Posted May 2, 2008 Cao svima, i molim za savet. Posetio bih devojku ovog leta na mesec dana. Ona je francuski drzavljanin. Bila ovde vec par puta, pa reko daj da malo i ja vidim Pariz (iako sam vec zaljubljen). Elem, u meni se stvorio strah od trazenja Francuske vize na mesec dana. Em nisam polozio ni jedan ispit 9 meseci (dobro fizicki nisam bio u Srbiji, planiram da dam neki u maju doduse), em mi treba pravo brdo papira koje jos moram i da prevodim, em mi treba ko zna koliko para za svaki dan boravka tamo - negde procitam 100e po danu, negde 40e po danu, sto je u svakom slucaju mnogo za jednog studenta). A i puno je to birokratije, pa bih trazio Ceski sengen i uz njega posetio Pariz. Plan je sledeci (do ovog plana sam dosao nakon nekoliko dana citanja raznoraznih tema, i njega smatram najlegitimnijim ali ne i najjednostavnijim): Izvadim Ceski sengen na mesec dana (drugarica Cehinja mi salje pozivno), udjem u Cesku, prijavim se policiji (kako ona ne bi imala nekih problema) i vec sutradan odem u Pariz. Tamo sam do kraja putovanja, vracam se u Prag i onda nazad u Bg. Mnogo vremena sam proveo citajuci raznorazne teme na netu i mnogo sam razlicitih misljenja nasao. Evo pitanja koja me najvise muce. Pitanje1: Ukoliko dodje do odbijanja sengen vize, koliko moram cekati za ponovnu aplikaciju? (neki kazu 3 neki 6 meseci). Ovo mi je jako bitno jer sam trenutno takodje u procesu trazenja studentske praxe u Francuskoj, pa bi me odbijanje turisticke vize udaljilo za to vreme od moje praxe. Ako me odbiju za ceski sengen, to znaci da ne mogu aplicirati ni za npr francuski sengen dok taj period ne istekne? Pitanje2: Uz Ceski sengen da li moje oci moraju videti Cesku? Mogu li ici direkt avionom Bg-Pariz i nazad Pariz - Bg ? Negde sam citao da je ovo moguce, ali da se posle mogu javiti problema prilikom sledeceg vadjenja bilo koje sengen vize, jer ako uopste nisam usao u Cesku posle me na osnovu toga mogu odbiti, sto mi nikako ne odgovara, zbog vec pomenute praxe zbog koje cu sengen ponovo traziti jos ove godine. Komentar Moj plan bih rado uprostio ukoliko je to moguce. On nije ni finansijski ni vremenski najisplativiji. Ali ukoliko je najsigurniji isao bih tako, pa sta sad da se radi... Do puta imam jos 2.5 meseci. Sta mislite o celoj ideji? Savet i pomoc neophodna. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2008 Odgovor na pitanje 1: Ako te odbiju za bilo koji Sengen ... tesko da ces ikada i dobiti neki drugi ... a mislim da je cekanje izmedju 3 i 6 meseci! Odgovor na pitanje 2: Ne moraju tvoje oci da vide Cesku ... i ko moze da dokaze da ti nisi usao u Cesku? Jevropa brate nema granica! Idi direktno BG- Pariz bez brige! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2008 hm pa mogu da dokazu da nisam usao u Cesku ukoliko nemam prijavu boravka u policiji. Time stvaram probleme svom domacinu, sto nikako ne zelim. Zar ne? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2008 Ja predjoh celu Jevropu i nisam nikad prijavljivao u Policiji! Evropa je sada jedna drzava ... Ceska, Francuska ... to ti isto! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2008 A gde si ti to cuo da treba da se prijavis u policiji??? Prijavljujes se samo u slucaju kada treba da ostanes duze od 3 meseca: studije, posao, spajanje porodice... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2008 Ni u jednoj zemlji EU ne moras da se prijavljujes policiji. Mislim da ima par zemalja gde postoji takvo "pravilo", ali se u praksi naravno ne primenjuje. Kod nas postoji takav zakon, ali mislim da nisu previse rigorozni kod primenjivanja istog. