Followers 0

Rovaniemi

3 posts in this topic

Ili na našem - Rovanijemi.

Dakle, ko je bio, saveti, preporuke?

Iz svega što pratim unazad dve godine po internetu, razumem da se radi o jednoj tipičnoj turističkoj priči. Ali me iskreno privlači sve to u vezi Deda Mraza jer volim Božić i praznično raspoloženje.

Šta ja znam u vezi odlaska tamo? Pa, najpovoljnija opcija je iz Helsinkija i to avionom kada se uhvati povoljan let, a letovi su svakodnevni, 2x dnevno ako sam dobro ukopčao poslednji put kada sam proverovao.

Po meni mnogo zanimljivija opcija je odlazak iz Helsinkija prema Laponiji vozom, koji se zove Santa Express ili tako našto. To planiram da izvedem ovog decembra ako složim sve što sam zamislio.

Znam da je naša draga Golosina bila skoro gore, pa ako je put nanese na ovu temu, koliko god bilo glupo da ja to napišem, dobrodošla je da prenese utiske :D

ps. u pretrazi nisam pronašao slične teme izuzev pitanja u vezi povoljnih avio karata pa ako sam nešto propustio, ne zamerite na otvaranju nove teme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postoji jedna fotka iz osamdesetih, ja od 3-4 godine, sedim u onom novogodšnjem settingu mamine ili tatine firme, držim jednu igračku, sama na stolici. Inače su se ta fotografisanja organizovala da deca zaposlenih dobiju paketić i slikaju se sa Deda Mrazom. Godinama kasnije pitam mamu zašto sam sama na toj fotki, kaže ja došla do Deda Mraza, pogledala ga i rekla mu "ajd molim te ti se skloni, ja bih sama da se slikam" :D

Možeš da pretpostaviš da ni 30 i kusur godina kasnije nisam sela u krilo bradonji, pa još za 40 evra koliko valjda košta fotkanje :) 

Na stranu moja nefasciniranost svim tim, u Laponiji mi je bilo divno. Priroda je neverovatna (bilo je mnogo snega), ljudi i njihova razmišljanja su mi bili vrlo zanimljivi, a cela ta komercijalna priča meni svakako jeste bila interesantna, makar fenomenološki. Grad kao grad je prilično neupečtljiv, ima lepo šetalište uz reku, odličnu džinovsku 2nd hand prodavnicu sa bizarnom ponudom, ostalo su uglavnom pabovi, tržni centri i hoteli, arhitektura je vrlo skromna.

Išla sam jutarnjim avionom iz Helsinkija, od voza sam odustala kad sam čula da je vožnja 8h, a nisam imala puno vremena. Ako su predeli snežni, zvuči primamljivo.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0