Jump to content

Featured Replies

Posted

jel palo nekom na pamet kako ovo povećanje broja država u Šengenu znači za običnog putnika da ima manje vremena za putovanje kroz te zemlje? Ne znam napamet, ali zar ne beše da turistička šengen viza može da se uzme na max. 90 dana? Čak i da nam ukinu vize za šengen zemlje, ostaje ograničenje od 90 dana.  Tom logikom, kako se zemlje u šengenu budu dodavale (Švajcarska i valjda Norveška od nedavno, a uskoro Rumunija i Bugarska), ostaje da npr. prosečan backpacker neće moći da putuje ovim prostorom duže od 90 dana? Ili ne?

Zna li neko precizne podatke o ograničenjima u vezi dužine boravka u Šengen zoni?

Imam gosta iz Meksika, oni su na beloj Sengen listi. Mogu da borave 90 dana u 6 meseci u sengenskoj zoni. Kad potrosite 90 dana morate da izadjete iz zone Sengena i da ostanete napolju 90 dana (ili 3 meseca, ne znam tacno) . Kad to prodje opet imate pravo da boravite 90 dana...

• 2 weeks later...

tachno... isto tako i rusi

a meni se desila zanimljiva stvar, isao sam u shpaniju preko rumunije i nigde nisam dobio pechat da sam ushao u shpaniju ili izashao iz nje.. uopste nisu imali pasoshku kontrolu!!

jeste kad sam sleteo nazad u temishvar... a da je nisam imao ne znam sta bi bilo... deportovali bi me nazad u Srbiju?!

Hhhm....Vec  mi se razne stvari motaju po glavi.

Npr... Uzmes rumunski tranzit sa vaucerom za Ukrajinu i zapalis za EU (mozes da rezervises avionsku kartu za Kijev recimo pa kasnije otkazes cisto ako se avionski i kopneni tranzit razlikuju). Ako te ne navataju na granici neverujem da ce te legitimisati negde  u gradu (u Spaniji) ako ne budes pravio probleme, a Rumunima u Temisvaru pokazes rumunski tranzit kad sletis.

Sta mislis da li je to moguce?

Nikad nisam leteo pa ne znam kako sve to oko pasosa, aerodroma itd funkcionse.

pa ovo su vec opasne teme... ali potpuno je izvodljivo

no poenta koju ja hocu da istaknem ovde je da sam proveo 9 dana u shpaniji koji mi se ne rachunaju u onaj limit od 90 dana koji stoji na shengenu...

Ne bi dobio bording kartu za Spaniju u Temisvaru jer sluzbenice na checkiranju proveravaju da li imas vizu ili ne.

A otkad to nema kontrole izmedju Rumunije i Sengena? Bas cudno...

nije offtopik evo sad ti kazem da ne postoji dokaz da sam bio 9 dana u shpaniji

ali sve jedno se nadam da cemo uskoro u belu shengen zonu