Posted December 20, 2008 Zna li neko kako se dobija Iranska viza, za koje vreme i sta je sve potrebno za istu? Isao bih motorom uza Pakistan, pa mi treba iranska tranzitna Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2008 znam lika koji se cenkao u iranskoj ambasadi, isto je imao pakistansku u pasosu.. ali ti ne preporucujem to Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2008 Pretrazi malo forum, vec je pisano kako se dobija iranska viza. Ali evo ukratko. Prvo tranzitnu iransku vizu tesko da ces da dobijes. Oni tu tranzitnu vizu daju samo vozacima kamiona koji idu preko Irana i tako to. Turisticku vizu mozes da dobijes. Ali imaj u vidu da je ta viza samo sa jednim ulaskom i izlaskom a tebi ocigledno trebaju dva - ako se takodje vracas preko Irana. Za turisticku vizu podneses zahtev u iranskoj ambasadi, fora je u tome sto ti treba pozivno pismo, to ce da olaksa posao. Ako nemas pozivno pismo nije neki problem. Samo u tom slucaju tvoj zahtev ide na odobrenje u Teheran, dok ode tamo i dok se vrati prodje jedno dva meseca. Iranska vlada kaze da odobravaju 98% zahteva i preporucuju da se zahtev za vizu podnese 8-10 nedelja pre pocetka putovanja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2008 Ja jos nemam ni Pakistansku vizu, ne znam ni kako se ona dobija? Cuo sam samo da nema sanse da sew dobije turisticka, samo poslovna viza. A sto se tice iranske, ne vidim sta bi mi znacila turisticka kad ja hocu ponovo da se provezem Iranom u povratku! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2008 Pogledaj ovde na sajtu sekciju "Vize" sta treba za pakistansku vizu. Ali izgleda da ove informacije nisu sasvim tacne. Pakistan daje turisticke vize u tajanju od tri meseca i sa dva ulaska/izlaska. Pakistanska vlada ima spisak od 175 drzava ciji gradjani mogu da dobiju turisticku vizu. Srbija NIJE medju tim drzavama. Takodje imaju spisak sa 69 drzava ciji gradjani mogu da dobiju poslovnu vizu - po dolasku ili unapred. Opet, Srbija NIJE medju tima drzavama. Takodje tu je i spisak 16 drzava ciji gradjani obavezno po dolasku moraju da se prijave policiji kao i da prijave svoje kretanje po Pakistanu (recimo iz grada u grad). Srbije JESTE medju tim drzavama. Jedino se pominje ulazak bez vize do meseca dana za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasosa. Znaci sto se nas tice ne pominje se dobijanje viza ali zato moramo da se prijavimo po dolasku. Jedino da kontaktiras ambasadu Pakistana u BG pa da pitas sta i kako. Na zvanicnom sajtu ambasade pominje se samo poslovna viza ali to ne znaci da ne daju i turisticku vizu. http://www.pakistanembassy.org.yu/service.php Za iransku tranzitnu vizu moras da se obratis ambasadi da li moze, sta i kako. Imaj na umu da u ambasadi nisu bas nesto od pomoci. Takodje ako ides iz Irana u Pakistan, to znaci da moras da prodjes kroz provinciju Beludzistan koja vazi za opasno mesto. Zbog okrsaja policije i krijumcara droge iz Pakistana. Pitanje je uopste kako se i da li se uopste prelazi ta granica, narocito ako si stranac? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2008 ae bas cu da pitam ovog ortaka kako je dobio pakistansku vizu.. on bas kaze da nije imao vece frke.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2008 Pa verovatno je dobio poslovnu vizu? Valjda je za to dovoljno pozivno pismo kompanije iz Pakistana mada ako je po onome sto je navedeno na sajtu amdasade Pakistana u BG ispada da poslovnu vizu mogu da dobiju oni koji imaju registrovano preduzece. Jer traze "dokumenta koja pokazuju znacajno ulaganje/izvoz/uvoz/ tokom prethodne godine". Uz standardne dokumente kao dokaz registrovanog preduzeca, itd. A evo i zvanicne informacije o pakistanskim vizama: http://www.pakistan.gov.pk/divisions/ContentListing.jsp?DivID=23&cPath=221_225_599 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2008 