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2008 Ni u jednoj zemlji EU ne moras da se prijavljujes policiji. Mislim da ima par zemalja gde postoji takvo "pravilo", ali se u praksi naravno ne primenjuje. Kod nas postoji takav zakon, ali mislim da nisu previse rigorozni kod primenjivanja istog. [Offtopic] Pa sad... Ja sam morao da idem kod sudije za prekrsaje i platim kaznu zato sto nisam u odredjenom roku prijavio goste iz inostranstva. Tacno je da na izlazu iz Srbije skoro niko ne trazi prijavu boravka od stranaca medjutim ima izuzetaka kada se strancima naplati debela kazna. [/Offtopic] Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2008 Pa do skoro, kada se za Cesku nisu primenjivale sengen vize, moralo je da se prijavljuje u policiji, jer su na granici pri izlazu iz Ceske trazili taj papiric. Nego da se vratimo na srz teme: savetujete li mi odlazak direktno Bg-Paris-Bg ? Ne zaboravite da cu ove godine opet traziti sengen zbog praxe - dakle ne zelim da stvorim nikakve administrativne probleme sebi sada. Molim nekoga ko je bio u slicnoj situaciji da mi potvrdi da li je imao probleme sa ponovnim vadjenjem sengena ukoliko prilikom prethodnoh vadjenja nije ni ulazio u tu zemlju, a putovao je po ostalima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2008 Brate ... takvih pitanja je na ovom forumu bilo milion! Svi smo to probali i niko nije imao problema! Nikakvih! Dakle slobodno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2008 E ovako: 1. Ako ti lupe odbijenicu u pasos, ne mozes da podneses zahtev za bilo koju Sengensku vizu tacno 6 meseci. Sto zanci moze biti gadno.. Al ne mora da znaci da ce posle do kraja zivota da te odbijaju.. Samo bi te malo vise proveravali od ostalih.. 2. nije tako jednostavno.. ne mozes iz Bg-a, al mozes iz Budimpeste za Pariz. Obrazlozenje: npr. ako imas Slovenacki sengen prva granica koju predjes sa njim ti mora biti sa Slovenijom. Posto se mi ne granicimo sa Ceskom, ti moras kopnenim putem preci bilo koju granicu EU i onda kao fol ides u Cesku. But naravno, kad udjes u npr. Madjarsku niko te vise ne proverava, jer granica i nema, pa ti lepo navatas neki avion iz Peste. A to ti mozda i nije lose jer je jeftinije. naravno, ostaje ti i opcija bus Bg-Pariz, ili neka presedanja avionom. A sto se Francuske vize tice.. nije to toliki problem.. To sto se prevodi ne mora da uradi sudski tumac, vec mozes i sam ( koliko se secam moze i na engleski), sto impicira da je dzabe. Sto se novaca tice, to ti je formalnost- odes u prvu banku, da im 100 din a oni ti izdaju uverenje da imas racun kod njih i da imas para koliko god i zatrazis da napisu ( zivela Srbija ). Ja sam to radila pre par godina u Vojvodjanskoj, al mislim da i sad rade skoro svi, raspitaj se. A za ispite mislim da nije tolika frka, nisam cula da oko toga prave probleme.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2008 Ricka sve sto si napisala i meni deluje logicno. Citao sam po drugim forumima da su pojedinci imali problema jer su vadili nemacku vizu a u nemacku nikada nisu ni usli - pa me interesuje odakle ambasadi takva informacija, imajuci u vidu da granice ni ne postoje. Sa druge strane, osobe poput Kike mi govore da se nista ne brinem, da uzivam,... Pa ko je tu u pravu? Da je sve tako opusteno zasto bi se iko cimao sa zestokom francuskom ili italijanskom birokratijom - svi bi uzimali sengene preko rodbine u Ceskoj, Slovackoj, ... Ricka tvoj plan za Budimpestu zvuci dobar ukoliko je Madjarska granica jedino mesto na kome se postavlja neki dokaz da sam mozda i posetio Cesku. Mada meni logicnije zvuci da je dokaz da sam tamo bio prijava u onom birou. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2008 eh, sad...sto se tice prijave na policiji...koliko znam, a verovatno zavisi od zemlje do zemlje, ako dodjes kod nekoga na vise od 3 dana, cak i turisticki, treba da se prijavis (isto tako ako neko dodje kod tebe)...ukoliko, medjutim, odes u hotel/hostel/nesto slicno, oni su duzno da te sami prijave.... mislim, naravno da se sve to moze i nekako izbeci, jednostavno se ne prijaviti, ali ukoliko se bilo sta desi, ne znam, glupost neka, i dodjes u kontakt sa vlastima, makar ne svojom krivicom, onda moze da bude problem..... a sto ne odes do ceske ako ti je vec toliko frka, cekiras se tamo, za svaki slucaj...i otpalis za pariz? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2008 Pa Ice to mi je plan, chekiram se tamo prvi dan i palim vec sledeceg.. Nego nije bas najoptimalnije pa sam zato trazio misljenja drugih. Dakle da ne mislite da sam lenj, i da nisam citao druge topice: Znam da je moguce sa Sengenom jedne ici direktno u drugu zemlju. Ali takodje znam da se mogu desiti komplikacije prilikom narednog trazenja Sengena zemlje u kojoj prethodnim slucajem niste ni usli (videli). Ako je krajnja destinacija Ceska, naravno mogu ici direkt u Pariz, ali cu kasnije morati da se prijavim u Pragu, i tu ce se videti da li mi je ta zemlja stvarno bila glavna destinacija ili ne (a nije, posto cu u Parizu biti 30 dana a u Pragu 2). Sa mojim planom bi trebalo da je sve u redu, ali kako sam napisao pitam se pitam moze li lakse a legalno i sigurno... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2008 Ne znam za prijave, ja se nikada nisam priajvljivala,e sad da li je to radio hostel-pa moguce.. Ali sad kad razmislim, npr kada smo isli u Milano preko crkve, niko nas sigurno nije prijavljivao jer smo bili smesteni po porodicama, a znam da se oni nisu cimali sa tim. Posle toga sam normalno dobila jos 3 EU vize. Apsolutno nema nacina da se dokaze da li si usao u Cesku ili ne, jer granicni prelazi vise ni ne postoje kada udjes u Madjarsku pa na dalje..Jednostavno su pocupali prozore i ruse zgrade.. Aj jos jedan primer- moja drugarica ima slovenacku poslovnu vizu i trenutno je sa njom na ekskurziji u Spaniji. Jedino sto je bilo obavezno je da udje tamo kroz Sloveniju (posto je njena viza "multi" na 6 meseci prvi ulaz mora biti kroz Sloveniju, a posle mozes kako hoces). Mnogo ce bre skuplje i duze da te izadje ako se budes cimao preko Česke, a iz Budimpeste ce ti biti jeftinije nego iz BG-a ako na vreme kupis kartu.. ( uzmi u obzir da ti je povratna vozom do Pešte 25 evra, a ako prorade ovi Orangeways busevi 16 evra). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2008 Slusaj brate ... veruj kom oces ... nama putnicima koji znamo sve fore i fazone ili ... idi prvo u Pestu pa pukni kintu! Mozes da ides direktno iz BGa za Pariz. Evropa je jedna zemlja i sengen je viza za evropu ... a gde predjes granicu totalno je navazno! Ako imas slovenacki sengen mozes ici i preko Grcke ako hoces ... ne mora prvi granicni prelaz da ti bude slovenija! To smo svi mi sa ovog foruma proverili ... bili u jevropi, videli da je sranje i sad putujemo po aziji! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2008 Ako je to tako, nije mi jasno zasto su ljudima lupali zabrane sa obrazlozenjem da nisu posetili tu zemlju? Izmadju ostalog i mom prijatelju, koji je na SP u Nemackoj isao sa Grckim sengenom, pa sledece godine zabrana zbog toga. I dalje, zasto bi se iko mucio Francuskom, Italijanskom, Spanskom administracijom ako je sve tako jednostavno kao sto ti tvrdis? Na kraju da li si ti uradio istu stvar koju ja planiram pa da me toliko samouvereno savetujes da to ucinim? To za Aziju si potpuno upravu, i sam sam uvideo i okusio prednosti tog kontinenta Ali sta cu, sad je situacija ovakva... