Jump to content

Featured Replies

Eee, da si pitao seljake po niškim planinama, govorio bi - kartu čitaj, seljaka ne pitaj!  ;D

Nego, evo ukratko, GPS je jako moćna spravica, čini čuda. Ne treba stvarati otpor prema njoj iz bilo kog razloga (pa ni cenovnog), jer se stvarno isplati. Dele se u 2 kategorije - OUTDOOR i AUTO. Pretpostavljate da nama putnicima treba prva varijanta. Ona se može koristiti i za kola, ali to nije to. Dok ova striktna za kola ne može nikako da nađe primenu u prirodi.

GPS u kombinaciji sa mobilnim je dobro za nešto kratko. Baterija se troši dosta i to je to. A fino deluje.

GPS nalazi primenu samo sa kartom neke zemlje. Konkretno, naša SCG Route karta košta 11.000 din, tako da, skupa je, ali vredi. Toliko i dosta više koštaju karte ostalih zemalja, zapadnih.

Konkretno, dosta toga o GPS-u možete naći na www.freebiking.org gde je moj prijatelj Sale to raščlanio do detalja, sve što vas muči ima da saznate tamo.

I na kraju najvažnije, gde i po kojoj ceni kupiti. Ja sam lično kupio u Sofiji u Tehnomarketu, jer su tamo jeftniji dosta nego kod nas u Beogradu, u Infoteam-u (www.garmin.rs).

Predlažem za putnike model E-trex Vista HCx (guglajte malo o specifikacijama), cena u Bugarskoj je 220 e (ako nije pala, ja sam ga po toj ceni kupio prošlog jula), a u Beogradu je oko 290 evra...

Taj model je do YAYA, znači bruka.

Eto, ja sam rekao najbitnije, ostalo na Freebiking-u Saletovom, uživajte.

I naravno, pitajte ako vas nešto muči! :)

• Author

Meni padaju na pamet dve stvari: softver je drugaciji, za auto prilagodjen. Recimo ne mozes voziti po parku, jednosmernim ulicama u suprotnom pravcu, pesackim zonama, uskim ulicicama, prolazima itd. I drugo ima drugacije, direktno, napajanje.

Najjednostavniji odgovor bi bio - postoje i patike specijalno napravljene za trčanje, specijalno za tenis, specijalno za basket, specijalno za šetnju...

Kod nas u Srbiji kupovna moć ne dozvoljava da imamo sve ''posebno'' pa smo navikli da trpamo šta možemo i šta je najjeftinije.

Tako i u svetu GPS-ova postoje specijalizovani.

Ukratko, po meni, ergonomski oblik tog za kola ne dozvoljava njegovo korišćenje u prirodi. Malo bi zaista bilo nepraktično i bezveze nositi ga. Na kraju krajeva, malo bolji za kola ima istu cenu kao i onaj ručni, tako da, ne bi trebalo da se razmišljate mnogo! :)

• 2 weeks later...

evo da ja malo pomognem i dam koji savjet, dosta koristim gps , i oibozavam ih imam nekoliko od planinskih robusnih do auto navigacija , moze svaka da se koristi bilo gdje sve je stvar volje , a i danas dolaze sasvim male male pa mogu u dzep, samo malo kutare oko napajanja imate , nego da ne duljim ono sto ce vama svima biti od koristi jeste da je danas ponuda gps-ova ogromna, i da se pojavilo mnooog marki i tipova , a samim tim i svakojaki cjenovni rangovi, sto je super jer vec ako znate koga od 70 80 eura po nabavnoj mozete naci vrhunsku navigaciju tipa mio tomtom ili slicno koje se lako otkljucaju i na njih stavi bilo koji drugi vid programa za namjenu koja vam treba , tako ja na mom mio moov 200 imam igo8 i sve mape svijeta i opcije dal idem pjeske il idem kolima sa svakojakim mapicama , na pioneeru i jvc-u i jos nekim navigacijama imam isto sto drugih software-a kao i garmin xt za mobilne uredjaje i garmin software sa mapama sa p[laninarenje koje su korisne za luitanja

tako da za male pare imate skoro cio svijet na dlanu ,

thumbs up za gps defitivno ,

p.s. ko koristi na mobilnom gps i ima problema sa mapama ima u bg0u da nadje solarne punjace baterija koje nosite na rancu ;ppp superrrr

ja koristim 2 uredjaja, i jedan ima igo8 drugi garmin

Mislim da je definitvno garmin najbolji za Srbiju, jer rade 2-3 puta updejt godisnje za nasu zemlju...

