Followers 0

Da li je i vama asocijacija na rec "pasos" (passport) vezana za "rad u inostranstvu"?

5 posts in this topic

Valjda je "publika" ovde razlicitija od one koja je generalno u Srbiji (a i drugim zemljama Balkana,rekao bih).

Procitam malopre vest naslova "Japanski pasoš najmoćniji, napredovao i pasoš Srbije",ovde:

http://rs.n1info.com/a391715/Lifestyle/Lifestyle/Japanski-pasos-prvi-na-listi-najmocnijih.html?utm_source=KupujemProdajem&utm_campaign=Widget&utm_medium=160x300

Quote

Japan je zauzeo prvo mesto na listi "najmoćnijih pasoša", čime je potisnuo Singapur, a i pasoš Srbije je napredovao na 36. mesto liste firme "Henli end partners".

Ta firma rangira pasoše po tome koliko zemalja nosioci pasoša mogu da posete bez vize.

Državljani Japana mogu da bez viza putuju u 189 od 218 država, od nedavno i u Uzbekistan, dok državljani Singapura i Nemačke mogu da posete 188, te su njihovi pasoši na drugom mestu. Istraživanje ukazuje na rast mogućnosti za putovanje bez viza u zemlje Azije, zahvaljujući sporazumima potpisanim ove godine. 

Na trećem mestu su Finska, Francuska, Italija, Južna Koreja, Španija i Švedska, čiji državljani mogu da bez viza posete 187 država.
Nosioci pasoša Češke mogu da putuju u 182 države, državljani Mađarske i Slovenije u 180.

Državljani Srbije mogu da putuju bez viza u 130 zemalja, čime je Srbija, kako je navedeno, napredovala za jedno mesto i sada je 36.

Hrvatska je na 16. mestu s mogućnosti putovanja bez viza u 169 zemalja, Makedonija na 41. mestu sa 125, Crna Gora je 43. na listi sa 123 zemlje u koje je moguće putovati bez viza, a Bosna i Hercegovina je 47. s mogućnošću putovanja bez vita u 118 država.

U izveštaju je navedeno da su Ujedinjeni Arapski Emirati najbrže napredovali i da se na novoj listi nalaze na 23. mestu, što je napredak za 38 mesta od 2008. godine.

Među najlošije rangiranim su Avganistan i Irak, pošto nosiocima njihovih pasoša vize nisu potrebne za putoanje u svega 30 država, a građanima Sirije i Somalije za 32 države. 

Među državama koje su u prvom tromesečju 2018. za najviše mesta napredovale na listi su Gruzija (ulazak bez viza moguć u 111 zemalja), Ukrajina (128), Kina (70 zemalja) i Indonezija (71 država). U izveštaju piše i da Kinezi putuju sve češće i da u velikoj meri pomažu ekonomiju zemalja koje posećuju, te sve više država nastoji da im olakša dolazak u posetu.

I naravno,neko,ko se predstavio kao Misko,nalazi za shodno da on ubaci svoj idiotski komentar,na nesto o cemu vest ni ne govori:

Quote

Nije isto pravo na putovanje bez viza i pravo na neograniceni boravak i na rad u odredjenoj zemlji.

Pa jel iko rekao da jeste?:bang:

U tekstu vesti se NIGDE ne spominje niti neograniceni boravak u inostranstvu,a ponajmanje rad u inostranstvu!

I jos lik pokupi solidan broj pluseva (istomisljenika) tim komentarom:rolleyes:

Postaje mi fascinantno kako jednom prosecnom Srbinu (ne samo nama,vec i ostalim narodima ovde) glavna asocijacija na reci pasos/viza postaje "sljakanje u inostranstvu".Pa,j**o mamu,jel TO treba da ti predstavlja glavno znacenje,za nesto sto prvenstveno sluzi za putovanje?:bang:

Putovanja (turisticka) i putnicka kultura ovde = nula bodova:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je ta EU šargarepa u koju cela nacija gleda. Ljudi na Balkanu su postali opsednuti pravom rada u EU i ne kapiraju poentu ove liste.

Ono što je zanimljivo na ovoj listi što se na osnovu redosleda tačno vidi snaga neke zemlje i njen ugled u svetu. Nema tu EU i potpuno je jasno da italijanski i španski pasoš van Evrope vrede mnogo više nego bugarski i mađarski. Mada i unutar EU samo formalno vrede isto.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bogami Srbija ima fantastican pasos s obzirom na "snagu zemlje i ugled u svetu". 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa to je to... u rangu sa pasošima zemalja Centralne i Južne Amerike ili zemalja regiona.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

A propo ovog sto je Laza pitao, ne bih se ljutio na te ljude koji na prvom mestu razmisljaju o pravu rada, a ne putovanju. Pre bih ih zalio jer je verovatno rec o ljudima koji ne mogu da priuste da putuju i na prvom mestu im je gola egzistencija. Muka naterala.

I naravno da turisticka viza nigde ne podrazumeva pravo na rad. Japan je prvi na listi, ali nije deo nikakvog privrednog/politickog saveza pa prema tome njihov drzavljanin nema automatsko pravo na rad bilo gde drugde. 

Ono sto daje automatsko pravo na rad su upravo ti privredno-politicki savezi poput EU, ASEAN i slicno sa jedne strane i bilateralni sporazumi izmedju zemalja sa druge. Verujem da to ne treba objasnjavati ovde na forumu, ali cisto da se razbistri. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0