Followers 0

Privremeni posao na kubi ?

6 posts in this topic

Evo potpuno ludačka tema znam i pre nego što me iskusniji ovde oteraju u materinu, može prilika da obrazložim slučaj samo...

Evo ovako, ja sam rešio da idem na Kubu sledeće godine, pod rešio mislim, sinoć sam to odlučio ali sam ozbiljan. Mislim da se stvari tamo menjaju i da bi morao otići što ranije pre nego što autentičnost tog mesta nestane.
Bilo kako bilo, želeo bih tamo da provedem neko vreme, recimo mesec dana, po mojoj računici, ne računajući put (koji je oko 900 - 1000 e), za mesec dana života tamo mi je potrebno recimo 700 - 1000 e.
Ko je pogledao prosečna primanja kubanaca od 20$ dolara i misli da pričam gluposti, mogu samo da ga uveravam da posle malo istraživanja ovo verovatno jeste neka realna procena iz mnoštvo razloga koji sad pripadaju nekoj drugoj temi. Ako neko pak ima dobre argumente da se može tamo živeti za manje sa radošću ću ih saslušati odnosno pročitati.

Da pređem na stvar, kako je i samo teorijski gledano teško izvodljvo da uštedim 2000 e, počeo sam da razmišljam o alternativama, odnosno o mogućnosti da se na samoj kubi nađi neki posao, ili makar voltenterstvo koje bi omogućilo smeštaj ili na bilo koji način rasteretilo budžet. Online posao na Kubi na žalost ne dolazi u obzir, jer internet nedovoljno dobro funkcioniše za bilo kakvo predavanje Engleskog ili slično, tako da to otpada.

Da li neko zna išta o mogućnosti da se nađe neko, kakvo god, zaposlenje na Kubi. Ja sam konkrentno završio fiziku, govorim tečno Engleski i Nemački, postoji mogućnost da bi do naredne godine kada planiram da idem mogao da usavršim Španski dovoljno do upotrenog nivao. Da li neko zna nešto bilo šta o nekim stranim kompanijama kod kojih bi se moglo konkurisati za posao, poslovima učitelja Engleskog ili neki volonterskim poslovima na Kubi ili ima bilo kakvu ideju koja bi mogla da pomogne da se ovo ludilo izvede?!? Bilo šta što bi se moglo raditi mesec dva tamo a da na neki način umanji težak budžetski izdatak za nas sa ovih prostora.


Hvala na vremenu, kažem ludilo, jer znam, a znaju i iskusniji putnici, da je na kubi praktično nemoguće naći posao kao stranac, jer je sve državno i posao za stranca pretpostavljam može da se nađe jedino ako je u pitanju nešto visoko stručno zašta oni nemaju kadra, ili ako je neka strana firma, ili volonterski program ili ne znam... neki usamljeni izuzetni slučaj...

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, here and there said:

Bilo kako bilo, želeo bih tamo da provedem neko vreme, recimo mesec dana, po mojoj računici, ne računajući put (koji je oko 900 - 1000 e)...

Put je znatno povoljniji nego sto mislis. Kad dodjes do te faze da kupujes karte, javi se na odgovarajucoj temi. Inace, sto se same ideje tice, tesko da je Kuba mesto gde bi mogao zaraditi neki novac. Ako su motivi neke druge prirode, onda ok, vredi ici, svakako. Takodje, ta prica da ce Kuba da "izgubi autenticnost", ne znam bas koliko ima realnu osnovu, nece to bas da se desi preko noci, ako se i desi. Ako ti je cilj da ides negde u tropske krajeve i da tamo zivis i radis, mislim da ima dosta boljih opcija. Sto se para tice, najaktuelnija je Kina, tamo mozes otici i lako naci posao, zaraditi pristojne pare i putovati po tropskoj JI Aziji.

Nego, sta bi s fizikom, tu si karijeru batalio, mrka kapa od Cara Dusana 13 :smile: Ako je ff.bg.ac.rs u pitanju :wink:  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juče sam gledao karte za Februar recimo, najjeftinija čini mi se 430 evra, tako da sve u svemu ako računam oba smera (uvek ostavim malo lufta jer ne znam šta još može da se nakalemi tu) to je manje više to.

Nije mi cilj da zarađujem neki novac, nego hoću da putujem mesec dva tamo, a jedini način da to izvedem je da nekako generišem neki prihod sa tog mesta gde se trenutno nalazim s obzirom da nisam baš imućan.
Znam da je ideja ludačka, jer kubanci su i sami siromašni i dovijaju se kako znaju, ali mislim, možda ako bi mogao neko volontiranje da pronadjem ili posao za neku stranu kompaniju s obzirom da govorim više jezika i visoko sam obrazovan.
Ne znam, znam da je tanko ali eto pokušavam nešto da izburgijam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, Dragance said:

 Takodje, ta prica da ce Kuba da "izgubi autenticnost", ne znam bas koliko ima realnu osnovu, nece to bas da se desi preko noci, ako se i desi.

Znam da neće preko noći ali mislim da su neke lagane promene već krenule i nije isključeno da će se ubrzavati, mada to nije nužno naravno, ali radije se ne bi kajao.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ljudi tamo rade za kikiriki tesko je ocekivati da ces ti moci da zaradis dovoljno da ti napravi neku razliku i smanji troskove. Moj bi ti prijedlog bio da te novce zaradis kod kuce ili gdje god ti je lakse a da tamo putujes sa koliko god smatras da je dovoljno da pokrijes sve troskove.

O kartama mozemo i na kartama ali 900 je dosta blesavo.
Evo prije neki dan je bilo povratnih za 300 iz Brisela ali bude i sa nekih nama dostupnijih destinacija za 400-500 otprilike. Ili uzmes ovako nesto pa se snalazis za povratak.

Edited by ThirstyTraveler

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobar posao  na Kubi je 30USD mesečno pa ako dobijaš bakšiš onda dodješ do 300,400USD. To su  snovi. Kao kad bi krenuo u somaliju da tražiš posao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0