Tako da sve promene stavljaju u novu verziju... plus svako od korisnika, salje im mejlom sugestije, komentare, greske itd, tako da svaka sledeca verzija SCG mapa je sve bolja i detaljnija...

Na samom uredjaju moze da se promeni, da li idete kamionom, autom, peske, biciklom, jer u odnosu na to program izbacuje da li imate neka ogranicenja puteva , da li smete tuda da idete ili ne, kao i ogranicenja brzine itd.

E sad, takodje u izbacene i neke TOPO mape nekih delova Srbije, sto je ekstra kad se krene po planinama...

U svakom slucaju Garmin najozbiljnije pristupa update-u Srbije i Crne Gore, tako da glas za Garmin u odnosu na IGO8

Cool, Garmin je najbolji, kako da ne, samo košta.

Po Srbiji je teško izgubiti se, a svi veći gradovi su odavno odrađeni do poštanskih brojeva. Tako da ebeš te updatove od Garmin-a, kad i za Igo platformu imaš free update preko www.google.rs (ko razume shvatiće). I karta Srbije je i više nego dobra, uz to odličan 3D reljef, a po BG-u već vidim i po koju 3D zgradu. Neću reći kako su odrađene zemlje zapadne Evrope.

Najbitnije je kupiti dobar računar (uređaj nije ništa više no ručni komp sa svim alatima ko i pravi). Cena je žešće pala, i ne treba uzimati ispod 400mhz i ekrana 4:3. Manji od toga ima slabiji procesor, što može kočiti nove softvere koji se skidaju preko www.google.rs Ne padajte na fore koje mape ima, bla bla bla, te ne može ovo, ono. Mape nisu bitne prilikom kupovine kao ni softver, bitna je makina. Kao što rekoh, bespatan update celoga sveta kao i najnovijeg softvera možete pronaći na www.google.rs

Ko hoće da se lomata u nekoj zemlji u kojoj ne razume jezik nit onaj ko pita nit onaj ko odgovara, neka izvoli. Što se mene tiče, svaki put me je odveo do ispred vrata, ono što se kaže, u pm mestima. Od Grčke do Litvanije, svuda i bez greške do odredišta. Ko je vozio bez GPS-a po nepoznatim Evropskim gradovima, naročito noću, zna šta pričam kolika je to pomoć. Uz to sve vreme brine o tvojoj brzini, kamerama za prekoračenje, koliko vremena do odredišta, kilometara, nadmorska visina, alternativne pravce, najbrže, najkraće... Pa ko hoće seljaka da pita neka izvoli!

Sada sam u Turskoj u busu koristio outdoor (namenjen za pešačku upotrebu) GPS. Bio je nepraktičan, jer logično, busom ideš preko 100 na sat, a GPS ima mali ekran. Tako da, ne koristi puno, sem da vidiš u kom si mestu i koja su sledeća. Onaj za kola (AUTO model) je tu dosta korisniji.

Ali, ovaj moj je recimo super za planinarenje, pešačenje po gradu i nalaženje POIa (interesantne tačke, POINTS OF INTEREST).

Dakle, razlika je u praktičnosti i putnici namernici kao mi jednostavno MORAJU da uzmu OUTDOOR varijante.

Što se karata tiče, one su posebna stvar.

Kada se kupi GPS, u njemu je učitana samo BASE MAP Evrope i sveta čini mi se. To naravno govorim za GARMIN uređaje. Magelan i ostali nisu dostupni u Srbiji kao Garmin, a nisam ni čuo da imaju nekog zastupnika za Srbiju, da imaju mape koje se update-ju i tako to...

