Followers 0

Prelazak iz Australije za Švajcarsku-Nemačku ???!

2 posts in this topic

Pozdrav svima, 

Živim u Australiji zadnjih 6god i uskoro ću dobiti i Au drzavljanstvo i pasoš, trenutno imam Od BIH. 
Završila sam sertifikat za “Early Childhood Educator” i pričam engleski perfect , trenutno radim kao asistent sa zubarima gde sam uz trening od par meseci dobila posao (nemam kvalifikacije vezano za taj posao trenutno, ali ako je potrebno mogla bih i to završiti u nekom periodu od 6m do 1god) 
Zanima me da li je moguće naći neki posao da se može dobiti viza i preci u jednu od ih zemalja pa onda upisati tamo jezik da učim ? 
Hvala 😇 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tvoje zanimanje je itekako traženo u Evropi, konkretno u Njemačkoj i Austriji sigurno.

Pametno bi bilo da dobiješ neki zvaničan certifikat koji dokazuje da imaš iskustvo i priznato obrazovanje. Mogla bi io bez toga ali onda bi te degradirali i eventualno poslali na doškolovavanje ili tzv "Ausbildung" što bi za tebe značilo donekle protraćeno vrijeme i sigurno manju platu ili bolje da se izrazim: nadnoknadu tokom doškolovavanja.

Prvi korak je da procijeniš gdje bi tačno voljela da živiš u Evropi. Sasvim je jasno da gore pomenute prve zemlje a posebno Njemačka imaju vrlo razrađen i jasan sistem migracija. Ako bi npr voljela da živiš u Njemačkoj, prvi korak ti je da posjetiš stranicu njemačke ambasade/konzulata u Australiji jer sigurno imaju detaljno objašnjen cijeli proces. Mislim da bi ti mogla da apliciraš i sa BiH pasošem tamo jer živiš duže od 6 mjeseci u Australiji. Nisam siguran koliko australijski pasoš igra ulogu, mislim da nije toliko važno, isti ti je proces na bilo kojem non EU pasošu.

Uporedo možeš tražiti i posao, ambasada će ti tražiti ugovor o radu ako dođeš do apliciranja. Za posao u EU pogledaj: https://ec.europa.eu/eures/public/index_hr

Sretno!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0