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2008 1. Jesam uradio sam! 2. Aj razmisli ... zasto senegenom mozes da udjes u Madjarsku a ne mozes u Francusku? Sto Madjarska moze da ti bude usputna stanica do Ceske a Francuska ne moze? 3. Sto su mu lupili zabranu ... don't know ... mozda napravio neku glupost! Procesljaj malo ovaj forum ... ima mnogo slicnih pitanja pa ces videti odgovore! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2008 Moja sestra se onomad vratila iz Nemacke. Isla sa grckim sengenom, ima samo ulazni pecat u Sloveniju i izlazni iz Madjarske. Jevropa nema granica, tako da nema ni pecata, otkud oni znaju gde si ti unutra bio!? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2008 Oki postujem sto ste svi 100 godina na forumu.. ne znam za Aziju(nadam se da cu uskoro saznati ).. ne stopiram svaki dan(mada to sad nije ni bitno).. ali ako sa necim imam iskustva to su redovi ispred raznih EU ambasada..I pokusavam da pomognem.. I ne, stvari ne mogu da funkcionisu tako.. U slucaju multi vize sa pogranicnom drzavom EU ti moras aktivirati tu vizu prvim ulaskom u nju, a posle mozes kako hoces (tj. drugi, treci itd ulasci ti mogu biti gde god pozelis). Tako da pretpostavljam da je Banetova sestra prvo bila u Grckoj.. Al u ostalom, cak i da nije tako za Cesku, ne pucas dodatne pare ako letis iz Madjarske jer oni ko svaka normalna zemlja imaju Low Cost kompanije, tako da ce te karta preko JAT-a skuplje izaci nego ova Madjarska + prevoz od Peste. Jedino sto gubis je vreme potrebno da stignes do tamo.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2008 Mislim da neko ko ima sta da izgubi ako ne dobije vizu i dobije odbijenicu, ne treba da rizikuje. Daleko od toga da je Evropa sranje, kako Kika kaze....Naprotiv! I te kako ima sta da se vidi i nauci..... Ima raznih pozitivnih i negativnih iskustava vezanih za dobijanje vize pa predlazem da se pozove ambasada zemlje od koje ste dobili vizu i zemlje u koju prvo ulazite pa ih pitajte. Grci ne podnose da neko sa njihovim sengenom ide van grcke dok austrijancima to nije problem (tako su meni rekli...) Ako postoji druga opcija ne treba rizikovati jer danas-sutra ta odbijenica moze da se odrazi na (ne)dobijanje nekih drugih viza, kao sto su americka, kanadska ili australijanska..... a mislim da zamena pasosa ne moze da zakumflira odbijenicu jer se u bazu podataka belezi i maticni broj gradjana, a ne samo broj pasosa...... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2008 da probam malo da preformulisem pitanje: Odakle Cesima dokaz da sam posetio njihovu zemlju sa njihom Sengenom? 1. To moze biti pecat koji mi lupe na ulasku u Madjarsku (indirektni dokaz da ako sam kao usao u Madjarsku da sam mozda isao i u Cesku), za razliku od nepostojanja takvog pecata u slucaju da sam isao avionom direkt npr Bg-Paris 2. ili mozda prijava boravka u Pragu (koju mnogi i ne obave, ili jednostavno zaborave) Ovo pitam jer ukoliko se ne prijavi boravak, ne postoje nikakvi dokazi da se u Ceskoj uopste bilo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2008 Odlicno si formulisao pitanja. Isto vazi i za nemacku, francusku, holandiju itd ako se putuje busom, vozom ili kolima. Logicno je da se priznaje madjarski pecat jer drugi neces dobiti..... nemoj da te mrzi, nazovi cesku ambasadu (ili francusku) i postavi im pitanja bas ovako kako si ih formulisao ovde..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2008 A zasto bi Madjarski pecat garantovao da si bio u Ceskoj a Francuski ne? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites