Followers 0

Poljska viza

36 posts in this topic

Uh...pa da počnemo  :) Nisam se baš puno lomatala i putovala sama, pa moram da vas pitam...pošto u julu idem na "letnji kurs" preko faksa u Poljsku to znači da moram da prođem kroz Mađarsku  :) E, sad...

1.pošto svakako moram do Poljske ambasade u Bg čim dobijem pozivno pismo,da li uzimam šengen i da li to mogu dobiti tamo u Poljskoj ambasadi, ili moram posebno u Mađarskoj ambasadi da "vadim" vizu za Mađarsku?  :?  :-[

2.Da li mi osim osnovnih dokumenata i obrazaca treba i potvrda o kupljenoj prevoznoj karti ili  sama karta?

3. Ovo pitanje nema mnogo veze sa temom, ali da ne otvaram sto tema... :D Šta je bolje od studenskih kartica- Euro 26 ili ISIC (ili neka treća), koliko to košta i gde se izrađuje u NSu?

1. ne treba ti madjarska viza poshto cesh dobiti shengen vizu za poljsku

2. to je najbolje da pozovesh i pitash ambasadu.. ja sam poljsku vizu vadila pre no shto su ushli u shengen i nije mi trebala karta

3. u praksi se pokazalo da ISIC bolje prolazi u inostranstvu.. a mozhesh i ISIC i Euro26 izvaditi u agenciji Egida (Katolička porta 6)

(http://www.egida.co.yu), a cena je negde oko 400 za ISIC a 900 za Euro 26 mada je najbolje da ih pozovesh i pitash, poshto je moguce da su se cene menjale u poslednjih 6 meseci.. Telefon cesh naci na sajtu

ISIC se vadi u ZPU, to ti je kod male menze.

Treba ti kopija prve strane indeksa, i valjda poslednjeg overenog semestra, jedna slika i mislim da je 400din.

;D

meni je ta kartica uvek vishe pomagala... i josh je E26 duplo skuplja od ISIC

Pozz svima,

takodje putujem u Poljsku negde u julu :). Mene buni ovo oko pozivnog pisma. Fizicko lice kod koga idem, treba da ode u Vojvodski ured, kupi pozivno pismo, popuni i overi pismo. Sad mi nije jasno da li se to pismo salje faxom ambasadi Poljske u Beogradu, ili se salje meni, pa ja to nosim u ambasadu  :?

I interesuje me, da li je tesko dobiti Poljsku vizu?

Pozz  :mrgreen:

Dujo, koliko sam ja upoznata, tj. bar kako su mi rekli u ambasadi pre par dana ;D (preko telefona) pismo se šalje na njihov faks koji je 011/361 69 39 ali mislim da nije na odmet da ti pošalju i na kućnu adresu ili na mejl (valjda to može?) za svaki slučaj...Čula sam da nisu "strogi"  :D fini su, ljubazni, kod njih nema gužve i ne zakazuje se termin...ali to opet uvek zavisi na koga naletiš...ako odem pre tebe u ambasadu javiću ti utiske  ;D

Jos nekoliko informacija iz druge ruke

1. Rece mi asistent na faxu da su veliki fanatici sto se papirologije tice. Slika MORA da bude na beloj pozadini, nikakva plava ne dolazi u obzir, njega su vratili bez obzira sto je kukao da moz i plava. Dakle, lepo se slikajte na beloj da se ne bi nervirali posle.

2. Vize se podnose od 10-12h od ponedeljka do cetvrtka (mada bi ovo moglo i da se proveri) i nije potrebno da se zakazuje. Kazu vam i datum kad da je pokupite mada mi je napomenuo da mozda i nije potrebno da licno predate. Ovo je jako lepo, ako je tacno, za nas iz unutrasnjosti da ne akamo pare i zivce po Bg-u.

3. Sto se tice ljubaznosti i korektnosti to je na najvisem nivou. Neki ljudi su po 3x pisali one zahteve i lepo vas sacekaju da zavrsite.

Dakle, pripremite papire koje traze, sliku, formular i ostale sitnice i lepo, uredno, i nasmejano trazite vizu.

ps.velika je sansa da se dobije besplatna viza, pogotovo za nas "povlascene" (studente i slicno)

Super super  :blob:

A za besplatnu vizu sta mi treba? Potvrda iz skole ili jos nesto?

Pozz

Super super  :blob:

A za besplatnu vizu sta mi treba? Potvrda iz skole ili jos nesto?

Pozz

Viza je besplatna samo ako idesh tamo na neko studijsko putovanje ili pak da studirash tamo.. Ako idesh turistichki ili u posetu prijatelju, viza je standardnih 35 eura

Moze li neko ko je bio do ambasade i predao papire za vizu da tacno kaze sta je potrebno za studentsku vizu???

Hvala

Moze li neko ko je bio do ambasade i predao papire za vizu da tacno kaze sta je potrebno za studentsku vizu???

Hvala

Hihi, eto ja sam ti već odgovorila na mejl danas tako da ne moraš druge da pitaš :-D

Moram reci da su jako ljubazni i spremni da pomognu.

Radi jedno mlado zence/devojka koja lepo objasni sta i kako treba i milina. Sve se brzo zavrsi.

Pasosi se predaju od 10-12h, od ponedeljka do cetvrtka. S preporukom da oko 9.30 budete ispred ambasade i to bi znacilo jedno 7-8 ljudi ispred vas. Daklem, do 10.30 ste unutra i onda lepo krece popunjavanje eventualnih praznih mesta na formularu.

Pozdrav

Zna li neko kolika je verovatnoca da  se dobije turisticku vizu za Poljsku, sa rezervacijom hostela. Koliki je max. broj dana na koji mogu da racunam  :)

Posle online rezervacije, da li treba samo da odstampam potvrdu o rezervaciji i sa ostalim dokumentima odem do ambasade. Ili treba jos da cimam hostel da mi licno posalje potvrdu. Naravno, rezervaciju bi posle dobijanja vize otkazao, sto ne predstavlja problem.. bar koliko sam procitao na forumu  :)

:mrgreen:

Pozz svi  :mrgreen:

Samo da informisem ostale zainteresovane, koji bi hteli da odu do Poljske.

Turisticka viza se moze dobiti sa rezervacijom hostela (ja sam dobio na 10 dana). Posle izvrsene rezervacije, hostel mora poslati fax ambasadi, u kom potvrdjuju vasu rezervaciju. Takodje, minimum dnevnih sredstava koje trebate da imate na razunu iznosi 100zlota ili 30 evra. Na primer ako ostajete 10 dana, na racunu morate da imate minimum 300e. Ostali papiri su standardni: popunjen formular sa fotografijom pasoskog formata, na beloj pozadini, pasos  ;D, fotokopija prve strane pasosa, potvrda o zaposlenju (u slucaju da ste student, onda potvrda o studiranju), potvrda o primanjima (ako ste student mozete da otvorite dinarski racuni uzmete potvrdu o stanju na racunu, ili da izvadite potvrde o primanjima roditelja), pozivno pismo (ili ako idete turisticki, onda potvrda o rezervaciji hotela) i osiguranje (najjeftinije je u Delta Generali). To je to.

Zence koje radi u ambasadi je ljubazno, tako da nema problema.

AJ pozz, smorio sam  :mrgreen:

najjeftinije je u Delta Generali

Samo mala izmena, najjeftinije je u Uniqa osig. ako imate ISIC karticu (ona kosta 350-400dina) a dobijete 25% popusta kod Uniqa osig. tako da se isplati. Ako nista drugo ostace vam kartiza za dz a veoma je korisna :)

poz

Turisticka viza se moze dobiti sa rezervacijom hostela (ja sam dobio na 10 dana). Posle izvrsene rezervacije, hostel mora poslati fax ambasadi, u kom potvrdjuju vasu rezervaciju.

To se, predpostavljam, postize posebnim zahtevom hostelu? I da li imas/te predlog hostela koji oduzima najmanje za rezervaciju, a spreman je da salje validacioni fax, itd? Nije bitno gde, i ovako i onako ga otkazujemo.

Takodje, minimum dnevnih sredstava koje trebate da imate na razunu iznosi 100zlota ili 30 evra. Na primer ako ostajete 10 dana, na racunu morate da imate minimum 300e.

E, ovo je vec druga prica. Na racunu pod svojim imenom, pa je u pitanju podnosenje stanja ambasadi, ili moze da prodje kevin racun :)?

Moze sigurno da prodje kevin racun, ako uz taj izvod ide i izjava da ce ona da finansira tvoj boravak u inostranstvu (koja verovatno treba da bude overena u sudu/opstini).

A mozes verovatno i da im odneses fiktivnu potvrdu o stanju na racunu ... npr. odes u Metals Banku i trazis to, za vizu, znace oni vec :) Napisu ti da imas 500-1000e, ti platis to 2-3 stotine dinara i zdravo.

Keva prakticno radi u sudu, tako da nikakvi papiri nisu problem  zvizhd.

Nazvacu ih i pitati, za svaki slucaj. Fala.

Dakle, ostalo je pitanje predloga hostela, naravno, bahtacu se s tim malo kasnije (idem tek za mesec ipo dana), ali, ako neko vec ima gotovu korisnu informaciju, trep trep  ;).

E pa vakooo .. svezi izvestaj iz pl ambasade,tj konzulata ..

Bio ja,i iako se sasvim solidno sluzim poljskim,nisam uspeo da sarmiram osoblje i dobijem neku normalnu vizu ..

Kaze gospoja,posto vam je ovo prvi sengen ne mozete dobiti vise od 20 dana !?

Moje ranije posete RP 3x3 meseca u zadnej dve godine nisu mnogo znacile.

A rcenica "pozivno pismo vam vazi do januara,te mozete opet doci(i platiti 35 eura)

i traziti vizu,i tada ce te dobiti na duze (koliko,na 30?) a mozda i vise ulazaka" ..

Treba doduse napomenuti da nisam pruzio nikakve papire os zaposlenju i sl,

a ni izvode sa racuna,jer ni jedno ni drugo nemam.

Radim na crno,a racun mi ima toliko stanje da samo pokrivam mesecne troskove.

Naravno od vazduha se ne zivi,i ja imam love,ali nezvanicno.

A ne pada mi napamet da sve uplacujem na racun,pa da me posle banka dere 5 eura za i najmanju transakciju na bankomatu ..

Inace ranije,nista osim valjanog pozivnog pisma nije trebalo,

a sada i zaposlenje/lova + mora da se kupi osiguranje.

Na sve to konzul kaze 15 dana max,a ne 20,i ja reko,ajde,daj sta das ..

A to sto ja idem biciklom,i sto mi je trebalo najmanje 35 dana vize,to ..

I tako,odoh ja u cetvrtak,,pa cemo da vidimo ..

Pozzz

Igor.

Pozdrav ljudi!

Imam dva pitanja:

1. Koji je sajt poljske ambasade i gde mogu da procitam spisak potrebnih dokumenata za vizu? Nikako nisam mogao da nadjem proslih nedelja, kada sam trazio.

2. Da li je potrebna potvrda o primanjima nosioca garantnog pisma, posto je u pitanju poseta prijatelju?

Pozdrav svima,

Imam joj jedno pitanje. Da li moram u nekom roku da zatrazim izdavanje vize nakon prispeca garantnog pisma ili mogu pred sam put?

Hvala

Zavisi sta podrazumevas pod tim "pred sam put".

Jedno 2-3 nedelje pred sam put je valjda dovoljno da predas zahtev, podrazumeva se da imas kompletnu

dokumentaciju pre toga. Kontajktiraj ambasadu pa vidi sta oni kazu.

Razne ambasade - razna pravila.

Cao,

mislio sam da ako meni pismo stigne danas da li ja mogu da podnesem zahtev za 2 meseca, ako podrazumevamo da domacin "garantuje" za mene 3 meseca?