Followers 0

Румунија, Мамаиа или Мамаија?

8 posts in this topic

Поздрав људи!  :mah:

Сасвим спонтано сам пронашао линк: http://en.wikipedia.org/wiki/Mamaia, па ме занима има ли људи који су били?

Каква је Румунија иначе? Како је најбоље изаћи кроз Румунију на Црно море до одредишта?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio ja, al' sad već daleke 2003. Ne znam da li se nešto promenilo od onda, ali ako nije zaobići u širokom luku. Mislim da sam za 2 dana ušao 2 puta u vodu. U prvih 10ak metara je kupanje sprečavala toliko visoka trava da je plutala po površini mora, a posle tih 10ak metara je bila zabrana kupanja zbog velikog broja meduza :-) Imaš toliko zanimljivijih stvari u Rumuniji...Bukurešt, Temišvar, cela Transilvanija, delta Dunava, Konstanca ako voliš velike prljave luke itd. Jako zanimljiva zemlja, a ako ti je do kupanja na Crnom moru skokni do Bugarske ili Turske.

edit: Mamaja ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ијаоо, штета, изглед вара на оним сликама.

Иначе, да ли је изводљиво стопирати од Зрењанина до Темишвара?

Видим да је виза бесплатна, колико се лако добија?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Иначе, да ли је изводљиво стопирати од Зрењанина до Темишвара?

Slobodno... to je put nižeg reda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se rumunska obala uopste nije svidjela, voda je puna morske trave, ne mirise bas najprijatnije, nikad da izadjes iz plicaka... Najvise mi je nedostajala dubina, ono je raj za neplivace, umorim se plivajuci, a kad ustanem voda mi do struka :)

Bila sam u Mamaji, Konstanci i Kostinjestiju (nisam sigurna da li sam dobro napisala ovo zadnje).... Mamaja je najskuplja, to im je elitno turisticko mjesto i guzve su ogromne... Sva je izduzena, sa jedne strane je more a sa druge jezero... Puna je hotela i turistickih sadrzaja...

Imaš toliko zanimljivijih stvari u Rumuniji...Bukurešt, Temišvar, cela Transilvanija, delta Dunava, Konstanca ako voliš velike prljave luke itd.

Slazem se :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam danas podigao vizu u konzulatu i ima par novosti.Prvo,rumuni traže da imaš plaćen hotel ili bilo kakav smeštaj u Rumuniji pa ako nemaš nekog ko radi u nekoj turističkoj agenciji gde može kao fol da ti izda rezervaciju hotela i potvrdu da je hotel plaćen,moraćeš da nađeš neku agenciju gde će ti uzeti neku naknadu za izdavanje tih potvrda.Devojka koja radi u konzulatu mi je napomenula da je ranije moglo preko neta da se rezerviše hotel ili hostel i takve potvrde su prihvatali ali od skora traže da je smeštaj plaćen,makar išli na 1 dan u Rumuniju(ja u subotu idem na jednodnevni izlet autostopom u Temišvar i morao sam da im donesem potvrdu da je hotel plaćen!!).Druga stvar,traže potvrdu da imaš 500 eura na računu,kao na granici mogu da ti traže da im pokažeš novac ili kartice ,treba da pokrješ dan boravka u Rumuniji sa 50 eura.Treće,danas kada sam bio u konzulatu video sam obaveštenje da je uvedena linija za rezervaciju termina za predaju dokumentacije.Inače u samom konzulatu devijka koja radi  i službenici koji primaju dokumentaciju su veoma ljubazni,ceka se  jedva desetak minuta a devojka koja radi tamo popunjava obrasce koje dobiješ na licu mesta,tačno upiše podatke koji su potrebno shodno vizi koju tražiš.Viza se čeka 7 radnih dana,ja sam predao prošli četvrtak dokumenta i danas sam podigao vizu,tražio sam vizu na dva dana,dobio sam vizu koja važi mesec dana sa jednim ulaskom i tri dana boravka ,tako da su baš ok.Još jedna stvar sva dokumenta fotokopiraj jer tamo u kraju u krugu od 3 kilometra ne postoji kopirnica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tek sam sad video temu... mozda necu moci da pomognem za ovo leto, a vidim i da vise ne planiras tamo.. Ali iskustvo ce pomoci :)

Mamaia je najpoznatije letovaliste na rumunskoj obali... Bio sam tamo 40ak dana proslo leto [2008], napisacu i putopis kad prodju ovi ispiti ::crazy: bilo je nezaboravno, u svakom smislu.... ali ne bih opet  nono

Iskreno, ne preporucujem je! Nisam bio u Kostinestiu (vidi da je to neko spomenuo), kazu da je tamo ludje, mnogo vise maldih, ali je opet to ista obala, koja mi se uopse ne svidja! Kosti. je udajen 10ak km od Mamaje (na rumunskom 'Mamaia', ali se cita sa 'j' : ) . Plaza je dugacka ali je malo prljava, voda nema onu morsku boju i prozirnost, mirise malo na reku. Nema nikakav reljef, za ronjenje je dosadna. Imas po malo utisak da si na nekom jezeru kome ne vidis kraj. Da, bas je plitko, i cim stignes 'do preko guse' upozoravaju te da ne ides dalje sto zbog maduza (kojih stvarno ima puno) sto zbog toga sto je posle tih oznaka dozvoljen put motornim sankama i brodicima...

U plusu sto su se meni izdesavale razne gluposti, i sto sam se prezastitio njome za svo to vreme, smucila mi se, iskreno!

Na kraju, ako planirate da odete, spremite se za put od 500tinak km i cuvajte se da vas ne pokradu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0