Followers 0

Iz kojih razloga je potrebno državljanstvo Srbije?

5 posts in this topic

Dobro veće svima,
Dali ima ovde nekog pravnika ili nekog drugog koji se razume o zakonu o državljanstvu i bi mogao da mi pomogne ili da mi da savete oko sledećeg: Iz kojih razloga je potrebno državljanstvo Srbije (najpre mislim na razloge radi zapošljenja, ali mogu biti i razlozi iz drugih oblasti).
Moram da naglasim da sam bio državljanin Srbije od rođenja (po ocu) i Makedonije (po majci), rođen u Nemačkoj. Imao sam zakonsko pravo sticati nemačko državljanstvo nakon mojih 20 godina u Nemačkoj. Preselio sam se u Makedoniju gde sam radi studija trebao makedonsko državljanstvo, i dobio sam dozvolu nemačke vlasti za dvojno državljanstvo.
Trenutno studiram u Beogradu na Fakultetu za Diplomatiju i Bezbednost (vanredno) i planiram da provedem deo života u Beogradu i da radim tamo. Želim vratiti svoje srpsko državljanstvo uz mogućnost zadržavanja svog dvojnog državljanstva (odobravaju se više državljanstva prema zakonu i procedura vraćanja državljanstva bivšim državljanima vrši se vrlo jednostavno putem davanja izjave).
Najidealnije bi bilo ako postoje razlozi radi zapošljavanja (prema oblastima moje struke) koje zahtevaju posedovanje državljanstva (pošto sve to bih trebao detaljno argumentirati nemačkim vlastima da bih dobio dozvolu, jer da bih vratio srpsko državljanstvo bez dozvole Nemačke, izgubio bih nemačko državljanstvo prema zakonu).
Hvala unapred na korisnim informacijama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze li se na neki nacin (telefon, e-mail...) provjeriti status zahtjeva za upis u drzavljanstvo Srbije? Da li je neko provjeravao svoj status zahtjeva?

Zahtjev je predat u konzulatu Srbije i rekose mi da preko ministarstva spoljnih poslova bi trebalo da postupak ide kada se predaje u konzulatima....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да питаш људе у конзулату лично и у полицији у Београду :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konzulat ne radi zatvoren je zbog situacije, a u MUP na 2-3 broja samo me prebace dalje sa pitanjem i ne zove mi se vise, samo me vozaju u krug, nasa seljacka posla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da zbog trenutne situacije ambasade su opterećene repatrijacijom i drugim poslovima vezanim za tekuću pandemiju. Vjerujem da ćeš morati pričekati neko vrijeme do neke njihove reakcije...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0