evo rece mi, kaze da je preko garantnog pisma.. ali najveci trip sto je on trazio pakistansku, pa iransku za koju se cenkao, pa syrijsku, i to je bilo jos 2006e.. pa je imao 9o mesecni put koji je bio bugarska-turska-syrija-turska-iran-pakistan-indija-nepal(pa yamo izvadio pakistansku opet, indijsku u pakistanu),onda opet indija-opet pakistan-kina(vadio u kathmandu)-kazahstan(vadio u xingjiang)-rusija(vadio u kathmandu)-belorusija-ukrajina-madjarska mada kol'ko znam 6 od tih 9 je proveo Indija,Pakistan,Nepal Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2008 znaci nikako u pakistan ako hocu? a ovaj me malozio samo tamo sa pricama o severnom pakistanu, prelasku u kinu na 4 soma metara, itd. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2008 2006. godine kazes? To je vec pre nekog vremena ali imaj u vidu da je od januara 2007. pakistan uveo nova pravila o izdavanju viza. Sve je to sad promenjeno, mada ni oni ne znaju sta rade. Recimo gradjani Izraela izgleda da ne mogu da udju u Pakistan, a opet pise da gradjani Izraela prilikom posete Pakistanu moraju da se prijave policiji. Tvoj prijatelj dobio vizu preko garantnog pisma ali kakvog? Privatne osobe ili nesto poslovno? Uglavnom ja mislim da je trenutno za nas tesko da se dobije turisticka pakistanska viza, dok iranska se dobija relativno lako ako postoji spremnost na cekanje. Na netu postoje informacije da se navodno pakistanska viza bez problema dobija na granici sa Kinom tako da je i to jedna od opcija. Ipak najbolje je da se proveri kod pakistanske ambasade u BG mozda i oni hoce da izadju u susret. Jer sigurno nemaju mnogo zahteva pa mozda daju bez nekih problema. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2008 sto se tice pakistana, u leto 2007 je mogla da se izvadi samo biznis viza, sa pozivnim pismom neke firme iz pakistana. imali smo istu ideju: iran-pakistan-karakorumski prelaz-sikjang. sad, pitali smo da li postoji mogucnost da neka firma odavde posalje preporuku da poslom tamo salje nekog, i rekli su da moze da se napise zahtev koji ce biti poslat na razmatranje u pakistan, sto se ceka mesec dana blabla, i da naravno nista ne garantuju. na kraju smo se manuli svega toga (i do granice na karakorumskom putu dosli s druge strane, iz kine ) ali u pakistanskoj ambasadi su bili bas bas ljubazni, tako da najbolje zovi pa pitaj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 24, 2008 2006. godine kazes? To je vec pre nekog vremena ali imaj u vidu da je od januara 2007. pakistan uveo nova pravila o izdavanju viza. Sve je to sad promenjeno, mada ni oni ne znaju sta rade. Recimo gradjani Izraela izgleda da ne mogu da udju u Pakistan, a opet pise da gradjani Izraela prilikom posete Pakistanu moraju da se prijave policiji. Tvoj prijatelj dobio vizu preko garantnog pisma ali kakvog? Privatne osobe ili nesto poslovno? Uglavnom ja mislim da je trenutno za nas tesko da se dobije turisticka pakistanska viza, dok iranska se dobija relativno lako ako postoji spremnost na cekanje. Na netu postoje informacije da se navodno pakistanska viza bez problema dobija na granici sa Kinom tako da je i to jedna od opcija. Ipak najbolje je da se proveri kod pakistanske ambasade u BG mozda i oni hoce da izadju u susret. Jer sigurno nemaju mnogo zahteva pa mozda daju bez nekih problema. ma hospitality club, garant i te fore.. isao je na ceo ovaj put sa 250e zickanje, stop, shatore i te fore.. kompno..stvarno mislis da je isao 'poslom'? LOL Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 15, 2009 Probacu u ambasadi, pa cu vas obavestiti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2010 U sekciji za vize piše da moramo poneti dve fotografije, pa me zanima da li neko može da potvrdi da žene na fotografiji moraju nositi onu maramu, ili ne? