Followers 0

Iz Atine: Peloponez, Saronski otoci ili (sjeverni) Kikladi?

2 posts in this topic

Kada se situacija sa koronom smiri planiram kombinovati Atinu sa jednom od destinacija koje su na cca 1-3 sata udaljenosti. Nadam se da bi to mogao biti septembar. Bila bi to kombinacija ljetovanja i obilazaka.. Za Atinu bi odvojili 3-4 noći svakako, a preostalih 10-tak dana iznajmili bi smjestaj na Peloponezu ili nekom od otoka te kombinovali obilaske i kupanje, plaže.. Naš dolazak u Atinu je avionom, dakle nismo sa autom. Cackao sam malo za informacijama, pa bi se pored noćenja i boravka u Atini moglo dodati nešto od ovoga:

 

1) Bus ili rent-a-car: Peloponez tj. Argolski zaljev i Korintski zaljev sve što se ima obići i vidjeti, ostrvo Poros isto nije tako daleko. Iznajmiti smještaj u Nafplionu, Tolo-u ili slično za bazu.

2) Brod/trajekt iz Pireja: Saronski otoci. Varijanta tamo iznajmiti smještaj ili eventualno doći na jednodnevni izlet iz Pireja ili sa Peloponeza ako se tamo stacioniramo.

3) Brod/trajekt iz Rafine: Sjeverni Kikladi tj Andros, Tinos, Mykonos, Syros.. Iznajmiti smjestaj na jednom od ovih otoka i odatle obilaziti ostale, šetati i kupati se na plažama..

4) Brod/trajekt iz Lavriona: Kea-Kythnos. Iznajmiti smjestaj na jednom od njih, i odatle obilaziti ostale ostalo u tom dijelu..

 

Opcija 1. i 2. su možda najlakše. Opcija 4. Kea-Kythnos mi je ok, ali koliko mogu da vidim tamo je smještaj preskup, pa mi je pored drugih ova opcija na zadnjem mjestu. Jako mi se sviđa opcija br. 3. (Andros, Tinos, Mykonos)... Vidim da je pristupačan i smještaj na ovim otocima (osim naravno Mykonosa), pa me ova kombinacija i najviše interesuje.

 

Šta mislite? Je li neko pravio ove kombinacije, posebno br. 3. i kako izgleda u praksi? Volio bih znati cijene.. prevoz, trajekti, redovi plovidbe i sl. Ima li neki siguran link za provjeru ovih informacija? Je li se mora rentati auto i uzimati turističke ture za izlete, ili je ipak moguće i lokalnim busevima obilaziti? Svaka info i iskustva su dobro došli!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam prošla opciju dva prije dvije godine. U pitanju je ostrvo Milos u Kikladskoj regiji.

Išli smo brzim ferijem iz Atine. Putovanje je trajalo oko 3 sata. Taj feri je išao dva ili tri puta dnevno i dosta je skupa povratna karta (80 eur). Drugi trajekti su išli redovnije i bili malo povoljniji ali se putovalo 6-8 sati, tako da nam to nije odgovaralo. Sajt

Smještaj je takođe bio povoljan jer smo ga rezervisali na vrijeme. Mislim da je bilo 38 eur noćenje (za dvoje, ne po osobi). Divan stan sa terasom sa jako ljubaznim domaćinima u Adamasu u ušuškanoj kući nedaleko od luke. Sajt

Nismo vozači tako da smo koristili javni prevoz koji je odličan! Milos ima bezbroj plaža i busevi idu do većinu njih. Autobusi su oni veliki, kao kod nas međunarodni, klimatizovani, čisti. Milos tada nije imao veliku gužvu (kraj juna), pa su bili poluprazni. Sajt

Zapravo, Milos i dalje, na neki način, odolijeva masovnom turizmu. Zato smo se na kraju odlučili za njega. Nikada nije bilo gužve. Na nekim plažama smo možda bili jedini, a čak i da nismo, pružaju se kilometrima pa svakako imaš veliki dio za sebe. :) Album

Mi nismo rezervisali nikakve ture jer zaista nije bilo potrebe. Bili smo 10 dana i svaki dan smo išli na drugu plažu ili uveče obilazili djelove ostrva koji imaju predivnu prirodu. 

Jedino što bih izdvojila jeste da su ugostiteljske usluge dosta skuplje nego npr. u Atini. Ručak za dvoje sa pićem teško se nađe ispod 30-40 eur. Svakako, nismo imali mnogo prilike da jedemo u gradu jer smo tokom dana bili aktivni. Lokalni supermarket u Adamasu je odlično snadbjeven, tako da bismo tamo išli u nabavku. Cijene u marketu su za nijansu veće nego u Srbiji (kao što je uglavnom slučaj gdje god da odeš :)).

Ako imaš još pitanja, tu sam da pomognem. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0