-finsku grupu jezika i veoma je sličan finskom jeziku.

U Talinu, samo, takva mešavina arhitektura, od srednjevekovnih zidina i kula starog grada, preko gotičkih crkava i kuća, pa sve do sovjetskih blokova i modernih staklenih zgradurina.