Jump to content

Pitanja u vezi transsibirsko - mongolsko - tibetansko - kirgistanske ture/rute

Featured Replies

Posted

Da ne duzim :)

1. Za pocetak jedna informacija, a usput i pitanje.. cuo sam da se iz Lhase moze doci do zapadnog tibeta/juznog dela xingjanga avionom, tibetanci za male pare, mogu vas odbaciti malim propelernim avionom, koji se koristi u industrijske/poljoprivredne svrhe, za oko 100$ - da li neko zna nesto vise o tome? takodje sam cuo, da postoje busevi po zapadnom tibetu..

2. Ako zanemarimo ono "poslovno" u rusiju, pri dobijanju vize uz vaucher kupljen u nekoj od agencija, da li se moze dobiti multi ili sa barem 2 ulaska ulaz, na pozeljno 40 dana minimum ili optimalno 2 meseca? Takodje kakav je sad sistem, cuo sam da se samo sa hotel bookingom (ili g.pismom koje nemam) moze dobiti viza na granici .. da li neko zna, jel to vazi samo za ulaz iz ukrajine i moskovski aerodrom, ili za bilo koji granicni prelaz (iz iskustva ili zakonski), da li se moze dobiti na 2 ulaza, na koliko vazi i koje su to uopste "ruske vizne olaksice"?

3. Da li neko zna, da li se u Bishkeku moze dobiti Kazahstanska tranzitna viza (naravno, podrazmeva se da se ima Ruska viza)..?

Hvala unpared na odgovorima ;) Pisite sve sto znate, ne mora biti 100% proveren info ;)

• 1 month later...
1. Za pocetak jedna informacija, a usput i pitanje.. cuo sam da se iz Lhase moze doci do zapadnog tibeta/juznog dela xingjanga avionom, tibetanci za male pare, mogu vas odbaciti malim propelernim avionom, koji se koristi u industrijske/poljoprivredne svrhe, za oko 100$ - da li neko zna nesto vise o tome? takodje sam cuo, da postoje busevi po zapadnom tibetu..

Ne znam. Nikad nisam bio na Tibetu, niti sam planirao.

2. Ako zanemarimo ono "poslovno" u rusiju, pri dobijanju vize uz vaucher kupljen u nekoj od agencija, da li se moze dobiti multi ili sa barem 2 ulaska ulaz, na pozeljno 40 dana minimum ili optimalno 2 meseca? Takodje kakav je sad sistem, cuo sam da se samo sa hotel bookingom (ili g.pismom koje nemam) moze dobiti viza na granici .. da li neko zna, jel to vazi samo za ulaz iz ukrajine i moskovski aerodrom, ili za bilo koji granicni prelaz (iz iskustva ili zakonski), da li se moze dobiti na 2 ulaza, na koliko vazi i koje su to uopste "ruske vizne olaksice"?

Ne znam, putujem tamo samo sa "poslovno za".

3. Da li neko zna, da li se u Bishkeku moze dobiti Kazahstanska tranzitna viza (naravno, podrazmeva se da se ima Ruska viza)..?

Ne znam. Ja vadio u Moskvi.

Lazare, neces da odgovoris zato sto je moj topic ili..?

Guess again

Ako za turisticko putovanje u Rusiju koristis turisticki vaucer to moze da bude zeznuto jer Rusi traze "pravi" vaucer a ne tipa fiktivnog vaucera kao za Ukrajinu. Znaci moras da imas stvarnu rezervaciju hotela i takodje boravak moze da ti bude samo od-do datuma navedenog u vauceru. Rusi su zeznuti, vole da proveravaju hotele, ko je kad dosao i kad ide, i tako to. U principu boravak u Rusiji je veliko muvanje ko hoce da malo rizikuje ali koga uhvate onda je bum i tras.

Za "turisticko" putovanje u Rusiju tesko da mozes da dobijes multi ili duzi boravak osim ako se dobro ne potrudis. Kada sam bio zadnji put ispred ruske ambasade karajem jula bilo je dosta onih koji rade u Rusiji i oni su dobijali ruske vize na godinu dana. Radnici to zovu "radna viza", koja traje godinu dana i sa njom valjda moze da se neograniceno ulazi i izlazi iz Rusije. To je vecinom putovanje nazad u Srbiju u posetu porodici, sumnjam da sa takvom vizom moze da se svrcka po drugim zemljama pa onda nazad u Rusiju. Takodje da bi se dobila takva viza obavezna su dokumenta iz Rusije koja dokazuju da onaj koji trazi vizu stvarno ide tamo da radi, itd. Takodje izgleda da takva viza mora da se overi u srpskoj ambasadi u Moskvi, jer sam kod mnogih ljudi video pored vize pecat nase ambasade u Moskvi.

Dobiti rusku vizu na granici? Cisto sumnjam da je to istina osim ako to nije neka bas vrlo sveza novina. U stvari moze tipa platis cariniku da ti ne overi pasos kod prelaska granice. Ja primenio u praksi u Blagovescensku pri prelasku u Kinu. Hotel buking koji pominjes koriste zapadnjaci koji plate agenciji u Rusiji da u njihovo ime rezervise hotel recimo u Moskvi i za to se dobije dokument hotela koje se posalju zapadnjaku i on sa time ide u rusku ambasadu da trazi vizu. I obicno je dobije na period koji je naveden u rezervaciji. Dobijanje ruske vize je pravi biznis u kome mnogi uzimaju pare zato sumnjam da je moguce zaobici te agencije koje "pomazu" dobijanje vize time sto ce viza da se dobije na granici ili aerodromu u Moskvi.

Naravno moze se dobiti viza sa dva ulaza ali je verovatno neka komplikovanija procedura. Ja imam u svom pasosu rusku tranzitnu vizu koja je vazila 47 dana (sad ne znam da li je ovo za pohvalu, cudjenje ili sta vec) i bila je za dva ulaza tip TP2, 655. Malo su mi mutili u ambasadi kao sta ce ti gde ides i tako ali sam je dobio zahvaljujuci avionskoj karti. Datumi vazenja vize su bili isti kao i datumi vazenja avionske karte. Konzul mi je trazio avionsku kartu, video datum odlaska u Moskvu i datum povratka i po tim datumima dao vazenje vize. Po teoriji da je avionska karta vazila 180 dana na toliko bi mi dali i vizu. Konzul mi je samo napomenuo da viza "traje" 3 dana prilikom svakog ulaska. Po ruskom zakonu tranzitna viza moze da traje maksimalno 10 dana zavisno od pravca puta. Sa takvom tranzitnom vizom ja sam sleteo u Moskvu, tu se drndao nedelju dana, zatim u Minsk na dve nedelje pa onda opet u Moskvu na nedelju dana, pa nazad u Minsk do isteka vize i zadnjeg dana avionom nazad kuci. U Moskvi bio bez ikave registracije i problema imao sam kao neku registraciju u Minsku samo.

"Ruske vizne olaksice" su sledece... Uzmes priglasenije iz Rusije odnosno pozivno pismo i to original (od fizickog lica ili neke firme u Rusiji). Sa tim originalom se pojavis u Rusiji i sa njime te puste da ostanes na maksimalno 30 dana. Za sve ostale zemlje to priglasenije sluzi da bi se dobila (i platila) viza. Znaci tipican zapadnjak dobije priglasenije i odnese u rusku ambasadu i na osnovu toga mu daju vizu i za to mu uzmu dobre pare. Takodje za nas u Srbiji vize su jeftinije. Dalje za dobijanje ruske vize nema nikakve potrebe da se licno pojavis tamo u ambasadi. Tvoj pasos moze da odnese bilo ko i da pouni formular u tvoje ime i Rusi ne prave nikakvo pitanje oko toga. Cak i savetuju ljudima iz Moskve koji tamo rade i moraju da obnove vizu da ne dolaze licno vec mogu da posalju pasos postom u ambasadu i gotovo. E sad ostani u Moskvi bez pasosa na neko vreme...

Te "ruske vizne olaksice" uvedene valjda aprila ove godine i od tada uvek neki red ispred ambasade jer sada mnogo vise ljudi ide u Rusiju.

Moj savet za tvoje putovanje je da se obratis ambasadi i to ne telefonom vec da ides kod njih. Telefonom ce samo da ti daju odgovor "sve informacije o vizama u konzulatu ponedeljak-sreda-petak od 9-12". Reci kakvo putovanje planiras i sta ti treba od viza postoji velika sansa da te saslusaju i da ti izadju u susret. Probaj sve po principu trazi, moli, kukaj a najvise pomaze sarmiranje zenskog dela personala. ;)

Izvinjavam se zbog duzine pisanja ako se neko smorio.

Si hefe naravno da moze citaj (nadam se da razumes):

"Transit visa of the RK  is issued on the basis  of documents (visa valid to enter the country of destination) and relevant tickets with confirmation of departure date from the transfer point on the territory of Kazakhstan, not later than 5 days from the moment of arrival to the port or station located in the territory of the RK."

Znaci tranzitna visa traje 5 dana, info sa zvanicnog sajta ministarstva spoljnih poslova Kazahstana (vidi br. 16):

http://portal.mfa.kz/portal/page/portal/mfa/en/content/consular/visa_info

Ovde imas adresu ambasade Kazhstana u Kirgiziji/Kirgistanu:

http://portal.mfa.kz/portal/page/portal/mfa/en/content/ministry/missions

Takodje po bilateralnom sporazumu Rusije i Kazahstana, u drzavama gde Kazahstan nema ambasadu vizu moze da izda i ruska ambasada. Koliko je ovo sprovodljivo u praksi ne znam, znaci proveri u ruskoj ambasadi u BG. Sumnjam da ce tamo nesto da pomognu ali informacija moze biti korisna bilo pozitivna ili negativna. U svakom slucaju Kazahstan ima ambasadu u Sofiji i konzulat u Zagrebu.

• Author

hvala puno na odgovorima :) mislio sam da se pojavim sa pravim hotel bookingom, ali cak i da traje 40 dana, nije multi.. nije problem, ruska ambasada mi je (bukvalno) preko puta gajbe :) pa posto je ovaj put verovatno ionako planiran za sl. leto, raspitacu se posle zime :)

Eh do sledeceg leta i EU i Rusija ukidaju vize pa ce moci da se ide gde se hoce i kako se hoce :roll:

Eh do sledeceg leta i EU i Rusija ukidaju vize pa ce moci da se ide gde se hoce i kako se hoce :roll:

m'da... i mrmot i cokolada i kucica u alpima...  zvizhd

mi i bez toga idemo gde hocemo i kako hocemo  :hihi:

Jese Djelic tvrdo garantovao, ali onda sam se probudio :D

• 3 weeks later...

Planiram putovanje vozom od St. Petersburga do Vladivostoka.

Ima li nekog ko je "provozao" ovu rutu? Zanima me sve: od rezervacije i plaćanja vozne karte, preko planiranja zastanaka i zadržavanja na interesantnim lokacijama usput, do preporuka za organizaciju ovakvog putovanja.