Dragi putnici, osmo tradicionalno noćno planinarenje će se održati na planini Tornička Bobija u subotu, 18. maja 2013. godine.

Kao i svake godine u maju, postavljamo kamp i negde posle ponoći krećemo sa usponom do vrha gde ćemo dočekati izlazak sunca. Nakon toga se laganom šetnjom vraćamo do kampa.

Ove godine smo izabrali Torničku Bobiju u blizini Ljubovije.

Iako je glavno dešavanje noćnog uspona u subotu 18. maja, možete se pridružiti prethodnici dan ranije – u petak 17. maja, kada u prepodnevnim časovima kreću u obilazak kraja i na koncu postavljaju kamp.

Akcija noćnog planinarenja je apsolutno besplatna, tj. svaki učesnik sam snosi svoje troškove.

Kako stići?

Iz Beograda i Novog Sada postoji direktan autobus do Ljubovije, a treba izabrati onaj koji ide preko Valjeva, jer treba da je brži. Iz Ljubovije ima taksi koji vozi gde treba, a broj ćemo objaviti naknadno.

Polasci autobusa ka Ljuboviji:

Iz Beograda ka Ljuboviji prevoznik Lasta u 7:15 i 13:00
Iz Novog Sada ka Ljuboviji nema autobusa preko Valjeva, ali ima do Valjeva.
Iz Valjeva do Ljubovije polasci su u 9:15 i 15:00 sa perona br. 5, povratna karta je 750 din.

Iz Niša ne postoji autobus za Ljuboviju, ali postoji do Valjeva u 8:15 i 13:40. Ovim prvim se može uhvatiti autobus Valjevo-Ljubovija u 15:00.

Više polazaka ka Ljuboviji ima putem preko Loznice, ali traje 4 sata pa kako ko hoće.

U svakom slučaju moraćete poraniti.

noćna planinarenja

Noćno planinarenje – šta treba znati

Pošto su noćna planinarenja postala tradicionalna, a sve više je novih ljudi sa nama, evo nekoliko stvari koje morate znati ako idete prvi put:

1. Obavezno ponesite vreću za spavanje. Gledajte da bude neka dobra, tj. topla, jer iako se ide u maju i dan može biti topao – na planini su uglavnom noći hladne. Podloška ili podloga za vreću je obavezna i u nedostatku bolje, kupite podlogu za plažu od sunđerasto-gumiranog materijala za 200-300 din.

2. Pošto je maj, a mi ne znamo da gledamo u pasulj, zečju šapu ili kristalnu kuglu već koristimo blagodeti interneta koji je doprineo nula u vremenskoj prognozi, tj. možemo se pouzdati samo u trodnevnu analizu, to znači da u maju itekako može da padne i kiša. Ovo dalje znači da, ako ste u mogućnosti, ponesite dvoslojni šator. Kiša sa sobom povlači i drugi tip odeće i obuće pa mislite o tome.

3. Baterijska lampa je obavezna – noćni uslovi su u pitanju. Takođe je dobra da se ne spotaknete o kanap i kočić nekog šatora i kada idete noću u klonju.

4. Kada krenete na uspon ponesite sa sobom samo najvažnije stvari da vam ranac ne bi bio težak: hranu (ne bi bilo loše da između ostalog ponesete i bonžite, kikiriki sušeno voće ili sličnu energetsku hranu koja će vam pomoći ka usponu ili prosto: sendvič), vodu (litar do litar i po je optimalno), zatim suvu majicu da se presvučete na vrhu jer ćete sigurno biti preznojani kad stignete, a na vrhu uvek bude vetrovito i hladno. Gledajte da ako nemate kapuljaču na jakni ponesete kapu. Ovo važi za sve vremenske uslove, a u kampu pred polazak se lako može ostaviti višak stvari.

5. Iako će masa ovoga biti rečeno pred uspon znajte da ne treba žuriti za prvim u masi već naći svoj tempo i hodati lagano i oprezno.

bobija

Fotografija sa stazeibogaze.info

Neka od pravila ponašanja:

Muzika sa mobilnih telefona i sličnih naprava je zabranjena. U prirodu idemo da se odmorimo i uživamo. Diskać nije uključen u ovaj vid zabave.

Iako je ekipa razdragana i opuštena, te se popije i pojede, to nije cilj planinarenja. Svako je odgovoran sam za sebe i dužan je da se uljudno ponaša prema drugima. Ipak smo svi drugari.

Drugarstvo dalje znači da treba pomoći čoveku u nevolji, a dešavalo se da nekom se polomi/pokisne šator, zaboravi vreću, hranu itd.

Đubre ne sme ostati iza nas! To nije stvar ekologije niti pomodarstva već lepog vaspitanja. Ko god može neka ponese kesu za svoje đubre i to ćemo sve pri povratku odneti na propisno mesto.

Vatra jeste zanimljiva i Prometej bi se složio da ga ne boli stomak, ali pazite šta radite, pogotovu da šatore stavite na bezbedno mesto od iste jer plastika ume da se topi.

Podrazumeva se, ali valja napomenuti da nikakva druga obeležja osim znamenja Kluba putnika Srbije nisu dozvoljena za isticanje.

Iako je noćni uspon izuzetno bezbedan, morate znati da se svako penje na sopstvenu odgovornost i Klub ne može biti odgovoran za vašu neodgovornost.

Molimo sve koji dolaze da se prijave putem formulara na sajtu i da ostave svoje podatke.

Sva pitanja možete postaviti na forumu.

Ako nemate šator, vreću, prevoz, društvo ili imate viška istoga možete potražiti na forumu.

Na Torničkoj Bobiji može se, kao i prošle godine, donirati za Putničku kuću u Granadi

Kontakt telefoni za slučaj nužde:

064 244 89 80 – Uroš (Bjuti)
064 266 00 27 – Jovan (Hadži Đera)
064 118 87 57 – Kika

Zvati samo u krajnjoj nuždi, sva pitanja i odgovori su na forumu.

Dobrodošli na tradicionalno noćno planinarenje broj osam.

p. s. ako ste raspoloženi da se priključite prethodnici u petak, naglasite to u prijavi.

{mailforms 3;Ime i prezime;Email;Telefon;Koliko osoba;optional=textarea=Dodatna pitanja}