Jump to content

Featured Replies

Posted

Sve zainteresovane baveštavam Vas da će u Nišu od 15. do 20. oktobra 2008. godine, u galeriji Salona 77, u organizaciji Odbora za građansku inicijativu – OGI, u okviru projekta "Zlatni rudnik", a u saradnji sa Alternativnim Kulturnim Centrom biti organizovana izložba fotografija Olje Stefanović Triaška i promocija alternativne umetničke kubanske scene.

Izložba će svečano biti otvorena 15. oktobra 2008. u 19 časova u galeriji Salona 77. Istog dana, u 18 časova u prostorijama OGI-ja u Nišu (ulica Svetozara Markovića 14 a) biće prikazan dokumentarni film o prostituciji na Kubi.

Ovaj program je deo aktivnosti koje realizuje "Vojvođanka – Regionalna ženska inicijativa" u saradnji sa lokalnim partnerima iz Niša i Leskovca, a u okviru programa "U susret četvrtom izdanju VIVISECTfest-a". Četvrto izdanje VIVISECTfest-a posvećeno temi "Totalitarni režimi – pogled iznutra i spolja" biće organizovano u Novom Sadu, od 10. do 16. novembra 2008. godine.

U društvu potpune izolacije, lažne ekonomije i apsolutne kontrole, umetnost na Kubi je podržana od strane režima kao dokaz slobode izražavanja, kao sredstvo političke propagande i kao prilično bezazlen način trošenja vremena koga Kubanci imaju na pretek. Ipak, iako je funkcionisanje van okvira sistema na Kubi gotovo nemoguće, postoje nezavisne umetničke grupe u Havani i predgrađima, koje govore o socijalnim problemima, diktaturi i represiji režima. KUBA SADA nudi pogled na rad umetnika koji stvaraju u zajednici, koriste nove medije i organizuju muzičke događaje pod nazivom MATRAKA, kako bi izrazili kritički stav prema situaciji na Kubi.

Program "Kuba sada" realizovan je u saradnji sa Vladanom Jolerom, asistentom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i kreativnim direktorom EXIT festivala, koji je 2006 i 2007. godine boravio na Kubi, i Oljom Stefanović Triaška, fotografom iz Bratislave (Slovačka), koja je 2005. godine boravila na Kubi. Realizaciju programa "Kuba sada" pomogli su NED – National Endowment for Democracy i Charles Stewart Mott Foundation.

• Author

Ja sam nazalost propustila letos to desavanje u Novom Sadu (bejah u Istri tada), ali sam cula neke izuzetno pozitivne reakcije, pa stoga poslah ovako opsiran poziv nadajuci se da barem vi koji ste sada u Nisu, blizu Nisa, ili daleko od njega ali voljni da ovo ispratite, tu priliku ne propustite.

• Author

E sada se ista izlozba seli u Leskovac, pa ko gravitira na tu stranu ili ima nade da ga put nanese ovih dana...Dakle, obaveštavam vas da će u Leskovcu, od 21. do 31. oktobra 2008. u okviru projekta "Zlatni rudnik", i u saradnji sa Resurs Centrom Leskovac i Narodnim muzejom, biti organizovana izložba "Kuba sada" i prikazan dokumentarni film "La Paloma". Izložba se održava u Atrijumu narodnog muzeja u Leskovcu.

Izložba će svečano biti otvorena 21. oktobra 2008. u 19 časova, a u 19 časova i 30 minuta biće prikazan dokumentarni film Sigrida Faltina "La Paloma".