Karte za GPS koštaju preko 100 evra, naša SCG Route je oko 10.000 din. Kao što neko reće, ona se ažurira na 3 meseca, i sasvim je okej za Srbiju.

Sada sam koristio Tursku kartu i Bugarsku. Bugarska je npr. jako dobro odrađena. Turska samo veliki gradovi i putevi.

Ko neće da kupuje karte (a znam da svi nećete:) - neka pročešlja TORRENT i tamo poskidaju sve živo. Ja sam tako uradio, i imam kući mape preko 20 evro zemalja - u prevodu, to mi je dovoljno za narednih 10 godina.

Kada ne bi imao drugog izbora - a trebalo bi ti, onda bi dao!  ;D

No, fala Bogu, tu je stara dobra piraterija, Torrent, pa skineš po želji i šljaka kao da si je kupio!  :banana:

jel ima neko od vas mape? ali znaci shirok izbor.. od norveske, preko perua, do thailanda..

kupio bih outdoor uredjaj (ma koliko da kosta), ako bih nasao mape za barem 30ak zemalja (illegal)..

Imam ja hrpu evro-mapa za GPS.

Ne treba ti tu neka posebna pamet - kucaš: garmin topo ili samo garmin map na svim mogućim torentima koje znaš i eto ti cele filozofije skidanja mapa! Ako imaš brzi net - ima da ga srokaš jako brzo. Mada, koj' će ti moj tolike mape. Bolje da skidaš jednu po jednu. Meni sada bezveze zauzimaju mesto na hardu... a i tako ću ih sve skidati ponovo, vremenom, nove verzije...

• 3 weeks later...

i uz to malo skontas otkljucavanje mapa , to su otkrili na garminu super jednostavno ;p svaka im cast ako treba pomoc pm-uj

• 3 weeks later...

EEEEE ljudi ja sam video par dobrih modela GPS naravno sa dosta razlike u ceni....ali do sada nisam imao iskustva stim...trebo bi mi jedan da pazarim sa drugarom za kola posto smo non-stop zajedno a i putujemo dosta kolima pa mi treba neko malo da me uputi u to ;)

Ja sam ove video na netu u tako lako shopu pa bi mi svaka pomoc oko izbora dobro dosla.

Nebih bas nesto da ostavljam direktan link da mi Moderator nebi ruke odseko :death::eat:

Unapred Hvala 

• 2 weeks later...

zavisi kakav ti je receiver i skini mape unaprijed negdje sa wirelesom besplatno ugasi koriscenje neta i spremi bateriju rezerve ;p

• 1 month later...

kakva su iskustva sa GPSom u mobilnim telefonima, valja li to cemu?

Ja ga koristim na Nokiji i jako je dobro,mnogo mi pomaze dok pesacim po vecim gradovima...

kakva su iskustva sa GPSom u mobilnim telefonima, valja li to cemu?

Ja ga koristim na Nokiji i jako je dobro,mnogo mi pomaze dok pesacim po vecim gradovima...

Koju Nokia-u koristis? Da li si GPS receiver kupio posebno?

ne,nokiu n97,ali moze i 95,96.

Jako mi se svidja Ovi maps,preko kompa ubacis mesta koja zelis da posetis,i preko neta se sinhronizujes,i imas sve na telefonu...

Jako dobra stvar.

Kad smo vec kod GPS,je li video neko http://www.findmespot.eu/en/ ???

Mislim da je to prava stvar za planinare :)

• 2 months later...

Kad smo vec kod GPS,je li video neko http://www.findmespot.eu/en/ ???

Mislim da je to prava stvar za planinare :)

Sada sam bacio pogled na ovo. Paa, ne znam baš koju bi on primenu mogao da nađe u planinarenju sem spasilačke.

S obzirom da se nije puno ljudi izgubilo u našim planinama, nema prođu kod nas.

Dakle - ostajte pri starom dobrom GPS-u! :)