Lisabon i Porto

4 posts in this topic

Zdravo ! :smile:

Nisam mogla da nadjem po forumu bas za Lisabon i Porto.

Idem sada pocetkom jula za Portugal, 9 dana Lisabon i 3 dana Porto.

Pa da li moze neko da mi da savet sta videti sve, sta izbegavati, da li je jeftinije ici vozom ili autobusom oko Lisabona, plaze itd. Volela bih da cujem iskustva  :smile: 

Ne mogu da docekam ovo putovanje! :banana:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ćao. Ja sam se vratio baš danas iz Portugala, pa mogu da ti kažem šta su neki moji utisci.

U Portu sam najpre otišao na Porto Lifestyle free tour. U principu, ako ti je jasan pojam free tour-a, ovo je sve što ti treba tamo - provedu te ~3 sata kroz grad i uz priču pokažu najbitnije stvari. Vodič je bio fantastičan, bilo je i istorije i priče o tome kako se sada živi u Portu, sve propraćeno humorom. Definitivno vredi! Samo obrati pažnju da se ne zaletiš na svaki savet vodiča vezan za restorane i muzeje, ipak su tu da "prodaju" svoj grad, pa sam ja za par stvari prošao skuplje nego što bi trebalo, jer sam iz nekog razloga hteo da odem baš na mesta koja su predložili i posle se ispostavilo da je bilo jeftinijih. Na konto te priče, jednu od glavnih "atrakcija" - Lello bookshop - recimo možeš lagano da preskočiš, sem ako nisi okoreli Hari Poter fan.

Uzmi zatim besplatnu turističku mapu grada na nekoj od železničkih stanica (npr. na São Bento) i cunjaj gradom na osnovu nje. Dobar deo Porta može da se obiđe peške bez potrebe gradskog prevoza jer nije ultra brdovito (za razliku od Lisabona), tako da iskoristi to maksimalno.

Predveče se spusti na reku (Bairro da Ribeira oblast), a zatim se popni na most Luís I i brdašce iznad mosta i uživaj u fantastičnom pogledu na Porto.

Od hrane  - ako imaš toleranciju na baš masno i nezdravo - probaj nešto što se zove Francesinha (džank fud koji je mešavina šunki, jaja, kačkavalja, nekakvog hleba i pomfrita poznata za taj kraj) i porto alkoholna pića (baš se zovu "porto", ne daj se zbuniti :)). Imaju svetli i tamni porto i oko 20ak % alkohola su, interesantno je. I, naravno, vinho verde odnosno zeleno/mlado vino i riba (sardine, bakalar itd.).

Što se Lisabona tiče, tu gledaj da provedeš što više vremena noću van smeštaja i na nogama jer je to ono što Lisabon izdvaja od drugih gradova po mom mišljenju. Mnogo pozitivnog naroda na ulicama koji piju, zezaju se i druže se. Tako da, vino (ili malo Super Bock pivo :P) u ruke i pravac na ulice u tom nekom potezu oko Bairro Alto i pink street-a :smile: Fado veče je isto odlična stvar, neko je predložio Tasca do Chico na forumu - ima preporuku i od mene.

Što se tiče dnevnih aktivnosti - jedan dan nek' ti bude free tour (koji će te provesti kroz glavne delove grada), drugi nek' ide na Sintru i recimo Cabo da Roca (kreni ranije ujutru jer ima dosta da se obilazi i vozika autobusima), a treći možeš da probaš da spojiš neku plažu, veliki Jerónimos manastir, Belem Tower i Padrão dos Descobrimentos (mesta odakle su kretale portugalske kolonije).

Što se tiče Sintre, detaljno se informiši o cenama i kako ćeš to izvesti jer možeš papreno skupo da prođeš ako to sve radiš "ad hoc" :smile: U principu, ono što sam ja video da se isplati je izvesna Bus+Train karta gde imaš pogodnosti za vožnje u celoj toj Sintra oblasti. Sintra zapravo potpuno odvojeno funkcioniše što se tiče prevoza u odnosu na Lisabon => npr. dnevna karta za gradski metro/bus/tramvaj Lisabona ti ništa ne znači u Sintri. Ne znam šta bih ti tu savetovao jer sam se i sam zayebao pokušavajući da iskoristim interrail kartu za potrebe obilaska Sintre, pa sam se proveo kao bos po trnju.

Za ovaj treći dan - bio sam na plaži Cascais, okej je, voda je led ledena u okeanu, pa ćeš samo fore radi da se brčneš, ali vredi probati, što da ne. Cascais mi deluje da je "najkomercijalnija" plaža, ali sam video da je dosta lokalaca silazilo pre Cascias-a i išlo na Estoril plažu. Nakon plaže, u povratku možeš da svratiš do tog manastira i Belema. Za ovu kombinaciju mi deluje da je najbolje da uzmeš klasičnu dnevnu kartu gradskog prevoza koja uključuje voz, metro, tramvaj i bus. Vozom ćeš do plaže i od plaže do Belema, a od Belema već možeš i tramvajem do centra. I udri hop-on/hop-off koliko ti se ćefne puta. Ako rešiš da uzimaš pojedinačno karte, a ne dnevnu, može da te zadesi gužva na automatima, pa će ti presesti. Postoji i neka fora sa zipping-om i dodavanjem kredita na karticu, istraži, nisam se toliko udubljivao. U svakom slučaju to sam uzeo na železničkoj stanici sve.

I pošto je grad stvarno poražavajuće brdovit - za ne daj bože instaliraj i Uber. Dobro funkcioniše, cene su na nivou našeg Car:GO-a, ako ne i niže, tako da je sasvim korektno za destinacije koje ne pokriva gradski prevoz.

To je to što mi za sad pada na pamet, pitaj ako te nešto još zanima i srećno!

Edited by audioslave

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što kaže Audioslave slažem se. Dodao bih da su vozovi u Portugalu sjajni. Može se videti red vožnje i kupiti karta online ovde: http://cp.pt - kad gledate iz Porta izaberite i stanice Porto - Campanha i Porto - Sao Bento, to su dve "glavne stanice" Porta.

PS. Ja bih ostao u Portu bar dan više :biggrin: i usput možete svratiti do Aveira, gradića blizu Porta koji leži na kanalima, riji i okeanu :wink: 

 

Edited by MarkoToro
dodatne info.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.