Jump to content

Featured Replies

Posted

U Wikipediji sam upravo pročitao dve stvari:

1) Da je Midžor najviši vrh Srbije

2) Da je Midžor u Bugarskoj

i to u jednom istom članku:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mid%C5%BEor

At 2,169 meters, it is the highest peak of the Western Balkan Mountains, as well as of Serbia.

i ovo, ispod fotke:

Midzhur in mist. The border stones are observed from the Serbian side. It is clearly seen that the peak itself lies in Bulgaria.

Pa to je zato jer je, verovatno, taj clanak pisao neki Bugarin! Ja na slici ne vidim jasno da je vrh u Bugarskoj ... a i na licu mesta smo svi mi videli gde je granicni kamen ... i da ga je lako pomeriti koji metar dalje! :-) Elem ... i mislim da je svima jasno da Midzor nije najvisi vrh srbije vec Djeravica sa svojih 2656 metara!

Nije pisao Bugarin, već izvesna Snežana, a sličica se zove Na-krovu-Srbije2.jpg. ‎  Međutim, mislim da na slici uopšte nije Midžor, inače bi se video i ovaj stub sa tablom. Osim ako je sklonjen u međuvremenu :P. A i Midžor je dosta ravnij nego na njenoj slici.

Mada, pošto je bugarska strana grebena dosta strmija nego srpska, moguće je da su granični stubići generalno postavljani sa srpske strane, jer je radnicima tako lakše  ;D.

• 7 months later...

Sam vrh Midzor (Stare Planine) se nalazi na teritoriji Bugarske. Ali samo par metara je teritorija Srbije, tako da se taj ''pod-vrh'' nalazi u Srbiji i predstavlja najvisi vrh uze Srbije.

Inace, nije mi jasno zasto se u skolama ucilo da je Midzor najvisi vrh Srbije, a Djeravice Jugoslavije. Djeravica nije u Crnoj Gori.

Djeravica jeste najvisi vrh Srbije, a sto se tice Midzora i on je u srbiji ... u potpunosti ... bili i videli!

Djeravica jeste najvisi vrh Srbije, a sto se tice Midzora i on je u srbiji ... u potpunosti ... bili i videli!

Da li vam je granicna policija pravila probleme jer tako moze ilegalno da se udje u Bugarsku?

Moze ilegalno, jedino ako mislis da skaces u provaliju podno Midzora sa bugarske strane  ::crazy:

Da li vam je granicna policija pravila probleme jer tako moze ilegalno da se udje u Bugarsku?

Posto je grupa bila velika trazili su nam pogranicnu dozvolu kada smo stigli kod doma ali poshto je nismo imali i posle par trep trep i "nismo znali ciko", "pa jel to sad mozemo kod Vas da kupimo?" "pa kako sad to" "pa stvarno mi ostajemo samo jednu noc" trep trep, cika pogranicni policajac je popustio i pustio nas da kampujemo bez pogranicne dozvole. Znaci pogranicne policije ima samo kod planinarskog doma a kao sto Sloba kaze ako ti se skace sa litice... samo napred  teg

Lazare bre ... gde ti zivis?? Naravno da je bilo kad je bio nocni uspon na Midzor. Dan pre nego sto smo se grudvali bugarskim snegom! :-)

Da, kad je bilo okupljanje.

Ja sam onda bila kvazi vodja puta pa su ga poslali kod mene. Trazio mi je i spisak ljudi koji su tu pa sam mu uvalila neki spisak koji sam imala, dodushe na tom spisku je falilo jedno 20-tak ljudi ali bar sam se iscupala. Mislim da mi je rekao da ta pogranicna kosta oko 2500din ili vise.

• 2 weeks later...

svasta. ja to nisam znala.  :bag: ne znam da li je u pitanju moje selektivno pamcenje ili nesto drugo, ali ja se ne secam da sam tamo videla policajca, a kamoli pogranicnog. :D

Ја се сећам те фрке око пограничних дозвола. :)

Иначе, на оном стубу пуше с једне стране Миџор, а са друге Миджур, то је ваљда бугарски назив. Иначе, кол'ко Гугл Рт каже, има Миџор и у Бугарској, ваљда Миџур или тако нешто. Ко је ту сад паметан, нем појма. :P