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2010 OK dobio sam odgovor, da, zene moraju da pokriju kosu na slici. Zanimljivo da za gradjane Slovenije, Bosne i Macedonije uopste ne treba viza... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2010 E reci mi koliko unapred vadiš vizu? Tj kolika je validnost vize od datuma izdavanja, jel ti poznato (ili nekome)? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2010 Negde sam citao da vazi 90 dana od dana izdavanja... to je malo problem, posto znam da moze da potraje i do dva meseca da dobijem vizu, znaci moram cim pre da krenem sa procedurom, ali ne smem i prerano. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2010 Negde sam citao da vazi 90 dana od dana izdavanja... to je malo problem, posto znam da moze da potraje i do dva meseca da dobijem vizu, znaci moram cim pre da krenem sa procedurom, ali ne smem i prerano. Ne znam da li moze da se povuce paralela, ali recimo, moja devojka je vadila turisticku vizu za Brazil i isto su joj rekli da vazi 90 dana od dana izdavanja. E sad, problem je bio jer smo vec bili kupili povratnu kartu, onako, da maksimalno iskoristi svo vreme, pa je pretila opasnost da ce po takvoj racunici probiti koji dan vazenja vize. Medjutim, pre neki dan smo isli u Federalnu policiju da produzimo vizu i zena koja tamo radi nam je brojala dane od datuma ulaska u zemlju, a ne od datuma izdavanja vize, iako su nam tako tvrdili u ambasadi. Tako da, proveri sve to dobro! Po meni, glupo je da ti izdaju vizu na 3 meseca, a da ti u startu propadnu 2. Ali, opet, birokratija je cudo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2010 sve zavisi od zemlje i vize. treba se dobro informisati. zamisli kad ti izdaju vizu za USA na 3 god. !?!?!?!? jel važi od datuma ulaska ili od datuma izdavanja vize ?? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2010 Kao sto rekoh, ne znam da li moze da se povuce paralela i treba dobro proveriti! I naveo sam primer turisticke vize od 90 dana za Brazil. Dok, recimo, moja viza, koja je drugog tipa i vazi 2 godine, vazi od datuma izdavanja i to je jasno naglaseno, jer pise do kog datuma tacno vazi! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2010 2005-te nije bilo obavezno zenama da imaju pokrivenu glavu na fotografijama. Viza je vazila od trenutka izdavanja, u nasem slucaju od 21. februara pa do 2. aprila. Duzina boravka u tom periodu 20 dana i to sa jednim ulaskom. Mislim da smo mi trazili tih 20 dana boravka, nisam siguran. i da, čekali smo skoro dva meseca. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2010 Aham, znači aplicirati za vizu odmah posle nove godine ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2010 A jel možeš tražiti da ti izdaju npr. 1. marta, a ne pre? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2010 I da ajd neko ko je putovao, neka kaže, kad da apliciram ako bih da putujem između 15og i 20og februara ) Meni palo na pamet da ovih dana odem u ambasadu. E da, ovo me zanima, da li je neko napisao entry point npr prelaz kod Tabriza, a odlučao da ide avionom za Teheran, i da li bi zbog toga mogli da prave problem, pošto se sećam da u aplikaciji za vizu piše point of entry. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2010 Aplikacija za vizu - najmanje 8 nedelja PRE planiranog putovanja. Odobrenje iz Teherana moze da dodje za nedelju dana a moze i za mesec dana. Ako imas pozivno pismo onda vizu mozes da dobijes i za 2-3 dana. Ako nemas (kao sto mnogi nemaju) onda cekas. Rok vazenja vize - 90 dana od dana izdavanja. Boravak - 30 dana od dana ulaska. Ona marama (hidzab) obavezna za sve zenske osobe starije od 9 godina. Kako na slikama tamo i u stvarnosti. Zene odmah posle prelaska granice ili sletanja na aerodrom (preporucljivo i pre samog prelaska granice) hidzab na glavu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites