Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasoš Srbije sa prebivalištem u BiH (dvojno državljanstvo)

Featured Replies

Rođen sam u Beogradu tamo sam upisan u matičnu knjigu rođenih, trenutno živim u BiH gdje imam također državljanstvo.

Htio bih Srpski pasoš, koja je procedura za vađenje srpskog pasoša dok je trenutno prebivalište u BiH ?

Moram li biti prijavljen na adresu u Srbiji kako bih imao pravo na pasoš ili to mogu i sa BiH ličnom kartom ?

Koliko sam pročitao da u pasošu Srbije piše koje nam je prebivališne što možda nekad može praviti problem.

Koja je najbolja solucija u mom slučaju da dobijem pasoš a da ne idem preko konzulata jer će me skupo izaći ?

• Author
4 hours ago, ThirstyTraveler said:

Ne moras da budes prijavljen u Srbiji. 
U mom pasosu ne pise prebivaliste.  

Posljednje pitanje mi nije jasno. Sta ce te skupo izaci?

Zahvaljujem na odgovoru, 
Mislio sam novčano "skuplje izaći" pasoš preko konzulata a još će mi pisati da živim u BiH a državljanstvo ću lično preuzeti u Beogradu.

Koje ste godine vadili pasoš jer to je uvedeno u posljednje 3 godine ja mislim i kogagod sam pitao kažu imaju mjesto prebivališta upisan u srpski pasoš.

E sad da mi u srpskom pasošu ipak piše da mi je prebivališne u BiH da li mi je taj pasoš u potpunosti punopravan validan kao i da živim u Srbiji ?

ili je bolja opcija da se prijavim na neku adresu u Srbiji te izvadim ličnu kartu (jer bez konzulata ne može sa BiH ličnom kartom
tj. u Beogradu mi ne priznaju BiH ličnu da bih mogao predati za pasoš.
 Međutim kažu mi da inspekcija provjerava i može potrefiti kada mene nema na toj lokaciji (a nisam u mogućnosti biti često na toj lokaciji),
šta vi mislite o tome, ili pak preko konzulata?

Edited by stranac
nadopuna komentara

Ne moze i jare i pare. Ili se prijavis u Srb i uzmes jeftiniji pasos ili izvadis u konzulatu sa BiH adresom.
Ne postoji manje ili vise validan pasos, pasos sluzi za dokazivanje drzavljanstva RS, i moze da bude koja god adresa unutra, ti ne zivis u Srb tako da ne bi trebalo da se fiktivno prijavljujes.

Pasos se vadi iskljucivo u konzulatima ako ne zivis u Srbiji (u smislu da nemas prebivaliste, mada ce neko reci da mozes da izvadis i u Bgu)